Erfgoed & cultuur van Mizrahi-joden zwaar ondervertegenwoordigd in Israëlische scholen

De 17de eeuwse synagoge Bet Midrash van Rabbi Shalom Shabazi in Taiz, Jemen. Tijdens de Houthi-oorlog die begon in 2011, werd het bovenste deel van het gebouw afgebroken en tussen februari en augustus 2018 werd het synagogegebouw volledig verwoest en hield op te bestaan

Een ongekend onderzoek onder Israëli’s dat donderdag werd vrijgegeven en aan minister van Sociale Gelijkheid Meirav Cohen werd gepresenteerd, toonde aan dat de geschiedenis, het erfgoed en de cultuur van de joden uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA) – bekend als Mizrahi-joden – in het Israëlische onderwijssysteem.

Terwijl 74 procent van alle respondenten zei dat de geschiedenis, het erfgoed en de cultuur van het Europese jodendom ‘in grote of enigszins grote mate’ in het onderwijssysteem wordt onderwezen, kon slechts 14 procent hetzelfde zeggen over het Mizrahi-jodendom.

Tachtig procent zei dat dergelijke informatie in weinig of geen mate werd onderwezen. Vijfenzeventig procent van de ondervraagden zei dat ze zich geen programma of les op school konden herinneren die een positieve perceptie van het Mizrahi-jodendom versterkte.

Zevenenvijftig procent zei dat het onderwijssysteem de geschiedenis en traditie van MENA-joden in grotere mate zou moeten onderwijzen dan momenteel wordt onderwezen. Vijfenvijftig procent van de respondenten zei dat er meer uren zouden moeten worden besteed aan het onderwijzen van deze vakken in het schoolcurriculum.

Als een voorbeeld van hoe weinig bekend is over de Joodse geschiedenis van MENA, kon slechts zeven procent van de respondenten de Farhud identificeren, een pogrom tegen de Joden in Irak in 1941, toen honderden Joden werden afgeslacht. 58 procent kon Kristallnacht echter correct identificeren.

Bagdad, Irak, 1 & 2 juni 1941. Met getrokken zwaarden gaat een woeste meute, geleid door de Farhoed, de Joodse bevolking van de hoofdstad te lijf. Honderden Joden worden vermoord, duizenden anderen gewond en verminkt voor het leven. Deze pogroms markeerden het begin van het einde van het Jodendom in Irak, gevolgd door de uittocht tussen 1950 en 1952 van ca. 130.000 Iraakse Joden  (75 % van het totaal) naar Israël [beeldbron: The Jewish Museum]

Op de vraag wat de leiders van Arabische landen moeten doen om de Joodse families die uit hun voormalige MENA-landen of hun nakomelingen werden verdreven, te compenseren, zei 59 procent dat ze volledige financiële compensatie moesten bieden voor het verlies van hun eigendom en/of activa in hun land van oorsprong. 

Slechts 11 procent zei dat de slachtoffers moeten afzien van de eis tot schadevergoeding in ruil voor het afzien van alle eisen van Palestijnse vluchtelingen.

Vierenzeventig procent was voorstander van de oprichting van een door de overheid gefinancierd museum gewijd aan de geschiedenis, het erfgoed en de cultuur van MENA-joden.

Sinds 2014 wijst een wet die door de Knesset is aangenomen, 30 november aan als de herdenkingsdag voor de Joodse vluchtelingen uit de Arabische landen en Iran – maar slechts 11 procent van de ondervraagden had ervan gehoord.

De Joods-Iraakse Renée Dangoor werd Miss Bagdad in 1947

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Iraaks-Brits-joodse zakenman en filantroop David A. Dangoor CBE, van Dangoor Education, een dochteronderneming van de Exilarch’s Foundation, een liefdadigheidsinstelling die educatieve initiatieven ondersteunt, waaronder veel op het gebied van sefardisch/mizrahi erfgoed, cultuur en onderwijs. 

Dangoor, die de afgelopen tien jaar vicevoorzitter is van de Wereldorganisatie van Joden uit Irak (WOJI), zei:

“De resultaten zijn zowel teleurstellend als bemoedigend. Teleurstellend dat er zo weinig is gedaan om voorlichting te geven over de geschiedenis, cultuur en het erfgoed van MENA-joden in Israëlische scholen, maar bemoedigend dat zovelen met verschillende achtergronden dat proberen te veranderen. Ik hoop dat deze resultaten dienen als een wake-up call voor de Israëlische regering en degenen die betrokken zijn bij het onderwijs, dat de geschiedenis en het erfgoed van de meerderheid van de Joden in Israël grotendeels wordt genegeerd. Ik besloot om deze peiling in Israël te starten omdat het de plaats is waar een groot deel van de wereldwijde Joodse agenda wordt vastgesteld, en door het onderwijsbeleid te veranderen in de richting van meer begrip en bewustzijn van de Joodse geschiedenis, erfgoed en cultuur van Mizrahi en Sefardische Joden, zou het een boodschap aan de grotere Joodse wereld dat ook zij haar pedagogische prioriteiten moet heroverwegen.

Operatie Magic Carpet bracht in 1949-50 50.000 Jemenitische Joden naar Israël

De Israëlische minister Meirav Cohen zei:

“Met grote spijt wordt in een land waar meer dan 50% van zijn burgers en hun nakomelingen uit Arabische landen en Iran komen, hun geschiedenis en erfgoed niet doorgegeven. Gebeurtenissen en persoonlijkheden zoals de Farhoed, Operatie Magic Carpet (die in 1949-50 50.000 Jemenitische Joden naar Israël bracht) en Rabbi Shalom Shabazi, zijn onbekend in het Israëlische onderwijssysteem. Door onderzoek, documentatie en herdenking kunnen we deze trend veranderen en ervoor zorgen dat de geschiedenis van de Mizrahi-joden nooit wordt vergeten en voor eeuwig herdacht.”

De peiling werd uitgevoerd door Smith Consulting, een van Israëls toonaangevende stembureaus, onder 500 Joden in Israël als een representatieve steekproef van jongeren tot 30 jaar, met een steekproeffout van 4,5 procent.

Mizrahi Joden uit Irak

Bronnen:

  • naar een artikel van Hana Levi Julian “History, Heritage & Culture of Mizrahi Jews ‘Massively Underrepresented’ in Israeli Schools” van 20 januari 2022 op de site van The Jewish Press
  • naar een artikel van Hen Mazzig “Mizrahi Jews: Israelis, but not Israeli enough” van 8 maart 2019 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.