De Duitser Wilhelm Marr, die in 1879 de term ‘antisemitisme’ bedacht

De term ‘antisemitisme’ wordt algemeen toegeschreven aan de Duitse publicist Wilhelm Marr (1819-1904) die deze term verder populariseerde nadat hij in 1879 de Liga van Antisemieten (Antisemiten-Liga) oprichtte. Tot dan werd de uitdrukking ‘Anti-Jude‘ of ‘Anti-Juif‘ gebruikt.

Antisemitisme, vijandigheid jegens of discriminatie van joden als religieuze of raciale groep. De term antisemitisme werd in 1879 bedacht door de Duitse agitator Wilhelm Marr om de anti-joodse campagnes aan te duiden die op dat moment in Centraal-Europa gaande waren.

Hoewel de term nu veel gebruikt wordt, is het een verkeerde benaming, omdat het discriminatie van alle Semieten impliceert. Arabieren en andere volkeren zijn ook Semieten, en toch zijn ze niet het doelwit van antisemitisme zoals het gewoonlijk wordt begrepen. De term is vooral ongepast als label voor de anti-joodse vooroordelen, uitspraken of acties van Arabieren of andere Semieten.

Nazi-antisemitisme, dat culmineerde in de Holocaust, had een racistische dimensie omdat het zich op Joden richtte vanwege hun vermeende biologische kenmerken – zelfs degenen die zich tot een andere religie hadden bekeerd of wier ouders bekeerlingen waren.

Deze verscheidenheid aan anti-joods racisme dateert pas van de opkomst van het zogenaamde ‘wetenschappelijke racisme’ in de 19e eeuw en verschilt van aard van eerdere anti-joodse vooroordelen.

Wilhelm Marr ging nog een stap verder met deze filosofieën door het uitgangspunt van assimilatie als middel voor joden om Duitsers te worden te verwerpen. 

In zijn pamflet Der Weg zum Siege des Germanenthums über das Judenthum (De weg naar de overwinning van het Germanisme op het jodendom, 1879) introduceerde hij het idee dat Duitsers en joden verwikkeld waren in een langdurig conflict, waarvan hij de oorsprong toeschreef aan ras – en dat de Joden aan het winnen waren. 

Hij voerde aan dat de joodse emancipatie als gevolg van het Duitse liberalisme de joden in staat had gesteld de Duitse financiën en industrie te beheersen. Bovendien, aangezien dit conflict gebaseerd was op de verschillende kwaliteiten van de Joodse en Duitse rassen, kon het zelfs niet worden opgelost door de totale assimilatie van de Joodse bevolking. 

Volgens hem zou de strijd tussen joden en Duitsers alleen worden opgelost door de overwinning van de een en de uiteindelijke dood van de ander. Een Joodse overwinning, zo concludeerde hij, zou resulteren in finis Germaniae (het einde van het Duitse volk).

Om dit te voorkomen, richtte Marr in 1879 de Liga van Antisemieten (Antisemiten-Liga) op, de eerste Duitse organisatie die zich specifiek inzet voor de bestrijding van de vermeende dreiging van de Joden voor Duitsland en voor hun gedwongen verwijdering uit het land. 

Hoewel hij de pseudo-wetenschappelijke raciale component in het debat over joden in Duitsland had geïntroduceerd, is het onwaarschijnlijk dat hij werd beïnvloed door de eerdere theorieën van Arthur de Gobineau (auteur van An Essay on the Inequality of Human Races , 1853), die was pas in 1898 in het Duits vertaald, een kwart eeuw nadat Marrs pamflet verscheen. 

Het is echter zeer waarschijnlijk dat Marr Gobineau in het Frans heeft kunnen lezen. Bovendien was Marr zelf erg vaag over wat ras was en, op zijn beurt, de raciale verschillen tussen joden en Duitsers, hoewel dit een kenmerk werd van de nazi -raciale “wetenschap”. 

Het bleef aan latere raciale denkers om specifieke verschillen te postuleren: onder meer Eugen Dühring, die suggereerde dat het bloed was, en Houston Stewart Chamberlain , een invloedrijke rassentheoreticus en echtgenoot van Eva Wagner, de dochter van Richard Wagner , die frenologie suggereerde als een middel om rassen te onderscheiden.

Aan de andere kant lijkt het waarschijnlijk dat Marr werd beïnvloed door Ernst Haeckel , een professor die het idee van sociaal darwinisme populair maakte onder de opgeleide klassen in Duitsland.

Ondanks zijn invloed werden Marrs ideeën niet onmiddellijk overgenomen door Duitse nationalisten. De Pan-Duitse Liga , opgericht in 1891, stond oorspronkelijk het lidmaatschap van Joden toe, op voorwaarde dat ze volledig werden geassimileerd in de Duitse cultuur. 

Pas in 1912, acht jaar na de dood van Marr, verklaarde de Liga racisme als een onderliggend principe. Desalniettemin was Marr een belangrijke schakel in de zich ontwikkelende keten van Duits racisme die tijdens het nazi-tijdperk uitmondde in genocide.

Bronnen:

  • naar een artikel van Werner Bergmann “Wilhelm Marr’s A Mirror to the Jews” op de site van Key Documents of German-Jewish History
  • naar een artikel van Michael Berenbaum “Anti-Semitism” op de site van Brittanica
  • naar een artikelWilhelm Marr” from Wikipedia, the free encyclopedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.