Christen adoptiekantoor wordt vervolgd omdat het weigert een kinderloos stel te helpen omdat ze Joods zijn

Een joods stel klaagt het Tennessee Department of Children’s Services voor de rechter nadat een christelijke adoptieorganisatie die staatssteun ontvangt, weigerde hen te helpen een kind te adopteren omdat ze joods zijn.

De rechtszaak, aangespannen door Elizabeth en Gabriel Rutan Ram met de steun van een religieuze vrijheidsgroep, is de eerste die een wet uit 2020 in Tennessee aanvecht die adoptiebureaus toestaat kinderen niet te plaatsen in regelingen die in strijd zijn met de “religieuze of morele overtuigingen of beleid.”

De wet van Tennessee is ontworpen om instanties toe te staan ​​kinderen niet bij paren van hetzelfde geslacht te plaatsen. Zoals op andere plaatsen met vergelijkbare wetten is gebeurd, gebruiken agentschappen de speelruimte breder.

De Rutan-Rams probeerden vorig jaar een kind te adopteren bij het Holston United Methodist Home for Children in Greenville, Tennessee.

Na de beslissing om een ​​kind uit Florida te adopteren en uiteindelijk te adopteren, nam het paar contact op met het Holston-adoptiebureau om deel te nemen aan de opleiding voor pleegouders van het bureau. 

Nadat ze aanvankelijk te horen hadden gekregen dat ze met het bureau zouden kunnen samenwerken om de training te voltooien, volgens de rechtszaak, vertelde het bureau hen de dag voordat hun training zou beginnen dat het hen niet zou helpen.

Elizabeth Rutan-Ram zei in een persbericht, volgens de Knoxville News Sentinel:

“Het voelde alsof ik in mijn buik was geslagen. Het was de eerste keer dat ik me gediscrimineerd voelde omdat ik joods ben. Het was erg schokkend. En het was erg pijnlijk dat het bureau leek te denken dat een kind beter af zou zijn in de voogdij dan bij een liefhebbend gezin zoals wij.”

De Rutan-Rams zijn niet de eerste Joodse familie die vanwege hun religie moeilijkheden ondervindt bij het werken met christelijke adoptiebureaus.

“Ik denk vaak aan de andere oudere kinderen die op gezinnen wachtten, degenen in Miracle Hill-instellingen van wie we hadden gehouden als we niet waren afgewezen vanwege ons geloof”, schreef Lydia Currie over de ervaring van haar familie in South Carolina voor de Joods Telegrafisch Agentschap in 2019. “Ik vraag me af wat er met hen is gebeurd – en of ze nog steeds wachten.”

In South Carolina stond de regering-Trump de gouverneur toe om af te zien van federale vereisten die religieuze discriminatie verbieden voor organisaties die federale financiering ontvangen, wat veel adoptiebureaus doen. 

Het Holton-agentschap dat de Rutan-Rams wilden gebruiken, ontvangt ook federale fondsen, en het bureau heeft vorige maand de Biden-administratie aangeklaagd wegens de regelgeving, volgens de krant Knoxville.

Het paar wordt in hun rechtszaak, die woensdag is ingediend, vertegenwoordigd door Americans United voor de scheiding van kerk en staat.

Alex Luchenitser, associate vice president van de groep en associate legal director bij Americans United for Separation of Church and State, vertelde aan de Knoxville News Sentinel:

“Overheidsgelden mogen nooit worden gebruikt voor religieuze discriminatie. De wet mag nooit obstakels opwerpen die liefhebbende ouders ervan weerhouden om voor kinderen te zorgen die een thuis nodig hebben. Dat zou zeker nooit mogen gebeuren vanwege religieuze discriminatie.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Shira Hanau “A Jewish couple in Tennessee is suing after a Christian adoption agency refused to help them” van 20 januari 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.