Camouflage is wat nazi’s en extreemrechts van vandaag gemeen hebben

De Unite the Right-rally was een rally van blanke racisten en neo-nazi’s die plaatsvond in Charlottesville, Virginia, van 11 tot 12 augustus 2017

In een exclusief interview vertelt de keuze van het Witte Huis voor antisemitisme-gezant aan Jewish News dat de stealth-tactieken die tegenwoordig door de nazi’s in Wannsee en extreemrechts worden gebruikt, opmerkelijk veel op elkaar lijken.

De Amerikaanse historicus Deborah Lipstadt waarschuwde deze week dat ‘camouflage’ de draad was die de nazi-planning voor de Endlösung verbond met de extreemrechtse ontkenning van de Holocaust en extreemrechtse marsen in de Verenigde Staten van de afgelopen jaren, met name in Charlottesville.

Lipstadt, de professor die bekend staat om haar succesvolle juridische aanklacht tegen Holocaust-ontkenner David Irving, sprak in haar eerste interview sinds maanden met Jewish News voorafgaand aan het 80-jarig jubileum van de Wannsee-conferentie van de nazi’s.

Het komt te midden van politiek getouwtrek in Washington, DC, voorafgaand aan haar hangende benoeming door de Amerikaanse Senaat als de nieuwe antisemitismegezant van het Witte Huis.

Villa Marlier in Wannsee, waar op 20 januari 1942 een vergadering werd belegd door Reinhard Heydrich en Adolf Eichmann om de Endlösung te plannen. Het feitelijke genocidebevel werd reeds midden juli 1941 in Berlijn door Adolf Hitler aan Rijksmaarschalk Hermann Goering gegeven

Ze zei dat net zoals de taal van Wannsee de ware bedoeling van de nazi’s ‘verdoezelde’, Holocaust-ontkenners zich ook om de taal van ontkenning en verhulling heen bewegen, en neonazi’s in de VS alle openlijke nazi-symbolen vermijden, terwijl ze toch hun loyaliteit duidelijk maken.

“Je ziet het in Wannsee waar ze praten over een definitieve oplossing, de volgende stappen, evacuatie van de Joden naar het oosten, emigratie als optie… Ze zeggen nooit ronduit dat we de Joden naar het oosten brengen om vermoord te worden”, zegt ze.

“Als je dit had gelezen en niet wist wat er daarna gebeurde, zou je niet weten dat ze genocide aan het organiseren waren. Het is de taal van camouflage. Dat zette me aan het denken: hetzelfde geldt voor Holocaust-ontkenners, die Holocaust-revisionisten genoemd wilden worden.

“Daar hebben we tegen gevochten, maar de ontkenners vonden het niet leuk. Ze zouden zeggen: ‘we zijn geen antisemieten, we zijn hier alleen om fouten in de geschiedenis te herzien’. Het is de taal. Ze praten over hoeveel Joden er in Auschwitz ‘stierven’. Gingen dood? Nee, ze werden vermoord!”

Na vijf jaar lang tegen Irving te hebben gevochten – en bij uitbreiding tegen de ontkenning van de Holocaust – voor de rechtbanken van Londen, voordat het uiteindelijk in 2000 voor de rechter kwam, zegt Lipstadt dat ze “hetzelfde zag in Charlottesville”, verwijzend naar de stad ‘Unite the Right’ rally in 2017, waar blanke supremacisten de straat op gingen, resulterend in drie doden.

“Ze spraken over het verenigen van rechts, maar ze begonnen met het zingen van ‘Joden zullen ons niet vervangen’ op hun vrijdagavondmars. Dat is een afkorting voor genocide-vervangingstheorie.

“Ze zeggen dat zwarten en moslims ons land niet alleen kunnen overspoelen, ze zijn niet slim genoeg, er moet een onzichtbare hand zijn, een poppenspeler. Wie is de poppenspeler? Wie is altijd de poppenspeler! Het is antisemitisme tegen het gezang van vervanging.

“Ze kregen te horen dat ze geen swastika-vlaggen mochten meenemen, dus brachten ze vlaggen van de Confederatie mee, vlaggen met de SS-bliksemschicht, vlaggen met de zwarte zon [een oud mythologisch symbool dat door de SS werd gebruikt], vlaggen met de Othala Rune. Degenen die hierin thuis zijn, weten dat het nazi-symbolen zijn, maar ze zijn gecamoufleerd voor het publiek.”

In een afsluitende waarschuwing voor politici van vandaag legde ze uit dat de taal van camouflage en verduistering “inherent aan antisemitisme” was en “wat anders een marginale beweging mogelijk maakt om steeds meer de mainstream binnen te dringen”.

Bronnen:

  • naar een artikel van Stephen Oryszczuk “Deborah Lipstadt: Camouflage is what Nazis and today’s far-right have in common” van 20 januari 2022 op de site van Jewish News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.