Antisemitisme van de Verlichting tot de Eerste Wereldoorlog

Een straat in een Poolse sjtetl, anno 1916. Links onderaan een Duitse soldaat met zijn typische puntige helm tijdens de Eerste Wereldoorlog [beeldbron: Flickr]

Door de middeleeuwen heen dwongen religieuze vooroordelen en golven van anti-joods geweld de joden in toenemende mate om aan de rand van de samenleving te leven. 

En tegen de 17e eeuw woonde de meerderheid van de Joodse mensen in delen van Polen en Oost-Europa, in arme, geïsoleerde gemeenschappen die bekend staan ​​als sjtetls. En hun omgang met niet-joden wekte vaak wantrouwen.

Omdat joden een perifere rol speelden in de samenleving – ze mochten geen land bezitten, ze mochten bijvoorbeeld in bepaalde gebieden geen deel uitmaken van de gilden – daarom moesten ze hun economische leven verdienen aan de rand van de samenleving. Dat werd vervolgens vertaald in het idee dat joden al het geld hadden, omdat ze in werkelijkheid soms de intermediaire rol speelden tussen de edelen en de boeren.

Wanneer een boer zijn producten zou verkopen aan de Jood die het naar de markt zou brengen, zou hij zich afvragen waarom hij niet alles verzamelde. Waarom maakte de Jood bepaalde winst uit de transactie? En dan zou er altijd de vraag zijn, gaf hij me een eerlijke kans? Heeft hij me een eerlijk deel gegeven? En dat maakt van elke interactie een spannende interactie.

Voor het kleinere aantal Joden dat in delen van West- en Centraal-Europa woont, zou dit marginale bestaan ​​al snel drastisch veranderen. De wetenschappelijke revolutie en het tijdperk van de verlichting, die begon in de 17e en 18e eeuw, beïnvloedden veel landen in Europa om de nadruk te leggen op idealen van individuele vrijheid, tolerantie, rede boven traditie en de scheiding van kerk en staat.

In de 18e eeuw, het begin van de 19e eeuw, overtuigt de kracht van deze ideeën steeds meer mensen om de beperkingen voor de Joden op te heffen. En joden mogen de samenleving betreden op een manier die ze nog nooit eerder hebben mogen doen. Zij mogen bepaalde beroepen uitoefenen. Ze mogen naar instellingen voor hoger onderwijs. Ze mogen wonen waar ze willen. En het resultaat is een soort verschijning van mensen die tot dan toe quasi onzichtbaar waren.

Napoleon Bonaparte was het eerste staatshoofd in Europa dat alle religies vrijheid van aanbidding verleende. In deze lithografie schenkt hij het aan de joden. Midden staat keizer Bonaparte met het decreet in zijn hand en rechts staat de 7-armige menora als symbool van het Jodendom [beeldbron: France Info ]

In 1789 werd Frankrijk het eerste land dat zijn Joden volledige burgerrechten verleende, en vele anderen zouden spoedig daarna volgen. Deze juridische transformatie werd bekend als Joodse emancipatie en het begon een nieuw hoofdstuk in het Joodse leven.

Plotseling ontdekten sommige Joden dat ze goed gepositioneerd waren om te slagen in deze snel veranderende samenleving.

Nu zijn er goede sociologische redenen waarom dat het geval was. Joden waren al veel geletterder en beter opgeleid dan de meeste andere groepen om hen heen. En onderwijs als middel tot sociale vooruitgang werd erg belangrijk in de moderniteit. Het betekende dat je nu alle vrije beroepen kon uitoefenen. En zo worden ze uiteindelijk zeer zichtbare belichamingen van de moderniteit zelf.

Hoewel het waar is dat meer joden dan ooit erin slaagden zichtbare en machtigere leden van de samenleving te worden, maakten joden over het algemeen slechts een zeer klein percentage van de bevolking uit aan het eind van de 19e eeuw, en werd de overgrote meerderheid van de joden niet rijk of machtig. Toch wekten deze verworvenheden wrok bij degenen die niet klaar waren om het hoofd te bieden aan de veranderingen die nieuwe ideeën en nieuwe industrieën naar Europa hadden gebracht.

Het was een tijd waarin hele beroepen uit het bedrijfsleven werden verdreven. Dit zijn beroepen die vroeger bestonden, en er waren duizenden mensen werkzaam. Maar in 1880 bestonden ze nog niet, omdat dit bijna allemaal door machines werd gedaan en fabrieken ze hadden vervangen, enzovoort. Wat meer is – en wat sommige christenen in Europa bijzonder kwetsend lijkt – is dat deze emancipatie de joden de mogelijkheid biedt om boven sommige christenen uit te stijgen en in feite instructies en bevelen aan sommige christenen te geven. En dat wordt het voer voor een enorme terugslag.

Al meer dan 1000 jaar werden mythen die voortkwamen uit christelijke religieuze geschriften en beeldspraak gebruikt om de vervolging van Joodse mensen te rechtvaardigen. Maar in een steeds meer wetenschappelijke en seculiere samenleving, trachtten tegenstanders van Joodse ascentie oude haatgevoelens te rechtvaardigen met de taal van de wetenschap. Een manier waarop ze dit deden was om te beweren dat er een wetenschappelijke grond was om te voorkomen dat Joden doorgingen met het beklimmen van de economische en sociale ladder.

In 1879 publiceerde een Duitse publicist genaamd Wilhelm Marr een boek waarin ten onrechte werd beweerd dat de Joodse emancipatie de Joden de controle had gegeven over de Duitse industrie, en hij vormde wat hij de Liga van Antisemieten noemde om hun voortdurende assimilatie te bestrijden.

Hoewel het idee van de joden als een ras van mensen in plaats van een religieuze groep wortels had die honderden jaren eerder in Spanje teruggingen, was het nieuw om naar de joden als Semieten te verwijzen, evenals Marrs bewering dat de Duitsers en joden al lang in een raciale strijd die alleen kon eindigen als de ene groep de andere had uitgeschakeld.

Marr was niet de enige. Over de hele wereld werden oude vooroordelen gerechtvaardigd in naam van rassenwetenschap en eugenetica. Aanhangers van de rassenwetenschap voerden aan dat sommige rassen superieur waren aan andere, en dat de verschillen tussen groepen geen kwestie van overtuigingen of omstandigheden waren, maar dat de verschillen biologisch waren en in het bloed werden doorgegeven. Plots hadden mensen die geloofden dat de samenleving beter was vóór de joodse emancipatie, wat zij beschouwden als een wetenschappelijke term voor hun overtuigingen: antisemitisme.

De overgang van anti-judaïsme tegen de religie naar antisemitisme, met deze notie van ras, was alleen mogelijk toen Europeanen het idee van ras bedachten. En toen ze in de 19e eeuw eenmaal het idee van ras hadden opgevat, had Wilhelm Marr het idee dat joden een ras vormden. En dus kan antisemitisme worden gezien als een vorm van racisme.

Zelfs in Frankrijk, het eerste land dat de Joden emancipeerde, toonde een groot schandaal antisemitische reacties. Een Joodse militaire kapitein genaamd Alfred Dreyfus werd valselijk beschuldigd van verraad en aanvankelijk veroordeeld tot levenslang in de gevangenis.

Op het einde van de 19de eeuw brak de Dreyfus Affaire uit die uitgroeide tot een regelrecht politiek schandaal dat de Derde Franse Republiek verdeelde van 1894 tot aan zijn resolutie in 1906

In Frankrijk, 100 jaar na de emancipatie, brachten ze een Joodse kapitein voor de rechter en zongen ze op straat, dood voor de Joden. Niet de dood voor de verrader, niet de dood voor Dreyfus, niet de dood voor de kapitein, maar de dood voor de Joden. 

Dat betekent dat ze hem niet als een individu zagen, maar als een lid van de klas. Het toonde dus aan dat zowel de boeren als de adel zich in Frankrijk konden verenigen om wat aan te vallen? De Jood die was beschuldigd van een misdaad die hij niet had begaan.

Aan het einde van de 19e eeuw, het begin van de 20e eeuw ontwikkelden ze een andere mythe, die de Protocollen van de Wijzen van Zion wordt genoemd.

De Protocollen van de Wijzen van Zion zijn een verzinsel. Er werd beweerd dat het de geheime notulen waren van leiders die in 1897 in Bazel waren samengekomen voor het Eerste Zionistische Congres. Er was zo’n conferentie. Zulke minuten waren er niet. En die minuten waren bedoeld om te laten zien dat Joden de wereld wilden domineren en om te laten zien hoe ze van plan waren de wereld over te nemen.

Zeer weinig mensen hebben het boek gelezen, maar iedereen heeft ervan gehoord, en ze gaan ervan uit dat joden een ongepaste invloed hebben op het economische, politieke en sociale en culturele leven van de samenleving, wat vervolgens wordt versterkt wanneer joden een centrale rol spelen in het culturele leven van de samenleving.

Nu was er overal in Europa in de laatste 30 jaar van de 19e eeuw deze terugslag, en er was een levendige en luidruchtige antisemitische beweging. In bijna elk land waren deze bewegingen complete mislukkingen. En in Duitsland was dit met name het geval.

In 1871 kwam de emancipatie naar Duitsland. Jaar in jaar uit deden de antisemieten mee aan politieke verkiezingen. Ze wonnen heel weinig zetels. Ze wonnen nooit meer dan 5% van de stemmen. En zo leek antisemitisme in Duitsland iets te zijn dat aanhangers had, maar het was niet overtuigend. Het had geen politieke tractie. En dit was min of meer waar in veel andere landen. Ik bedoel, zelfs de Dreyfus-affaire, die de meest sensationele antisemitische ontwikkeling van de late 19e eeuw was, werd teruggedraaid. Dreyfus werd uiteindelijk in het gelijk gesteld en zijn rang werd hersteld, enzovoort.

Nu, de Eerste Wereldoorlog heeft dat allemaal veranderd. En het veranderde dat allemaal op diepgaande manieren. In Duitsland gaf het brandstof aan een zondeboktheorie dat de reden waarom de oorlog niet goed gaat, is dat Joden de oorlogsinspanning ondermijnen. Wat dit dubbel zo verleidelijk maakte, waren de tussenliggende gebeurtenissen in Rusland in 1917, omdat een bolsjewistische revolutie de tsaar had omvergeworpen. Enkele van de leidende mensen in de bolsjewistische revolutie waren joden. Leon Trotski, het hoofd van het Rode Leger, was bijzonder belangrijk. En toen in 1918, toen de Duitsers werden verslagen en er revoluties waren in Duitsland, waren er een aantal prominente leiders van die revoluties die Joden waren.

Dus rechtse mensen in 1918, aanhangers van de afgezette tsaar, aanhangers van de afgezette keizer in Duitsland, waren allemaal op zoek naar verklaringen of manieren om hun kant te steunen. En ze vonden het erg aantrekkelijk om het argument te gebruiken dat de Joden tegen ons samenzweren.

Na de oorlog hebben veel mensen het gevoel dat hun leven veel erger is dan voor de oorlog. De ontwrichting veroorzaakt door de oorlog is een reden. De problemen van Duitsland waren bijzonder intens. Maar dit creëerde een grotere ontvankelijkheid voor argumenten die zeiden dat je niet de schuld hebt van wat er mis is. Er zijn manieren om dit op te lossen door bij de mensen te komen die de slechte dingen doen.

Terwijl mensen in Duitsland en Oost-Europa worstelden om zichzelf over het hoofd te zien in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog, zou de kracht van oude mythen, de verspreiding van pseudowetenschappelijke ideeën over ras en de opkomst van een dictator die de publieke haat tegen Joden zou aanwakkeren rampzalig blijken te zijn.

Adolf Hitler in 1916 streed tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het westelijke front in Frankrijk en België. Hij werd onderscheiden voor moed en ontving in 1914 het IJzeren Kruis, Tweede Klasse

Bronnen:

  • naar een artikelAntisemitism from the Enlightenment to World War I” en een artikelAnti-Judaism before the Enlightenment op de site van Facing History & Ourselves

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.