Edouard Drumont, de pionier van het geïllustreerde antisemitisme in de Franse pers

Detail van een karikatuur op de voorpagina van Édouard Drumonts antisemitische tijdschrift La Libre Parole van 28 oktober 1893 [beeldbron: Open Editions]

Een van de vreselijkste antisemieten in Frankrijk, die tegelijk een voorbeeld werd voor bv. de Duitse nazi Julius Streicher en zijn antisemitisch rioolblad Der Stürmer (1923-1945), was Édouard Drumont (Parijs, 1844 – 1917).

Drumont was een Franse journalist, politicus en een groot voorstander van antisemitisme in Frankrijk. Van oorsprong een nationalist, een katholieke monarchist en een pionier van L’Action française, die werd opgericht in 1898, en die onder meer opriep tot de herinvoering van de monarchie in Frankrijk.

Édouard Drumont

Als een van de eerste antisemieten naast de Berlijnse Karl Eugen Dühring (1833-1921), veranderde hij antisemitisme in een ideologie met de pretentie een Verklaring aan de Wereld te zijn.

Drumont werd in heel Europa bekend door zijn tweedelige werk La France Juive, gepubliceerd in 1886. Het manuscript kreeg de goedkeuring van de schrijver Alphonse Daudet , die het voor publicatie aanbeveelde bij de gerenommeerde uitgeverij Marpon et Flammarion.

Na lovende recensies in de rechtse kranten Le Figaro en La Croix, was de eerste oplage van 70.000 in slechts twee maanden uitverkocht en werd in het eerste jaar in een paar 100.000 exemplaren heruitgegeven, verscheen in 1887 als betaalbare populaire uitgave en geïllustreerd in 1892. Het Parijse blad Le Petit Journal , destijds de bestverkochte krant in Frankrijk, publiceerde het werk als een serieartikel. In totaal had het in 1945 meer dan 200 edities.

De Duitse uitgave, Das verjudete Frankreich (Het ver-Joodste Frankrijk), eveneens gepubliceerd in 1886, was een buitengewoon verkoopsucces. Al in het jaar van de eerste druk volgden vertalingen in het Spaans, Italiaans, Pools en Engels.

Franse schrijvers zoals George Bernanos (1888-1948) en Maurice Barrès (1862-1923), waren ook enthousiast over het werk. Verschillende rooms-katholieke parochies verspreidden het boek gratis aan hun leden:

Drumont verplettert de Joodse draak die een zak met munten vasthoudt, karikatuur van 26 maart 1992

Het boek met een totale lengte van ongeveer 1200 pagina’s, ook verkrijgbaar in een verkorte uitgave uit 1888, is een mengelmoes van de meest uiteenlopende anti-joodse clichés. De historicus Ernst Nolte noemt het “een orgie van Parijse roddels, zonder karakter en zonder rigide denkprocessen“.

Drumont werkt antisemitisme uit tot een ideologie die beweert de wereld te verklaren. In navolging van Henri Roger Gougenot des Mousseaux (1805-1876) die in 1869 Le Juif, le Judaisme et la judaisation des peuples Chretiens uitgaf, ontwikkelde hij daarin een complottheorie over de medewerking van joden, Vrijmetselaars en Jacobijnen tegen het Franse katholicisme en hun geheime heerschappij over de Franse Republiek.

Hij onderscheidde Semieten van Ariërs en gaf ze contrasterende kenmerken. Ziekten zoals geelzucht en bloedarmoede zijn plagen die zijn geïntroduceerd door “Joodse parasieten” om de “edele rassen” te verzwakken.

De joodse dominantie van het publiek verhindert dat dit aan het licht komt. De democratische beweging zou onder de controle van Joden staan, zoals de voorbeelden van Karl Marx en Ferdinand Lassallezou bewijzen. Adam Weishaupt , de stichter van de Illuminati- orde, die in 1785 werd verboden, was eigenlijk een Jood.

Maar in het middelpunt van zijn antisemitische agitatie plaatste hij de anti-judaïstische deicide – these. Bovendien zouden individuele Joden moordenaars van Frankische heersers zijn geweest en verantwoordelijk waren voor de dood van Karel de Grote.

De afstammelingen van de verloren stammen van Israël zijn te vinden in Ethiopië , China en Noord-Amerika (onder de Mormonen). Ze zorgden voor morele decadentie daar en in Europa. Drumont riep op tot uitsluiting van joden uit de Franse samenleving.

De beledigende uitspraken van het boek leverden Drumont een boete op, maar het maakte hem tegelijkertijd enorm populair. Andere antisemitische werken volgden.

Drumont schreef een voorwoord voor een uitgebreide Franse editie (1889) van het antisemitische pamflet Der Talmudjude (1871) van de Duitse katholieke theoloog August Rohling (1839-1931). De Franse uitgave, samen met het voorwoord, werd in 1890 door Drumont weer in het Duits vertaald.

La Libre Parole

In 1889 richtte Drumont een groep op genaamd Ligue Nationale anti-Sémitique de France en samen met de journalist Jacques de Biez (1852-1915) en de financier Marquis de Morès (1858-1896) in 1892 het dagblad La Libre Parole (“Het Vrije Woord”), dat in de jaren 1890 een oplage van enkele 10.000 exemplaren had.

Hij gebruikte historische gebeurtenissen voor gerichte schandalen en antisemitische agitatie, zoals het faillissement van de Panama Company en daaropvolgende faillissementen van enkele van zijn investeerders. Maar hij ontdekte ook daadwerkelijke omkoping van politici.

In de Dreyfus Affaire (1894-1906) waren Drumont en zijn krant de radicale woordvoerder van de Antidreyfusards, oftewel de anti-republikeinse en antisemitische houding in het publieke debat.

Drumont en de “Judas Dreyfus” in La Libre Parole van 1 november 1894 ten tijde van de Dreyfus Affaire

Na de zelfmoord van kolonel Hubert-Joseph Henry, die bij de affaire betrokken was, beschuldigde hij de Joden van moord op hem en verzamelde hij donaties voor zijn weduwe. 25.000 lezers volgden de oproep voor donaties, waaronder veel politici, priesters en hooggeplaatste persoonlijkheden.

Nadat hij had ervaren dat het publiek in Europees Frankrijk niet in de gewenste mate op zijn eisen reageerde, liet Drumont zich kandidaat stellen voor de verkiezing van 8 mei 1898 in Frans-Algerije als kandidaat voor de antisemitische beweging van Max Régis (1873-1950).

Les Anti-Juifs uit 1899

Hij was in de kolonie sinds 3 april 1898. In Algiers kreeg hij 11.557 stemmen met 4.069 stemmen tegen en verhuisde hij naar de Kamer van Afgevaardigden van de Derde Republiek met drie andere Algerijns-Franse antisemieten.

In deze hoedanigheid bereikte hij in een interpellatie in december 1898 een stemming om het Décret Cremieux in te trekken, dat de Algerijnse joden in 1870 tegen hun wil het Franse staatsburgerschap had verleend. Het verzoek werd afgewezen. De Raad aanvaardde echter een motie van voorzitter Charles Dupuy om antisemitische rellen in de Noord-Afrikaanse kolonie te veroordelen met een stemming van 406 tegen 10.

In Algerije, waar Europeanen zichzelf steeds meer begrepen als een nieuw Latijns ras, de Homo Algerianus, ontwikkelde het antisemitisme zich tot een massabeweging, waar ook separatisten deel van uitmaakten. Alle vier de antisemieten verloren hun zetels bij de verkiezingen van 1902.

Drumont werd beschuldigd van laster van een parlementariër die hij ervan beschuldigde een bijvrouw van de prominente joodse bankier Édouard de Rothschild (1868-1949) te hebben meegenomen om voor een wetsvoorstel te stemmen dat de bankier steunde.

Drumont was de politieke leermeester van Charles Maurras (1868-1952), die de slogan van Drumont “Frankrijk aan de Fransen” (La France aux Français), die in elke uitgave de voorpagina van de Libre Parole sierde, goedkeurde en verder populair maakte.

Karikatuur op de voorpagina van Édouard Drumonts antisemitische tijdschrift La Libre Parole van 28 oktober 1893. Afgebeeld is een Jood, handen en voeten vol geld, zich vastklampend aan de wereldbol. Het onderschrift luidt ‘Leur patrie’ (Hun vaderland)

Bronnen:

  • naar een artikelÉdouard Drumont” aus Wikipedia, der freien Enzyklopädie
  • naar een artikelFor or against Dreyfus” op de site van France Culture

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.