Bloedbad in Karantina: 1.500 Palestijnen werden exact 46 jaar geleden afgeslacht

Palestijnse vluchtelingen in Karantina, Beiroet in Libanon 1976

Het bloedbad van de Palestijnse inwoners van Karantina door christelijke Libanese milities maakte deel uit van de Libanese burgeroorlog en leidde tot represailles in Damour.

Op 18 januari 2022 was het 46 jaar geleden dat in 1976 het bloedbad in Karantina plaatsvond, een gebeurtenis tijdens de Libanese burgeroorlog waarbij naar schatting 1.500 mensen in een grotendeels Palestijns-islamitisch gebied in het oosten van Beiroet  werden gedood door toedoen van rechtse christelijke Libanese milities.

De slachting was een van de eerste grote slachtpartijen van de Libanese burgeroorlog. Karantina aka La Quarantaine, werd destijds bewoond door Koerden, Armeniërs, Syriërs en Palestijnen en stond onder controle van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) geleid door Yasser Arafat. 

Christelijke milities bestormden het gebied echter, met name de falangisten, ook wel bekend als de Kataeb-partij. Bij de resulterende gevechten vielen ongeveer 1.500 doden toen christelijke Libanese troepen daar de controle overnamen.

Het bloedbad zelf was slechts het begin van hevige gevechten en bloedvergieten in de regio. Kort na de moorden belegerden christelijke Libanese troepen het vluchtelingenkamp Tel al-Zaatar, dat tot de zomer zou duren en ook zou leiden tot een bloedbad.

Het incident leidde ook direct tot een reactie van de PLO in de vorm van het bloedbad van Damour, slechts enkele dagen later, op 20 januari. Deze slachting zag PLO en geallieerde Libanese troepen de maronitische christelijke stad binnentrekken, burgers neermaaien met machinegeweervuur, huizen platbranden en gedwongen groepsverkrachting van vrouwen. Het dodental van het bloedbad in Damour wordt betwist, maar wordt geschat op 150 tot 582 burgerslachtoffers. 

Militanten gezien in Tel al-Zaatar, Libanon

De Libanese burgeroorlog was een bruut en geopolitiek complex conflict dat meer dan 15 jaar duurde, waarbij bijna 150.000 mensen omkwamen. Bij het conflict waren meerdere landen betrokken, zoals Irak, de VS, Frankrijk, Italië en, het meest bekende, Israël, dat in 1982 Libanon binnenviel. De gebeurtenissen van de Libanese burgeroorlog en de oorzaken erachter blijven het land tot op de dag van vandaag intern beïnvloeden. 

Bronnen:

  • naar een artikelOn This Day: 1,500 Palestinians slain in Karantina massacre 46 years ago” van 18 januari 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Een gedachte over “Bloedbad in Karantina: 1.500 Palestijnen werden exact 46 jaar geleden afgeslacht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.