Politie zet Palestijnse krakers uit woning in Sjeik Jarrah in Jeruzalem

Linkse Europese manifestanten betogen in mei 2010 in de wijk Sjeik Jarrah van Jeruzalem. Exact 33 jaar nadat de Europeanen het verdeelde Berlijn hebben herenigd, willen zij de eengemaakte stad Jeruzalem opnieuw opsplitsen

De politie heeft deze woensdagochtend voor zonsopgang de leden van de familie Mahmoud Salhia uitgezet en gearresteerd, minder dan twee dag minder dan twee dagen nadat ze met zelfverbranding hadden gedreigd vanwege het dreigende verlies van hun huis in Jeruzalem in de wijk Sheikh Jarrah.

Uit angst dat hun huis het echte doelwit van de inval was, was de familie het dak opgegaan met gasflessen en dreigde ze zichzelf te zelfmoorden als de politie zou naderen. Pas toen de politie was vertrokken, daalden ze neer van het dak. 

Soldaten verdoofden woensdag rond 3 uur ’s nachts met stunn-granaten het gezin uit het huis terwijl het nog donker was en sloopten het stenen bouwwerk. De internationale gemeenschap, waaronder de Europese Unie, had Israël opgeroepen om het gezin te laten blijven.

De politie had ook 18 mensen op de site gearresteerd. Sommigen werden gearresteerd voor verhoor op verdenking van het overtreden van een gerechtelijk bevel, gewelddadige versterkingen en het verstoren van de openbare orde.

De oorspronkelijke confrontatie met de politie op maandag was geëindigd met de sloop van de plantenkwekerij van de familie en twee opslagstructuren op het terrein.

Mahmoud, samen met zijn zus Alma, zijn verwikkeld in een langdurige juridische strijd met de stad om hun twee huizen te redden op het terrein dat de stad bijna vier decennia geleden in beslag nam voor openbaar gebruik. De gemeente Jeruzalem is nu van plan het pand te gebruiken voor de bouw van een school voor Arabische kinderen met speciale behoeften. 

Het religieuze zionistische MK Itamar Ben-Gvir zei in reactie op de ontruiming: “De staat moet eerst bestuur in Jeruzalem demonstreren en niet toestaan ​​dat wetsovertreders de staat Israël bedreigen.”

De familie Salhia heeft beweerd dat ze het onroerend goed hebben gekocht nadat ze tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 uit de wijk Din Kerem in het westen van Jeruzalem waren gevlucht, maar het aankoopcontract vóór de Zesdaagse Oorlog in 1967 nog niet hadden geregistreerd bij de Jordaanse autoriteiten.

Een dergelijke registratie was niet mogelijk toen Israël de stad na de oorlog van Jordanië annexeerde. De familie is in een langdurige juridische strijd met de stad verwikkeld om zowel de huizen als de plantenkwekerij die zij beheert te redden. 

Zij zijn overigens niet de enige eisers van het pand. Een andere Palestijn beweert ook eigenaar te zijn van het land en heeft genoegdoening gezocht voor het verlies.

De rechtbank van Jeruzalem had in december geoordeeld dat de familie van Mahmoud kon worden uitgezet, maar deze was tegen die uitspraak in januari in beroep gegaan. De zaak van Alma is nog in behandeling en er is nu een juridisch initiatief om beide zaken samen te voegen. 

De stad zal naar verwachting woensdag haar advies over de kwestie indienen en de hoorzitting is vastgesteld op 23 januari.

Bronnen:

  • naar een artikel van Tovah Lazaroff “Police evict Sheikh Jarrah family that threatened self-immolation” van 19 januari 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikel van Jos De Greef “Palestijnse familie verschanst zich met gasflessen uit protest tegen uitzetting uit hun woning in Jeruzalem” van 18 januari 2022 op de site van VRT NWS
  • naar een artikelIsrael police in standoff with Palestinians over Sheikh Jarrah eviction” van 17 januari 2022 op de site van Ynet News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.