Israël, VS testen ‘Arrow 3’-ruimteraket die satellieten kan neerhalen

Op dinsdag heeft de Israel Missile Defense Organization (IMDO) van het directoraat van Defensie Onderzoek en Ontwikkeling (DDR&D) in het Israëlische Ministerie van Defensie, samen met de US Missile Defense Agency (MDA) en de Israeli Defense Forces, een succesvolle testvlucht uitgevoerd van het Arrow Weapon System (AWS) en de Arrow 3 interceptor, die is ontworpen om ballistische raketten buiten de atmosfeer van de aarde te onderscheppen. 

Experts hebben gesuggereerd dat de raket ook kan worden gebruikt om satellieten in een baan om de aarde te vernietigen.

De test werd uitgevoerd op een testlocatie in het centrum van Israël, onder leiding van Israel Aerospace Industries (IAI).

AWS operationele radararray detecteerde het doelwit en droeg gegevens over aan de Battle Management Control (BMC), die de gegevens analyseerde en een verdedigingsplan opstelde. Nadat het verdedigingsplan was opgesteld, werden twee Arrow-3-onderscheppers gelanceerd in de richting van het doel en voltooiden de missie met succes.

Minister van Defensie Benny Gantz:

Ik prijs de succesvolle uitkomst van de recente vliegtest – de Israëlische defensie-inrichting en -industrieën blijven enkele van ’s werelds meest geavanceerde systemen ontwikkelen. Bij elke stap voorwaarts, bij elke ontwikkeling, rusten we de staat Israël uit met de capaciteiten om zichzelf te verdedigen tegen zich ontwikkelende dreigingen. Onze systemen geven Israël de vrijheid om strategisch te manoeuvreren.

Samen met de IMDO namen vertegenwoordigers van de MDA, de Israëlische luchtmacht en industrieën die betrokken zijn bij de ontwikkeling van AWS deel aan de test.

IAI is de hoofdaannemer voor de ontwikkeling van het Arrow Weapon System en Arrow Interceptors. MLM ontwerpt, ontwikkelt en produceert de Arrow-interceptors en Elta, een dochteronderneming van IAI, ontwikkelt de radardetectiearray. Elisra, een dochteronderneming van Elbit Systems, ontwikkelt de BMC. BOEING Company, TOMER en RAFAEL zijn de belangrijkste onderaannemers voor de ontwikkeling en productie van de Arrow 3-interceptor. RAFAEL ontwerpt en ontwikkelt het doelwit.

Jon Hill, directeur van MDA, vice-admiraal, zei:

Deze test is ontworpen om elk element van het Arrow Weapon System uit te dagen en deed het uitstekend. De gegevens die uit deze test zijn verzameld, vormen een leidraad voor de toekomstige ontwikkeling van de AWS. MDA blijft zich inzetten om de regering van Israël te helpen bij het upgraden van haar raketverdedigingscapaciteit tegen huidige en opkomende dreigingen.

Presentatie voor de pers van Israël’s defensief Arrow 3 lanceersysteem in februari 2018 [beeldbron: Arutz-7]

Chef van de generale staf van de IDF, luitenant-generaal Aviv Kohavi:

De IDF en het Israëlische defensie-instituut hechten veel belang aan het voortdurend upgraden en verbeteren van onze luchtverdedigingscapaciteiten. De test die vanmorgen is uitgevoerd, is een ander element in ons vermogen om te reageren op zich ontwikkelende bedreigingen in de regio, en maakt deel uit van de uitvoering van het meerjarenplan van de IDF.

Hoofd van het directoraat voor defensieonderzoek en -ontwikkeling (DDR&D) van het Israëlische Ministerie van Defensie, Brig. Gen. (Res.) Dr. Dani Gold:

Deze baanbrekende test weerspiegelt een aanzienlijke sprong voorwaarts in de capaciteiten van het defensie-instituut om zich te ontwikkelen in het licht van opkomende regionale dreigingen en om zich aan te passen aan het toekomstige slagveld. De DDR&D- en partnerindustrieën zullen de technologische vooruitgang van Israël blijven aansturen om onze nationale veiligheid te handhaven.

IMDO-directeur, Moshe Patel:

Vandaag hebben we met succes een gecompliceerde vluchttest van het Arrow Weapon System en de Arrow 3-interceptor voltooid. Het Israëlische Ministerie van Defensie zet zijn inspanningen voort om de meerlaagse raketverdedigingscapaciteiten van Israël te verbeteren en te verbeteren tegen nieuwe dreigingen in de regio. Sinds de succesvolle reeks tests in Alaska in 2019 hebben we de mogelijkheden van het Arrow Weapon System aanzienlijk uitgebreid. Ik wil onze waardering uitspreken aan de MDA en de Amerikaanse regering voor de duurzame samenwerking gedurende een periode van 30 jaar, om Israëls raketverdediging op te bouwen en te versterken.

Boaz Levy, IAI:

Het Arrow-systeem is ontwikkeld als resultaat van de nauwe samenwerking tussen Israel Aerospace Industries (IAI), het Israëlische Ministerie van Defensie (MoD), de United States Missile Defense Association (MDA) en de Israëlische luchtmacht , bewees opnieuw dat Israël beschikt over een van ’s werelds meest geavanceerde verdedigingssystemen tegen ballistische raketten. Tijdens de vluchttest werd het systeem getest tegen ‘toekomstige dreigingen’, in een uitdagend scenario, terwijl essentiële informatie werd verzameld die door de verdediging zal worden gebruikt vestiging en de ingenieurs van het bedrijf voor de ontwikkeling van toekomstige technologieën.

Boaz Levy vervolgde:

Het Arrow-systeem is een van de geavanceerde ontwikkelingen van IAI, waaronder geavanceerde technologieën die de mogelijkheid bieden om omringende bedreigingen te identificeren en te onderscheppen. Namens IAI Management en de voorzitter van de IAI Board of Directors, de heer Amir Peretz, wil ik het Israëlische Ministerie van Defensie, de Israëlische luchtmacht, andere defensiepartners en de medewerkers van IAI bedanken voor hun professionaliteit en moed, die hebben geleid tot tot een succesvolle proef.

De AWS is een centraal onderdeel van Israëls meerlagige defensiearray die ook het Iron Dome Defense System en David’s Sling Weapon System omvat.

Deze test maakt deel uit van het meerjarige ontwikkelingsprogramma van de IDF. Het succes van deze test is een belangrijke mijlpaal voor Israëls operationele vermogen om zichzelf te verdedigen tegen bestaande en zich ontwikkelende bedreigingen in de regio.

Bronnen:

  • naar een artikelIsrael, US test ‘Arrow 3’ space missile capable of downing satellites” van 18 januari 2022 en een artikel van Kobi Finkler “Successful test for Arrow 3 system” van 19 februari 2018 op de site van Israel National News (INN)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.