Ondergang van de christen cultuur versnelt de opmars van de islam in België

De gevolgen van corona zijn voor de kerken veel ingrijpender dan die van alle rampen en veranderingen van de vorige eeuw. Door corona is de gewoonte van de kerkgang bij veel mensen doorbroken.

Ze hebben een andere invulling gegeven aan hun zondag, en zijn daar kennelijk tevreden mee. Intussen bevindt de ontkerkelijking zich op het niveau dat pas voor 2030 was voorzien. Corona heeft de leegloop uit de kerken met bijna tien jaar versneld.

Maar er staat al een andere religieus geïnspireerde opvolger klaar die in het religieuze vacuüm springt. In België vervangt de islam in hoog tempo het christendom. Wanneer een samenleving geen bestaansreden meer kent, vinden anderen die wel.

Een kerk in Vorst, Brussel, is omgetoverd tot … een klimhal. “In België is het de eerste keer”, zegt Dhnet. Dat maakte burgemeester Mariam El Hamidine van Ecologists bekend. Tegelijkertijd werd de oude kerk aan de rue de l’Eglise in Masnuy-Saint-Jean officieel te koop aangeboden voor 100.000 euro. Het besluit is genomen door de gemeenteraad. 

In Nijvel kwam een ​​andere kerk op de markt terecht. Toen werd de kerk van Ciney verkocht voor € 200.000. In Gent is de kerk van Sant’Anna omgebouwd tot supermarkt. En in Beyne-Heusay worden 2 van de 5 kerken gesloopt.

En dit om alleen veranderingen van de laatste drie maanden vast te leggen. Iets verder terug is de kerk van Petit Wasmes, in Wallonië, omgebouwd tot appartementen, terwijl in Anderlecht de grote kerk van St. Francis een sportcentrum zal worden.

Alleen al in 2019 werden in België 40 kerken gesloten of verkocht (31 in 2018). Het is een spectaculaire en onstuitbare trend van “ontkerstening”. “Sinds de verkoop in 2019 zijn ze naar voren gekomen om een ​​restaurant, een verpleeghuis en een moskee te openen: nu is de kerk Notre-Dame de Lourdes in Bressoux (Luik) eindelijk verkocht”, legt Le Vif uit.

In Malonne is de Piroy-kapel omgebouwd tot brouwerij. In Namen is de Sint-Jacobskerk omgebouwd tot kledingwinkel. In Doornik, de kerk van Santa Margherita in een reeks luxe appartementen. Ook in Namen wordt de kerk Notre Dame, gebouwd in 1749, nu gebruikt als een “culturele ruimte”. De kerk van Fays-Famenne is zojuist verkocht voor 235.000 euro.

De kerken van België worden onderzocht door de krant La Libre . Er is sprake van een op de twee kerken die gesloten gaat worden. 36 van de 110 kerken in Brussel zijn voorbestemd om hun gebruik te veranderen in het licht van de dramatische daling van het aantal gelovigen. Dit is het plan van de aartsbisschop van Brussel.

Benjamin Royaards in Knack Magazine:

De katholieke kerk is de wortel van de huidige Europese samenleving en heeft sterk bijgedragen aan ons universitair systeem, de moderne wetenschap, de vrijemarkteconomie, het juridisch systeem, mensenrechten en vrijheid, filosofie geworteld in de rede, liefdadigheid, prachtige kunst en muziek. Ook heel wat tradities vinden hun oorsprong in het Christendom. Denk maar aan de gezelligheid van de kerstperiode met haar kerststal, Pasen en het Sinterklaasfeest.

Ook The Economist ging in op deze trend. 

“De oude steden van België zijn bakermaten van christelijke kunst en cultuur, en het katholicisme is in veel opzichten de bestaansreden van het land. Maar net zoals de rol van het christendom is afgenomen, wint een nieuw geloof, de islam, aan belang”. 

Onder de respondenten neemt de mate van aanhankelijkheid tot het katholicisme drastisch af met de leeftijd, terwijl de islam dienovereenkomstig toeneemt: 

“Als deze trend zich voortzet, kunnen de gelovigen van de islam binnenkort de katholieken gemakkelijk inhalen, niet alleen in de kosmopolitische stad Brussel, zoals het nu al is, maar in het hele zuidelijke grondgebied van België”.

België is een van die landen, zoals Ierland, een voorbeeld van een samenleving die ooit intens katholiek was, maar waarin religie heel snel instortte. Ze hebben allemaal dezelfde symptomen – lege kerken, seksschandalen, mainstream-gevoelige hiërarchieën.

In België is religieuze viering voorbehouden aan oudere katholieken of de moslimminderheid. In een interview met L’Echo zei de kardinaal-aartsbisschop van Brussel Jozef De Kesel: “In een tijd waarin onze westerse cultuur seculariseert, overspoelt de islam haar. Het zou onverstandig zijn om een ​​religieus vacuüm te creëren”.

Een paar jaar geleden schreef Niall Ferguson, een van de meest briljante hedendaagse historici, in de New York Times dat de toekomst van Europa “de sluipende islamisering van een decadent christendom” zou kunnen zijn. De titel van het artikel was: “Eurabia?”.

De gegevens staan ​​in het boek ‘L’iris et le croissant’ van professor Felice Dassetto. En dit enkel in de Belgische hoofdstad. “Halverwege de jaren zeventig waren er slechts 6 moskeeën en koranscholen in Brussel, begin jaren tachtig waren dat er 38, nu zijn het er 80”, zegt Dassetto. En dus, kopt Le Vif, “bloeien moskeeprojecten in Brussel op”.

Dus de grote Duitse schrijver Martin Mosebach heeft gelijk als Die Welt deze week zegt dat “het verlies van een religie een land destabiliseert”. Wanneer een samenleving niet langer weet hoe ze zichzelf een reden van bestaan ​​moet geven, vinden anderen die en wordt de leegte die het christendom heeft achtergelaten snel opgevuld.

Allahoe Akbar!

Bronnen:

  • naar een artikel van Giulio Meotti “The march of Islam in Belgium” van 15 januari 2022 op de site van Israel National News (INN)
  • naar een artikel van Benjamin Royaards “‘Hou enkel de beschermde kerken over en breek de rest af’” van 3 september 2021 op de site van Knack Magazine
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.