De BDS boycot-Israël organisatie is een kolonialistische beweging

Omar Barghouti, BDS chef en medeoprichter, kant zich tegen normalisatie van Israël met zijn Arabische buren

“BDS identificeert zichzelf als een progressieve mensenrechtenzaak, maar het doel is om de staat Israël te vernietigen.”
(Emily Schrader)

Het is geen nieuws dat de Boycot, Desinvestering en Sanctie ( BDS ) beweging zeer problematisch is. Tot op de grond toe is het enorm hypocriet en grotendeels ineffectief. 

In de enkele gevallen dat het echt succesvol was, was het zeer schadelijk voor het levensonderhoud van de Palestijnen en de doelen van de campagnes, zoals de muzikanten en artiesten die deelnamen aan het recente Sydney Festival.

Hoewel de beweging zichzelf identificeert als een progressieve mensenrechtenzaak die geweldloos is, is haar doel, zoals mede-oprichter Omar Barghouti stelt, in feite de vernietiging van de staat Israël. 

De beweging heeft ook dekking gegeven aan terroristische organisaties om hun activiteiten en fondsenwerving uit te voeren onder de naam van een geweldloze sociale beweging. In interviews door de jaren heen heeft Barghouti steeds meer toegegeven waar zowel hij als de BDS eigenlijk voor staan ​​- en het is niets vooruitstrevends.

In een interview deze maand met het Franse netwerk Paroles D’Honneur, herhaalde Barghouti dat BDS ondubbelzinnig tegen elke vorm van “normalisering” is – wat inhoudt dat het tegen het bestaan ​​van de staat Israël in zijn geheel is. “We zullen het [Israël] niet accepteren als een normaal onderdeel van de regio, van de Arabische cultuur”, legde hij uit.

Interessanter is echter dat Barghouti uitvoerig heeft uitgelegd hoe BDS erin is geslaagd de Palestijnen te verenigen tegen het kolonialisme en het recht op terugkeer op te eisen – eraan toevoegend dat dit ook consensus is geworden onder progressieve groepen en activisten in het buitenland. De ironie is natuurlijk dat zijn beweging kolonialisme promoot dat het erfgoed van miljoenen mensen in het Midden-Oosten uitwist.

Barghouti verklaarde expliciet dat de Arabische cultuur divers is en Imazighen, Koerden, Armeniërs, Joden en anderen omvat. “De joodse cultuur maakt deel uit van de Arabische cultuur”, beweert hij, maar hij lijkt te zijn vergeten dat deze groepen er ook bij horen, omdat Arabieren ze koloniseerden en in veel gevallen op brute wijze onderdrukten, waardoor hun geschiedenis, taal en cultuur werd uitgewist.

Barghouti spreekt met de taal van een kolonisator terwijl hij het kolonialisme afkeurt en anderen ervan beschuldigt te doen wat hij doet. Alsof dat nog niet genoeg is, beweert hij ook dat BDS Joodse en andere minderheidsculturen binnen de Arabische identiteit omarmt en aanmoedigt.

De geschiedenis vertelt echter een ander verhaal. Het werd overduidelijk gemaakt aan de Joden in Jemen, Irak, Syrië, Egypte, Libanon, Algerije, Tunesië en andere Arabische staten waar Joden niet welkom zijn in hun land. Maar nu Joden het recht op zelfbeschikking hebben, hebben ze daar een probleem mee en willen ze de geschiedenis herschrijven.

In Jemen werden Joodse kinderen van hun ouders weggenomen en gedwongen tot de islam bekeerd, werden ze onderworpen aan apartheidswetten en werden hun eigendommen en bedrijven geconfisqueerd vanwege hun geloof.

In Irak werden joden gearresteerd, gemarteld, vermoord, mochten ze niet met moslims op school leren, hun bedrijven en huizen werden gestolen door de regering en hun burgerschap werd ingetrokken voordat ze werden uitgewezen. In Egypte werden Joden het land uitgezet met alleen een koffer in de hand, nadat Egypte hun staatsburgerschap had ingetrokken.

In Syrië waren Joden onderworpen aan avondklokken en huisarresten, mochten ze geen bedrijven bezitten, mochten ze niet in bepaalde beroepen of voor de regering werken, mochten ze niet met moslims naar school gaan, en uiteindelijk werden hun bedrijven, huizen en bankrekeningen door de staat gestolen. Ook werden ze gegijzeld en mochten ze niet vertrekken.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de Arabische cultuur die joden in Arabische landen hebben ervaren. Barghouti is niet gek. Hij weet heel goed hoe Joden werden vervolgd, maar eerlijk zijn bevordert niet zijn einddoel: de staat Israël vernietigen.

Imazighen, Koerden, Armeniërs, Joden en andere inheemse minderheden in het Midden-Oosten zijn geen Arabieren. De flagrante leugens van Barghouti en BDS zijn gewoon een nieuwe poging om Joden en alle minderheden in het Midden-Oosten die honderden jaren onder het Arabische kolonialisme hebben geleden, af te fakkelen. 

Er is niets progressiefs aan het uitwissen van de inheemse identiteit en ieder gewetensvol, progressief of niet, zou niet voor het bedrog van BDS moeten vallen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Emily Schrader “BDS is a colonialist movement” van 17 januari 2022 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.