StandWithUs lanceert campagne om de anti-Israëlische ‘onderzoekscommissie’ van de VN tegen te gaan

Joden hoeven zichzelf niet te verbergen uit angst om gegijzeld, aangevallen of zelfs verbannen te worden. Joden hebben de vrijheid om hun identiteit te omarmen en trots te zijn op hun afkomst. Zeker in deze tijden waarin we dat antisemitisme wereldwijd toeneemt. Als organisatie, StandWithUs Nederland, laten we weten dat we er voor jullie zijn!

StandWithUs is een massale campagne gestart om de permanente, open “onderzoekscommissie” die op 27 mei 2021 door de VN-Mensenrechtenraad (UNHRC) is opgericht, tegen te gaan. De campagne omvat een petitie die “de legitimiteit van dit onderzoek verwerpt” en bevat waardevolle bronnen voor mensen om meer te leren over anti-Israëlische vooroordelen bij de VN

Het verklaarde doel van dit “onderzoek” is om “alle onderliggende grondoorzaken van terugkerende spanningen, instabiliteit en aanhoudende conflicten” tussen Israëli’s en Palestijnen te onderzoeken. 

Het wordt echter geleid door functionarissen met een lange geschiedenis van anti-Israëlische vooringenomenheid en een corrupte “mensenrechtenraad” die wordt gedomineerd door ondemocratische regimes die de mensenrechten schenden.

Als zodanig zal het onderzoek naar verwachting rechtstreeks leiden tot juridische en politieke campagnes die gericht zijn op het isoleren van Israël, het ondermijnen van zijn inspanningen om Israëlische huizen en families te beschermen tegen terrorisme, en het ontkennen van zijn bestaansrecht als een Joodse en democratische staat.

Roz Rothstein, CEO van StandWithUs verklaarde:

“De systemische discriminatie van de UNHRC tegen Israël is veroordeeld door meerdere VN-secretarissen-generaal, maar dit ‘onderzoek’ laat zien dat het alleen maar erger wordt. Het doel is om de enige Joodse staat ter wereld voor de rechter te brengen, als onderdeel van de wereldwijde campagne om Israël te elimineren en de Joodse rechten op zelfbeschikking en zelfverdediging te ontnemen.

“Dit machtsmisbruik zal niets doen om de zaak van mensenrechten, gerechtigheid of vrede tussen Israëli’s en Palestijnen te bevorderen. Bovendien is het schandalig dat de UNHRC dramatisch meer middelen gebruikt voor deze transparante poging om Israël schade te berokkenen, dan om gruwelijke wreedheden in Syrië en andere plaatsen in de wereld te onderzoeken.”

Het voorgestelde budget en het personeel van de onderzoekscommissie zijn twee keer zo groot als een vergelijkbare commissie die zich richt op de Syrische burgeroorlog. Hoewel het Israëlisch-Palestijnse conflict een tragedie is waaraan een einde moet komen, blijkt uit eigen schattingen van de VN dat er sinds 2011 aan beide zijden minstens 120 keer minder mensen zijn omgekomen (4.133), vergeleken met de Syrische burgeroorlog in diezelfde periode (meer dan 500.000).

De politisering, machtsmisbruik en systemische discriminatie van de UNHRC manifesteren zich als volgt:

  • De UNHRC wordt gecontroleerd door een meerderheid van ondemocratische regeringen, waaronder regimes die verantwoordelijk zijn voor enkele van de ergste mensenrechtenschendingen in de wereld van vandaag.
  • Israël, de enige bewezen democratie in het Midden-Oosten, is de enige staat waarvan de staat van dienst op het gebied van mensenrechten routinematig wordt onderzocht onder een permanent speciaal agendapunt (nr. 7), terwijl de staat van dienst van alle andere landen in het algemene debat wordt onderzocht.
  • De UNHRC heeft de Joodse staat meer veroordeeld en onderzocht dan alle andere regeringen in de wereld samen.
  • Israël is onderworpen aan meer speciale UNHRC-sessies (negen) dan enige andere staat. De UNHRC is er niet in geslaagd speciale zittingen bijeen te roepen met betrekking tot regeringen zoals Noord-Korea, China, Rusland, Iran of Venezuela – allemaal seriematige mensenrechtenschenders.
  • De UNHRC heeft Israël aan meer onderzoekscommissies (negen) onderworpen dan enige andere staat.

Verschillende secretaris-generaal van de VN hebben de geïnstitutionaliseerde anti-Israëlische vooringenomenheid van de VN fel bekritiseerd. VN-secretaris-generaal António Guterres zei in 2017: “Israël moet worden beschouwd als een staat [dat is] hetzelfde als alle andere … zonder enige vorm van discriminatie.

In 2007 verklaarde VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon: “[Ik ben] teleurgesteld over het besluit van de raad om slechts één specifiek regionaal item te noemen, gezien het bereik en de reikwijdte van de beschuldigingen van mensenrechtenschendingen over de hele wereld.

En in 2006 zei VN-secretaris-generaal Kofi Annan :Aanhangers van Israël hebben het gevoel dat het streng wordt beoordeeld op basis van normen die niet worden toegepast op zijn vijanden – en maar al te vaak is dit waar, vooral in sommige VN-organen.

StandWithUs hoopt dat mensen van alle religies en andere organisaties over de hele wereld zich zullen aansluiten bij onze inspanningen om deze onredelijke en onmenselijke UNHRC-campagne om de staat Israël te delegitimeren aan de kaak te stellen en te veroordelen.

Bronnen:

  • naar een artikelStandWithUs launches campaign to counter UN’s anti-Israel ‘Commission of Inquiry’” van 11 januari 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “StandWithUs lanceert campagne om de anti-Israëlische ‘onderzoekscommissie’ van de VN tegen te gaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.