Facebook sluit Palestijns nieuwsagentschap wegens aanzetten tot anti-Israëlisch terrorisme

Islamistische terreurgroepen krijgen al jarenlang vrij spel op het internet. De organisatie van wereldwijde Jihad en terreur inclusief de wapenhandel gaan tegenwoordig vooral over het internet

Een Palestijns persbureau is gedwongen zijn activiteiten op te schorten nadat Facebook zijn populaire sociale-mediapagina had verwijderd vanwege herhaalde schendingen.

Maydan Quds News had meer dan 1,2 miljoen volgers op Facebook, wat zorgde voor meer verkeer naar de hoofdwebsite. Maar eind november verwijderde Facebook het account, vermoedelijk vanwege het feit dat er regelmatig berichten op stonden waarin terroristisch geweld tegen Israëlische joden werd verheerlijkt.

De actie van Facebook tegen Maydan Quds kwam slechts één dag na de terroristische moord op de Israëlische reisleider Eliyahu Kay. Op de populaire Palestijnse pagina in de uren daarna werd de terrorist geprezen die Kay vermoordde voordat hij door Israëlische veiligheidstroepen werd neergeschoten, waardoor hij een ‘martelaar’ werd.

De Palestijnse nieuwsgroep probeerde door te gaan, maar begin januari vertelde de directeur aan Al Jazeera dat het onmogelijk was geworden zonder de verkeersstroom van Facebook.

Maydan Quds beweert nog steeds dat de berichtgeving over al het nieuws in Jeruzalem, en in het bijzonder de moord op Eli Kay, altijd “volledig onpartijdig” is geweest.

Maar zoals het Comité voor Nauwkeurigheid in Rapportage en Analyse van het Midden-Oosten (CAMERA) opmerkte in zijn analyse van de situatie , had Maydan Quds zich schuldig gemaakt aan regelmatige opruiing.

Na de terreuraanslag van eind november had Maydan Quds kritiekloos talrijke lokale getuigenissen gepost waarin hij Abu Shkhaydam prees voor het doden van Kay. Een maand eerder had het een afbeelding geplaatst waarin de 1,2 miljoen volgers van de pagina werden aangemoedigd dat de vernietiging van Israël “net om de hoek” was.

Een koor van Palestijnse activisten en hun aanhangers over de hele wereld hekelde wat zij ‘censuur’ van de kant van Facebook noemden. Ze suggereerden verder dat de internetgigant zich naar de wil van de Joodse staat boog.

Eind december stemde de Israëlische regering voor de goedkeuring van de zogenaamde “Facebook-wet” , die haar de bevoegdheid zou geven om de inhoud van sociale media op gerechtelijk bevel te verwijderen. 

Het wetsvoorstel heeft tot doel online opruiing te verminderen in een tijd waarin grote sociale netwerken als Facebook en Twitter steeds vaker worden gebruikt om nepnieuws te verspreiden en geweld aan te moedigen.

Maar Palestijnse activisten houden vol dat het allemaal een truc is om het Palestijnse verhaal het zwijgen op te leggen.

En daarin ligt een van de grootste struikelblokken van het vredesproces in het Midden-Oosten. Zelfs na meer dan 20 jaar van onderhandelingen, wat Israëli’s (en de meeste westerlingen) aanzetten tot terrorisme noemen, noemen reguliere Palestijnse media zoals Maydan Quds ‘legitiem nieuws’. De wereldbeelden van de twee partijen blijven duidelijk volledig uiteenlopen.

Bronnen:

  • naar een artikelFacebook Shuts Down Palestinian News Agency for Incitement” van 17 januari 2022 op de site van Israel Today – Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.