Twee millennia van vervolging begonnen met de mythe van de Christusmoordenaar

Middeleeuwse afbeelding van Joden die in Satans speciale Judea-ketel worden gegooid. Joden werden verplicht een herkenningsteken te dragen in de vorm van een punthoed

“Joden hebben 20 eeuwen lang geleden onder haat – met christelijke minachting die de oorzaak was van de meeste onrechtvaardigheden en pogroms.”
(Dan Cohn-Sherbok)

Als we meer dan 2000 jaar terugkijken, is het mogelijk om een ​​aantal oorzaken van antisemitisme te isoleren. Joden werden verafschuwd omdat ze anders waren, veracht vanwege hun financiële succes en gevreesd voor hun connecties met het jodendom in andere landen. Naast de verschillende sociale, economische en psychologische verklaringen voor de langste haat van de mensheid, gaan de christelijke wortels van antipathie erg diep. 

Met de opkomst van het christendom geloofden de volgelingen van Christus dat ze de ware erfgenamen van het verbond waren. Voor deze christenen werd Jezus’ messiasschap opgevat als het tot stand brengen van een nieuw tijdperk waarin het ware Israël een licht voor de naties zou worden. Gezien deze visie werd het Joodse volk met vijandigheid bekeken. De schrijvers van de evangeliën schilderden Jezus af die de leiders van de natie aanviel, en de kerk leerde dat “besnijdenis van het hart” – in plaats van gehoorzaamheid aan de wet – was wat God eiste.

In het licht van deze leer ontwikkelden de kerkvaders een traditie van Adversos Judaeos die de Joden belasterde. Joden maakten zich volgens hen schuldig aan onzedelijke handelingen en werden nog steeds gezien als een verachtelijk volk. Door Christus te verwerpen, werden de Joden zelf verworpen en voor eeuwig gedoemd.

De traditie van christelijk antisemitisme, zoals gecreëerd door de kerkvaders, bleef door de eeuwen heen bestaan. Tijdens de kruistochten werden Joodse gemeenschappen in heel West-Europa gedecimeerd. Een dergelijke vijandigheid jegens het jodendom werd versterkt door verschillende aanklachten tegen de joodse bevolking. Vaak werden joden ervan beschuldigd christelijke kinderen te hebben vermoord om hun bloed te gebruiken ter voorbereiding op de Pesach (de joodse Pasen). Joden werden ook beschuldigd van godslastering van het christelijk geloof in de Talmoed. Verder kregen Joden de schuld van het veroorzaken van de Zwarte Pest door putten te vergiftigen.

“De Joden hebben Christus vermoord!”

Gedurende de Middeleeuwen werd de Jood voorgesteld als een donkere, demonische figuur. Herhaaldelijk werden joden ervan beschuldigd de eigenschappen van zowel de duivel als heksen te bezitten. Als personificatie van het kwaad werden ze als onmenselijk beschouwd. Bovendien werden joden gezien als tovenaars die in staat waren magie te bedrijven tegen naburige christenen. Op basis hiervan werd de Joodse bevolking beschuldigd van het ontheiligen van de Hostie voor magische doeleinden en het plegen van rituele moorden. 

In de vroegmoderne tijd veroorzaakten eeuwenoude christelijke vooroordelen, gecombineerd met commerciële belangen, antipathie jegens de joodse bevolking in westerse landen. In Duitsland protesteerden kooplieden tegen Joodse ketters en klaagden ze dat de Joodse handel de economie zou vernietigen en de christelijke bevolking zou corrumperen. Een soortgelijke antipathie werd geuit in Frankrijk, waar de bourgeoisie zich verzette tegen de joodse vestiging. Joden waren ook onderhevig aan grote vijandigheid in Groot-Brittannië, waar pogingen om Joodse naturalisatie toe te staan ​​op grote weerstand stuitten.

De Verlichting kocht een dramatische verandering in de omstandigheden van de Joden. Niettemin bleef een aantal christelijke schrijvers het jodendom op rationalistische gronden aanvallen. In Frankrijk probeerden protestanten onder invloed van de Verlichting de toestand van het jodendom te verbeteren, maar zelfs zij waren niet in staat zichzelf te bevrijden van christelijke veronderstellingen over de joodse schuld voor het doden van Christus. Tijdens deze periode probeerden een aantal grote denkers judeofobie aan te moedigen.

Tegen het einde van de 18e eeuw moedigde de geest van de Verlichting het christelijke Europa aan om de toestand van het joodse bestaan ​​te verbeteren. Maar paradoxaal genoeg lokte de emancipatie van het Jodendom een ​​vijandige reactie uit van verschillende christelijke critici die Joden denigreerden in termen die deden denken aan vorige eeuwen. In Frankrijk wekte een bloedsprookje uit 1840, bekend als de Damascus-affaire, anti-joodse gevoelens op en herleefde de middeleeuwse christelijke beschuldiging van rituele moord, wat aanleiding gaf tot wijdverbreide anti-joodse gevoelens. De christelijke legende van de zwervende jood, die voorbestemd was om over de aarde te zwerven omdat hij Christus had verworpen, werd een belangrijk thema in de Franse literatuur.

In de tweede helft van de 19e eeuw kreeg de joodse gemeenschap te maken met nieuwe uitbarstingen van vijandigheid. In Duitsland werden joden aangevallen door racistische publicaties en de onderzoeken van christelijke bijbelgeleerden ondermijnden het traditionele geloof dat de Thora door God aan Mozes op de berg Sinaï was gegeven. Soortgelijke houdingen werden in Frankrijk uitgedrukt door een verscheidenheid aan christelijke schrijvers die het judaïsme en de joodse natie aan de kaak stelden. 

Aan het einde van de eeuw riep de Dreyfus-affaire fundamentele vragen op over de levensvatbaarheid van het joodse leven in de diaspora. Het Russische jodendom werd ook vervolgd en veel joden emigreerden naar verre landen.

In de jaren voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog werden Joden gezien als zondebokken voor de problemen waarmee de Duitse samenleving te kampen had. Een dergelijke situatie leidde tot de opkomst van het nazisme. In Rusland beschuldigden antisemieten de Joodse gemeenschap van het verraden van nationale belangen. Met de revolutie werden Joden beschuldigd van internationale samenzwering en vonden aanvallen op Joden plaats door het hele land. De VS zagen ook de groei van antisemitisme.

Een dergelijk klimaat van rassenhaat kristalliseerde zich uit in Hitlers visie op het Joodse volk als een kwaadaardige natie die wereldheerschappij nastreefde. Toen de nazi’s eenmaal aan de macht waren, voerden ze een reeks anti-joodse beleidsmaatregelen in. Tijdens de Kristallnacht in 1938 werden Joodse eigendommen en gebouwen vernield. De volgende fase in het plan van de nazi’s voor de uitroeiing van de Joden vond plaats met de invasie van Rusland, waar mobiele moordbataljons werden gebruikt om de Joodse bevolking te vernietigen. Deze slachtmethode werd aangevuld met de vernietigingskampen in Auschwitz, Chelmno, Belzec, Sobibor, Majdanek en Treblinka.

Na de Tweede Wereldoorlog betuigde Duitsland geen groot berouw voor zijn daden. In plaats daarvan bleven de meeste Duitsers anti-joodse gevoelens koesteren. In Oostenrijk heerste een soortgelijke houding. Soortgelijke judeofobie kwam ook tot uiting in Groot-Brittannië, waar neonazi’s en ultrarechts de theorie van een wereldwijde samenzwering naar voren brachten. Evenzo nam in Amerika het antisemitisme toe, grotendeels vanwege het conflict tussen de zwarte en blanke gemeenschappen. Franse vijandigheid jegens de joden na de oorlog leidde tot de veroordeling van het zionisme, aanvallen op joodse eigendommen en de opkomst van een nationale partij. Ook Polen was getuige van de opkomst van antisemitisme. Bovendien ontstond in de hele Arabische wereld jodenhaat als gevolg van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Gedurende 20 eeuwen hebben Joden geleden onder toedoen van antisemieten. De onrechtvaardigheden en pogroms die de Joodse gemeenschap zijn aangedaan, zijn in grote mate het resultaat van christelijke minachting. Anti-joodse houdingen in de geschiedenis van de kerk waren niet toevallig – ze waren het directe gevolg van de christelijke leer over het jodendom en de joodse natie. In moderne tijden werd seculier antisemitisme niet altijd vervuld door dergelijke religieuze overtuigingen, maar de eerdere christelijke denigrering van het jodendom en de erfenis van negatieve stereotypen van de jood vormden de basis voor haat.

Door deze lange geschiedenis van lijden heeft christelijk antisemitisme direct of indirect gediend als een fundamentele oorzaak van judeofobie. In de oude middeleeuwen en vroegmoderne tijd was vijandigheid jegens joden expliciet christelijk van oorsprong. In de moderne tijd vormde deze erfenis van christelijk antisemitisme de achtergrond en taal van jodenhaat, zelfs als het een openlijke religieuze inhoud ontbeerde. Maar in de afgelopen decennia is de kerk zich steeds meer bewust geworden van deze bloedige geschiedenis en heeft ze geprobeerd de christelijke antipathie jegens het jodendom en de joodse natie te overwinnen. 

Kerkelijke instanties hebben talrijke decreten opgesteld die antisemitisme aan de kaak stellen, en geleerden hebben de christologische doctrine geherformuleerd en het traditionele begrip van Gods verbond gewijzigd. Bovendien hebben veel christenen tegenwoordig het idee van een christelijke missie gewijzigd. Dit zijn positieve tekenen van hoop, ondanks de erfenis van twee millennia van christelijke haat tegen het jodendom en de joden.

Bronnen:

  • naar een artikel van Dan Cohn-Sherbok “Two millennia of persecution started with Christ-killer myth” van 16 januari 2022 op de site van The Jewish Chronicle (JC)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.