De Palestijnse Autoriteit verliest de controle over Jenin

Het Israëlische veiligheidsinstituut maakt zich zorgen over het onvermogen van de Palestijnse Autoriteit om de groeiende anarchie in het Jenin-gebied te beheersen. De PA voelt de adem van Hamas in de nek en Israëlische veiligheidsfunctionarissen waarschuwen dat de IDF uiteindelijk gedwongen zal worden om daar een grote operatie uit te voeren.

De poging van de PA om illegale wapens in beslag te nemen en veiligheidsverdachten in het Jenin-gebied te arresteren, is volgens Israëlische veiligheidsbronnen op aanzienlijke moeilijkheden gestuit. De PA is niet in staat om te controleren wat er op het terrein gebeurt, en de vervreemding tussen de PA en de bevolking in het Jenin-gebied wordt erger, voegde ze eraan toe.

Mohammed Zubeidi

Op 7 januari escaleerde de veiligheidssituatie in het gebied nadat Palestijns veiligheidspersoneel drie jonge Palestijnen met knuppels sloeg en hen arresteerde. Een van de tieners was Mohammed Zubeidi, de zoon van Zakaria Zubeidi (plaatje hiernaast: Mohammed Zubeidi na zijn vrijlating).

Zakaria Zubeidi is een voormalige commandant van de Al-Aqsa Martelarenbrigades (Islamitische Jihad/PIJ), die zeer gerespecteerd wordt in Jenin en was een van de zes gevangenen was die afgelopen september uit de Israëlische Gilboa-gevangenis ontsnapten.

Het motief van de PA-veiligheidstroepen voor de arrestatie en het slaan van de drie is onduidelijk, maar het incident veroorzaakte verontwaardiging onder de inwoners van Jenin en verhoogde de spanningen tussen de veiligheidstroepen en de gewapende groepen in de stad.

De Jenin-straat interpreteerde de arrestaties als onderdeel van de veiligheidscoördinatie tussen de PA en de Israel Security Agency (Shin Bet), en als wraak op Zakaria Zubeidi voor de ontsnapping uit de gevangenis.

Als reactie op het incident openden Palestijnen het vuur en brachten explosieven tot ontploffing in het Mukata’a-gebouw in Jenin, dat dienst doet als het lokale hoofdkwartier van de PA. Een paar uur later werden de drie tieners vrijgelaten.

Volgens bronnen in Jenin bevatte de staakt-het-vuren-overeenkomst tussen PA-gouverneur Akram Rajoub en de gewapende groepen in de stad de volgende clausules:

  • 1. Dat het afvuren van scherpe munitie op het Mukata’a-gebouw wordt gestopt;
  • 2. Dat een formeel onderzoek wordt geopend naar de omstandigheden van de arrestatie en mishandeling van Mohammed Zubeidi;
  • 3. Dat gewapende en gezochte mannen niet meer in het openbaar in de stad verschijnen, en in ruil daarvoor dat de PA hen niet vasthoudt.
  • 4. Dat het ophitsen tegen de PA op sociale netwerken wordt gestopt.

De overeenkomst heeft slechts enkele uren standgehouden.

Jenin, 13 januari 2022. Gewapende aanhangers van Zakaria Zubeidi verzamelden zich buiten een faciliteit van de Palestijnse Autoriteit (screenshot).

De volgende dag vertelde de gouverneur van Jenin, Rajoub, de Palestijnse media dat “duistere krachten” (verwijzend naar Hamas) de Palestijnse samenleving aanzetten.

Hij noemde de schietpartij in het Mukata’a-gebouw in Jenin ‘een misdaad in dienst van de bezetting’, veroordeelde de aanval op Mohammed Zubeidi en zei dat beveiligingspersoneel dat de bevelen niet opvolgde, zou worden gestraft.

Rajoub beloofde dat degenen die op de Mukata’a schoten zouden worden gestraft, en kondigde aan dat “de PA de daders en degenen die in de lucht schieten zal blijven achtervolgen”.

In reactie op de opmerkingen van de gouverneur zei Khaled al-Haj, senior Hamas-agent, dat zijn organisatie niets te maken had met de recente gebeurtenissen in Jenin en dat het standpunt van de organisatie was dat “het schaden van Palestijnse instellingen een misdaad is, en de administratieve arrestaties en vernedering van mensen zijn een grotere misdaad.”

Reactie van Israël

Het Israëlische veiligheidsinstituut maakt zich grote zorgen over de situatie in Jenin en het onvermogen van de PA om orde op zaken te stellen en gewapende groepen en illegale wapens aan te pakken.

Nadat de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz PA-voorzitter Mahmoud Abbas ontving in zijn huis in Rosh Ha’ayin op 28 december 2021, onthulden hoge veiligheidsfunctionarissen dat de IDF op het punt stond een grootschalige militaire operatie in Jenin te lanceren, maar uiteindelijk tegenhield. 

Stafchef van de IDF Aviv Kochavi zei in gesloten gesprekken dat Israël in plaats daarvan de veiligheidstroepen van de PA had aangespoord om de stad binnen te komen, en veel agenten had gearresteerd en wapens in beslag had genomen. Inwoners van Jenin spotten met de opmerkingen van de stafchef.

Jenin in Samaria, 26 januari 2014. Gemaskerde en zwaar bewapende militiemannen van de terreurgroepen Hamas en de Islamitische Jihad maken de dienst uit.

Jenin, hoofdstad van de terreur

Jenin is de afgelopen jaren de ‘terreurhoofdstad’ van de Westelijke Jordaanoever geworden en het lijkt erop dat de PA, ondanks haar inspanningen, niet in staat is de veiligheidssituatie in het gebied onder controle te houden. 

De sfeer tegenover de PA is erg vijandig. Bewoners beweren dat het de families van de veiligheidsgevangenen en de “martelaren” misbruikt, terwijl de zonen van hoge PA-functionarissen een goed leven en verschillende voordelen genieten.

Volgens hooggeplaatste Israëlische veiligheidsfunctionarissen zal de IDF, als de PA de groeiende anarchie in Jenin niet snel in bedwang houdt, gedwongen worden om “op te ruimen” door middel van een grootschalige militaire operatie.

De PA blijft de controle op de grond verliezen. Hamas ademt in zijn nek en moedigt de onrust aan, die ook kan uitstralen naar andere delen van Judea en Samaria.

Bronnen:

  • naar een artikel van Yoni Ben Menachem “The Palestinian Authority is losing control of Jenin” van 16 januari 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.