De religieuze oorlog van de Iraanse ayatollahs tegen de vrouwen

“Europese vrouwelijke politici zijn hypocrieten. Ze komen op voor Franse moslimvrouwen en veroordelen het verbod op Burkini – zeggen dat dwang slecht is – maar als het in Iran gebeurt, gaan ze daarheen, dragen de hijab, negeren miljoenen onderdrukte Iraanse vrouwen en glimlachen, zeggend: “het is een culturele kwestie …”
Masih Alinejad, Iran

De VS herziet hun samenwerking met hun Arabieren vanwege mensenrechtenkwesties – terwijl ze Iran een weelderige diplomatieke en economische bonanza bieden, ondanks zijn bodemloze staat van dienst op het gebied van mensenrechten.

Op 20 april 2021 koos de Economische en Sociale Raad van de VN de Islamitische Republiek Iran in de VN-commissie voor de Status van Vrouwen voor de termijn 2022-2026.

Activisten hebben hun verbazing uitgesproken over de verkiezing van Iran tot het belangrijkste forum voor vrouwenrechten van de Verenigde Naties, kennelijk met de steun van ten minste vier westerse democratieën, aldus een bericht in The Times of Israel.

De in Duitsland gevestigde Green Political Foundation merkte op 16 maart 2021 op:

“De verplichte hijab-wet van 1985 stelt dat alle vrouwen in Iran, ongeacht hun religieuze overtuiging, zich moeten kleden in overeenstemming met de islamitische leer…. Elk jaar worden in Iran duizenden vrouwen vervolgd voor het dragen van een ‘losse’ hijab. Tieners zijn gearresteerd door ‘moraliteitspolitie’ op privéfeesten van verschillende geslachten omdat ze geen hijab droegen.

“De wet wordt ook gebruikt om jonge mannen te verbieden korte broeken of merkoverhemden te dragen met een westerse uitstraling…. De vrouwen die in 2017 en 2018 vreedzaam protesteerden tegen de verplichte hoofddoek, werden beschuldigd van prostitutie… In 1936 vaardigde en vaardigde Reza Shah een decreet uit dat alle vormen van hijab verbood in een poging het land te verwesteren. In 1979 kondigde Ayatollah Khomeini, om datzelfde land te islamiseren, aan dat vrouwen zich aan een islamitisch kledingvoorschrift moesten houden….”

Teheran, 2015. Een Iraanse vrouw wordt berispt door een vrouw van de zedenpolitie omdat ze zich niet conform de kledijvoorschriften op straat vertoonde

Het derde kwartaal, 2020, nummer van de in Indonesië gevestigde Jurnal Cita Hukum meldde:

“[In Iran] is geweld tegen vrouwen een veelvoorkomend fenomeen…. Veel vrouwen zijn traditioneel het slachtoffer van geweld…. De wet criminaliseert het niet en heeft religieuze steun om het te legitimeren…. Strafrechtelijke regels en wetten verergeren geweld tegen vrouwen…. De Iraanse wet benadrukt de macht van mannen en de machteloosheid van vrouwen…. Vrouwen mogen deelnemen aan sommige openbare ruimtes, mits toestemming van de echtgenoot…. Seriemoorden op vrouwen [vrouwen, dochters en zussen] door mannen, die geloven dat de vrouwen zichzelf prostitueren… Lichte [eventuele] bestraffing van dergelijk gedrag is een stimulans om het geweld in de samenleving en het gezin te vergroten ….”

Volgens het 2019 State Department Iran Country Report on Human Rights Practices (uitgegeven vóór de huidige herbeoordeling van het Amerikaanse beleid ten aanzien van Iran, Saoedi-Arabië en Egypte):

“Aanzienlijke mensenrechtenkwesties [in Iran] omvatten executies voor misdaden die niet voldeden aan de internationale wettelijke norm van ‘meest ernstige misdaden’ en zonder eerlijke processen tegen individuen; talrijke meldingen van onwettige of willekeurige moorden, gedwongen verdwijningen en marteling door overheidsfunctionarissen, evenals systematisch gebruik van willekeurige detentie en opsluiting; zware en levensbedreigende gevangenisomstandigheden; strenge beperkingen op de vrije meningsuiting, de pers en het internet, waaronder geweld, bedreigingen met geweld en ongerechtvaardigde arrestaties en vervolgingen van journalisten, censuur, het blokkeren van sites en criminalisering van smaad; substantiële inmenging in de rechten van vreedzame vergadering en vrijheid van vereniging; ernstige beperkingen van de godsdienstvrijheid; wijdverbreide corruptie bij de overheid; onwettige rekrutering van kindsoldaten door overheidsactoren ter ondersteuning van het Assad-regime in Syrië; mensenhandel; geweld tegen etnische minderheden; geweld of bedreiging met geweld gericht tegen lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LGBTI’s); criminalisering van de LHBTI-status of -gedrag; het verbieden van onafhankelijke vakbonden; harde overheidsbeperkingen op de rechten van vrouwen en minderheden….

Video: Vrouwen van Iran voor de Revolutie van 1979:

“De meeste slachtoffers van verkrachting waren bang voor officiële vergelding of straf voor hun verkrachting, inclusief beschuldigingen van onfatsoenlijkheid, immoreel gedrag of overspel, waarvan de laatste de doodstraf met zich meebrengt. Slachtoffers van verkrachting waren ook bang voor maatschappelijke represailles of uitsluiting… De [Iraanse] wet verbiedt huiselijk geweld niet… De wet staat een man toe om maar liefst vier vrouwen te hebben en een onbeperkt aantal sigheh  (tijdelijke echtgenotes), gebaseerd op een sjiitische gewoonte waaronder koppels een tijdelijk civiel en religieus contract kunnen aangaan, dat de voorwaarden van de vakbond schetst…. Vrouwen kregen soms onevenredige straffen voor misdrijven zoals overspel, met inbegrip van doodvonnissen. De islamitische wet handhaaft bepalingen die de getuigenis van een vrouw in een rechtbank gelijkstellen aan de helft van die van een man en die het leven van een vrouw als de helft van dat van een man waarderen….  In geval van erfenis ontvangen mannelijke erfgenamen tweemaal de erfenis van hun vrouwelijke tegenhangers…. De wet bepaalt dat een vrouw die in het openbaar verschijnt zonder gepaste kleding, zoals een stoffen sjaal ( hijab ) over het hoofd en een lange jas ( manteau ), of een grote stoffen bedekking over de volledige lengte ( chador), kan worden veroordeeld tot geseling en een boete….”

Het rapport van de VN-Mensenrechtencommissie van 8 maart 2021 stelt dat:

“vrouwen en meisjes nog steeds worden behandeld als tweederangsburgers in Iran, daarbij verwijzend naar huiselijk geweld, duizenden huwelijken van meisjes tussen 10 en 14 jaar per jaar en aanhoudende diepgewortelde discriminatie in Iran. recht en praktijk…. Volgens de wet mag een meisje vanaf 13 jaar trouwen, terwijl zelfs jongere meisjes legaal kunnen trouwen met gerechtelijke en vaderlijke toestemming. Volgens officiële cijfers van de regering zijn in de eerste helft van het huidige Iraanse kalenderjaar meer dan 16.000 meisjes tussen 10 en 14 jaar getrouwd.

In conclusie

Is het logisch om aan te nemen dat de Iraanse ayatollahs, gezien een dergelijke weerzinwekkende en intrinsieke staat van dienst op het gebied van mensenrechten – naast een consistent regionaal en mondiaal trackrecord van terrorisme, oorlog, verspreiding van ballistische technologieën en drugshandel – vatbaar zijn voor goede trouw onderhandelen, vreedzaam samenleven en het verlaten van een 1400 jaar oude fanatiek imperialistische visie?

In feite vormen de Iraanse ayatollahs en het vreedzame samenleven een klassieke tegenstelling.

Bovendien heeft de realiteit in het Midden-Oosten aangetoond dat de Verenigde Staten, als het gaat om het Amerikaanse beleid ten aanzien van Saoedi-Arabië en Egypte, niet voor de keuze staan ​​tussen moslimregimes die de mensenrechten respecteren en moslimregimes die de mensenrechten schenden, maar tussen pro-Amerikaanse mensenrechtenregimes. -het schenden van moslimregimes en anti-Amerikaanse mensenrechtenschendende moslimregimes.

Bronnen:

  • naar een artikel van Yoram Ettinger The ayatollahs’ war on women” van 16 januari 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.