Sydney Festival biedt artiesten excuses aan voor boycot van Israël

De voorzitter van het Sydney Festival in Australië bood donderdag zijn verontschuldigingen aan aan de artiesten die deelnamen aan het evenement dat op zijn kop werd gezet door een boycot over de financiering van de Israëlische overheid.

“Het spijt ons zeer dat we artiesten in een situatie hebben gebracht waarin ze zich gecompromitteerd voelden”, aldus festivalvoorzitter David Kirk. Veel kunstenaars bevonden zich ‘in een positie waarin ze de behoefte voelden om hun werk in te trekken of door te gaan met hun werk’, aldus Haaretz.

Kirk herhaalde dat het festivalbestuur een onafhankelijk onderzoek zou starten en zou overwegen of het festival in de toekomst overheidssponsoring van dergelijke evenementen zou toestaan.

Het Sydney Festival – een groot kunstfestival in de grootste stad van Australië – werd geboycot uit protest tegen de financiering door de Israëlische regering van een productie van Sydney Dance Company, gecreëerd door de Israëlische choreograaf Ohad Naharin. Volgens Haaretz werd ongeveer $ 15.000 toegekend door de Israëlische ambassade in de hoofdstad Canberra.

De eisen van de boycot omvatten ofwel het annuleren van de voorstelling of de teruggave van de subsidie ​​aan de Israëlische regering. Als reactie op het protest trokken meer dan 30 individuen en groepen die bij het festival waren aangesloten, zich terug of traden op zonder de steun van het festival.

Kirk vertelde The Guardian dat hij niet op de hoogte was van enige Israëlische financiering totdat hij het overheidslogo op het festivalprogramma zag.

De Israëlische ambassade in Australië betwistte een dergelijk verhaal. Plaatsvervangend ambassadeur Ron Gerstenfeld zei: 

Ze hebben ons erover verteld… en we waren blij en vereerd om het te ondersteunen. Het is een beetje hypocrisie om te zeggen dat we een soort kunstwassing doen om een ​​soort van Israëlische activiteiten op een ander gebied te verbergen.

Bronnen:

  • naar een artikelSydney Festival apologizes to artists over Israeli boycott” van 15 januari 2022 op de site van i24News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.