Israëlische bedoeïenen: ‘We willen gelijke rechten. We willen ons land’

Rondtrekkende Israëlische bedoeïenen in de Negev

Een controversieel initiatief voor het planten van bomen door de Israëlische regering in de Negev-woestijn leidde tot protesten van de bedoeïenengemeenschap, met zaterdag de derde dag van botsingen tussen demonstranten en autoriteiten. 

Volgens de Israëlische politie zijn tot dusver 13 demonstranten gearresteerd en drie lichtgewond. Demonstranten gooiden stenen naar de politie, die reageerde met rubberen anti-oproerkogels, schokgranaten en een waterkanon.

De bedoeïenen – nomadische Arabieren die van oudsher de Negev -woestijn bewoonden – protesteren tegen een bomenplantproject van het Joods Nationaal Fonds en noemen het een poging om hen uit de regio te verdrijven.

De islamistische Ra’am-partij in Israël heeft gezworen de stemmen in het plenum te boycotten zolang het planten van bomen voortduurt.

Khalil Alamour, bestuurslid van het Negev Coëxistentie Forum voor burgerlijke gelijkheid, vertelde i24NEWS dat de bedoeïenen alleen “gelijke burgers in deze staat” willen zijn.

Ze willen gelijke rechten, hun land behouden en erkend worden. Je kunt het brutale geweld zien dat de regering en de politie gebruiken tegen de bedoeïenen. Vreedzame mensen zonder wapens kwamen hier om te protesteren tegen het beleid om hun land in beslag te nemen en te bebossen.

Alamour zei dat het boomplantproject werd uitgevoerd zonder de consensus van of onderhandelingen met de bedoeïenengemeenschap

Dat is het belangrijkste dat de bedoeïenengemeenschap echt boos maakt. De wortel van het hele probleem is de niet erkenning en het slopen van huizen. In de afgelopen 5 jaar heeft de regering ongeveer 10.000 huizen gesloopt. Inheemse mensen raken elke dag hun huizen kwijt. In een democratische staat is het ongelooflijk.

Arabische woestijnvolkeren; zeldzame ingekleurde foto (fotochrome) van rondtrekkende Bedoeïenen in het Land van Israël omstreeks 1890-1900 [beeldbron: Western Asia]

Bronnen:

  • naar een artikelIsrael’s Bedouins: ‘We want equal rights. We want our land’” van 15 februari 2022 en een artikelNegev tree-planting resumes after Bedouin riots” van 12 januari 2022 op de site van i24News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.