Hoe de Palestijnse Autoriteit de democratie beoefent in de semi-autonome Palestijnse gebieden in Israël

Op 9 januari 2005, hield de Palestijnse Autoriteit haar laatste verkiezing voor de functie van voorzitter van de Palestijnse Autoriteit (PA). Mahmoud Abbas werd democratisch gekozen. 

Sectie 3, lid 2, van de PA-wet van 2007 met betrekking tot de algemene verkiezingen stelt dat “de ambtstermijn van het presidentschap vier jaar zal zijn. Hij/zij wordt voor niet meer dan twee termijnen gekozen.” 

Ondanks de ogenschijnlijke PA-wet kan Mahmoud Abbas per 9 januari 2022 het begin vieren van zijn 18e jaar van zijn eerste 4-jarige termijn als PA-voorzitter.

Ter voorbereiding op de verkiezingen van 2005 rapporteerde het centrale kiescomité van de PA dat er 1.760.481 geregistreerde kiezers waren. In de praktijk, sinds Hamas de verkiezingen boycotte, brachten slechts 802.077 daadwerkelijk hun stem uit. Van degenen die hebben gestemd, stemden slechts 501.448 op Abbas. Met andere woorden, Abbas werd gekozen door slechts 28% van de stemgerechtigde Palestijnen.

Verkiezingen voor het PA-parlement hebben sinds 2006 niet plaatsgevonden. Hoewel Abbas in december 2018 besloot het toen gekozen PA-parlement te ontbinden, met de belofte dat er binnen zes maanden nieuwe verkiezingen zouden komen, werden dergelijke verkiezingen niet uitgeschreven binnen het door Abbas vastgestelde tijdsbestek.

In januari 2021 kondigde Abbas eindelijk aan dat er in mei 2021 parlementsverkiezingen voor de PA zouden worden gehouden. Toen de datum van de verkiezingen naderde en Abbas begreep dat zijn versplinterde Fatah-partij van Hamas zou verliezen, annuleerde hij de verkiezingen.

Terwijl in de eigen “Gezamenlijke strategie 2017-2020 naar een democratische en verantwoordelijke Palestijnse staat” van de EU werd verklaard dat de naleving door de PA van de “democratische beginselen” en het “houden van verkiezingen” “niet-onderhandelbare beginselen” waren, werden in de praktijk niet alleen de eisen bespreekbaar waren, waren in feite totaal irrelevant. 

Ondanks de afwezigheid van verkiezingen in meer dan tien jaar en het volledige gebrek aan parlementaire activiteit (aangezien het parlement sinds medio 2006 niet echt is bijeengekomen of heeft gefunctioneerd), blijkt uit de financiële gegevens van de PA dat de PA voor de jaren 2011 – 2018 (incl.) niet minder dan  104.566.000  sjekels (ongeveer $ 33 miljoen/ € 29 miljoen) in het ” Centraal Verkiezingscomité ” van de PA . Evenzo besteedde de PA niet minder dan  336.746.000  sjekels (ongeveer $ 108 miljoen/ € 95 miljoen) aan de “Wetgevende Raad” van de PA – dwz het PA-parlement.

In november 2021 hebben de PA en de EU een nieuw gebouw ingehuldigd voor het centrale verkiezingscomité van de PA. De EU had € 6 miljoen gedoneerd voor het gebouw. Aangezien er al jaren geen verkiezingen zijn gehouden, zou de EU zich terecht kunnen afvragen waar haar geld naartoe gaat?

Zoals Palestijnse Media Watch al heeft gemeld, zal de PA bij het ontbreken van enige echte democratische traditie, wanneer Abbas de functie van PA-voorzitter verlaat, hoogstwaarschijnlijk een periode van onrust tegemoet gaan.

Volgens Palestijnse opiniepeilingen zijn de belangrijkste kandidaten om Abbas te vervangen als PA-voorzitter Marwan Barghouti – een veroordeelde terrorist die 5 levenslange gevangenisstraffen uitzit in een Israëlische gevangenis, onder meer voor zijn aandeel in de moord op 5 mensen – of Ismail Haniyeh – het hoofd van Hamas, door Israël, de VS en de EU aangewezen als terreurorganisatie.

Als er parlementsverkiezingen zouden worden gehouden op basis van de kiezerslijsten die zijn ingediend voor de latere geannuleerde verkiezingen in mei, zou Hamas opnieuw een meerderheid van de zetels in het PA-parlement behalen, zoals bij de verkiezingen van 2006.

Terwijl Robert Kennedy Jr. zei: “Democratie is rommelig, en het is moeilijk. Het is nooit gemakkelijk”, is de PA-stijl van democratie, waarin verkiezingen een zeldzame gebeurtenis zijn, tot nu toe gemakkelijk gebleken voor Abbas en zijn kameraden in de Fatah-partij.

Bronnen:

  • naar een artikel van Maurice Hirsch “Democracy PA style” van 9 januari 2022 op de site van Palestinian Media Watch (PMW)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.