Gijzeling in Texas synagoge is voorbij, schutter dood na urenlange impasse

De Congregatie Beth Israel is een gastvrije hervormingsgezinde Joodse gemeenschap die individuen en gezinnen bedient in het metrogebied Dallas-Fort Worth.

Een gewapende man nam op zaterdag 15 januari ’s middags vier mensen, waaronder een rabbijn, in gijzeling in de congregatie Beth Israel in Colleyville, Texas. De terrorist eiste de vrijlating van een veroordeelde terroriste, de 49-jarige Aafia Siddiqui.

De schutter had aanvankelijk vier mensen gegijzeld, waaronder de rabbijn, in de congregatie Beth Israel, zeiden functionarissen. Een gijzelaar werd zes uur later ongedeerd vrijgelaten.

Leden van het Hostage Rescue Team van de FBI bestormden de synagoge om de drie overgebleven gijzelaars te bevrijden. Lokale verslaggevers zeiden dat ze het geluid van explosies hoorden, mogelijk flitsen, en het geluid van geweerschoten kort voordat de gouverneur van Texas, Greg Abbott, aankondigde dat de crisis voorbij was.

“Vier gijzelaars die door een schutter werden vastgehouden in de Beth Israel Reform-synagoge in Colleyville, Texas, zijn zaterdagavond veilig en wel vrijgelaten,” maakte gouverneur Greg Abbott bekend. “Gebeden verhoord. Alle gijzelaars zijn levend en veilig buiten”, tweette hij.

De terrorist werd hierbij gedood. De FBI heeft de gijzelnemer geïdentificeerd als de 44-jarige moslim Malik Faisal Akram van Britse origine afkomstig van Blackburn, Lancashire. De FBI gaat ervan uit dat hij alleen handelde. 

Aafia Siddiqui

Een Amerikaanse functionaris die over de zaak was geïnformeerd, vertelde ABC News dat de gijzelnemer beweerde de broer te zijn van de Pakistaanse neurowetenschapper Aafia Siddiqui, die een Amerikaanse gevangenisstraf van 86 jaar uitzit voor haar veroordeling in 2010 voor het schieten op soldaten en FBI-agenten, en dat hij eist dat ze wordt vrijgelaten.

Jonathan Greenblatt, CEO van de Anti-Defamation League, zei zaterdag dat de groep Siddiqui al meer dan tien jaar volgt. “Ze is open en expliciet geweest in haar antisemitisme en het is vermeldenswaard dat islamitische terroristische groeperingen, waaronder ISIS, hebben geprobeerd gijzelaars te ruilen voor haar vrijlating”, zei hij in een verklaring per e-mail.

Siddiqui wordt vastgehouden in een federale gevangenis in de omgeving van Fort Worth. Een advocaat die Siddiqui vertegenwoordigt, Marwa Elbially, vertelde CNN in een verklaring dat de man niet de broer van Siddiqui was. Hij smeekte de man om de gijzelaars vrij te laten en zei dat Siddiqui’s familie zijn “gruwelijke” acties veroordeelde.

Reacties in Israël

De Israëlische ambassadeur in de VS, Mike Herzog, verwelkomde het einde van de gijzeling:

Dankbaar dat de gijzelaars die werden vastgehouden in Congregation Beth Israel in Colleyville, Texas, werden gered en teruggebracht naar hun dierbaren. Dit gruwelijke incident herinnert ons eraan dat de dreiging van antisemitisme altijd aanwezig is. Joden moeten niet bang zijn om in hun synagogen te bidden. Bedankt aan alle lokale en federale wetshandhavers en eerstehulpverleners die ter plaatse waren en hebben geholpen om een ​​tragedie deze Shabbat te voorkomen. We zullen achter de Joodse gemeenschap in Texas blijven staan ​​en tegen elke vorm van haat.

De Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan, verwelkomde het einde van de gijzeling:

Godzijdank zijn alle gijzelaars in Cong. Beth Israel veilig. Ik ben dankbaar voor de wetshandhavers die snel hebben gereageerd om hun veiligheid te garanderen. Dit gruwelijke incident herinnert ons eraan dat de Amerikaanse leiders vandaag moeten handelen. Er wacht een ramp als er geen serieuze actie wordt ondernomen tegen antisemitisme.

Bronnen:

  • naar een artikelHostages Released at Texas Synagogue, Gunman Dead After Hours-Long Standoff” van 15 januari 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelHostages at Texas synagogue freed, gunman killed” van 16 januari 2022 op de site van Israel National News (INN)
  • naar een artikelHostages held at gunpoint in Texas synagogue” van 15 januari 2022 en een artikelTexas synagogue: Hostages released, captor dead” van 16 januari 2022 op de site van i24News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.