Frans parlementair onderzoek naar de zaak Sarah Halimi eindigt in chaos

Een Frans parlementair onderzoek naar de zaak van een joodse vrouw die in haar eigen huis werd vermoord door een antisemitische indringer, eindigde deze week in wanorde, omdat leden van de commissie het openlijk met elkaar oneens waren over de conclusies ervan.

Het onderzoek naar de zaak van Sarah Halimi – een 65-jarige joodse vrouw die zwaar werd geslagen en vervolgens uit een raam op de derde verdieping werd geslingerd in de aanval in april 2017 – werd vorig jaar gelanceerd in de nasleep van de beslissing van de hoogste rechtbank van Frankrijk om haar aanvaller, Kobili Traore, te verontschuldigen voor een strafproces. 

Kobili Traore

Tot woede van Halimi’s familie en de Frans-Joodse gemeenschap erkende de rechtbank het antisemitische karakter van de moord, maar oordeelde dat Traore’s inname van marihuana op de avond van de moord hem tijdelijk krankzinnig en daarom strafrechtelijk onverantwoordelijk had gemaakt.

Meer dan 40 mensen legden getuigenis af bij het parlementaire onderzoek, onder wie voormalige buren van Halimi, haar familieleden, politieagenten en psychiatrische experts. Het doel was om politiële en gerechtelijke fouten in het verloop van de zaak te onderzoeken en relevante aanbevelingen te doen.

De spanningen binnen de commissie kwamen woensdag echter tot een hoogtepunt toen drie parlementsleden – Meyer Habib, Constance Le Grip en François Pupponi – weigerden te stemmen voor het definitieve ontwerp van het rapport van rapporteur Florence Morlighem van de regerende LREM-partij.

In een interview met de Joodse omroep Radio J beschuldigde Habib het onderzoek er boos van dat het een doofpotaffaire had gepleegd. “Ik heb niet voor dit verslag gestemd omdat het een schandaal is”, verklaarde hij. 

Hij zei dat de commissieleden hadden geweigerd om goed te overwegen “of de tien politieagenten die ons vertelden dat ze 14 minuten lang geen enkele schreeuw hoorden van een doodgeslagen vrouw, wier buren allemaal wakker waren, liegen.”

Habib voegde er scherp aan toe: “En ja, ze liegen.” Habib beschuldigde de commissie ook van het negeren van de getuigenissen van getuigen die aanwezig waren toen Traore in de vroege uren van 4 april 2017 in het appartement van Halimi inbrak.

“Het is een tweede Dreyfus-affaire, de Sarah Halimi-affaire”, beweerde Habib, zich beroepend op de zaak van de Frans-Joodse legerkapitein, Alfred Dreyfus, die in 1894 ten onrechte werd veroordeeld voor spionage, te midden van een golf van gewelddadig antisemitisme in Frankrijk. “Haar familie kan niet rouwen.”

Opmerkend dat “deze zaak nog niet voorbij is”, beloofde Habib dat hij niet zou “laten gaan totdat recht is gedaan”. Didier Paris, een ander lid van het onderzoek, bekritiseerde Habib omdat hij “al het mogelijke had gedaan om deze commissie te instrumentaliseren”.

Paris voerde aan dat “door een rechterlijke beslissing die definitief is geworden in twijfel te trekken, [Habib] de scheiding der machten schendt.” Hij zei dat Habibs kritiek op de politieagenten die het appartement van Halimi bezochten ongegrond was. “Het is altijd gemakkelijk om achteraf kritiek te leveren, maar voordat ze ingrijpen, weten ze per definitie niet wat ze zullen aantreffen”, zei Paris.

Sarah Halimi werd vermoord op 4 april 2017 enkel omdat ze Joods was

Bronnen:

  • naar een artikel van Ben Cohen “‘They Are Lying’: French Parliamentary Inquiry Into Antisemitic Murder of Sarah Halimi Ends in Disarray” van 14 januari 2022 op de site van The Algemeiner
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.