Antisemitische flyers die joden linken aan ‘anti-vaxxers’ gevonden op zeven openbare scholen in Santa Monica

Een voorbeeld van een antisemitische karikatuur die Joden in verband brengt met het COVID-19-virus

Een schooldistrict in Santa Monica, Californië, heeft het plaatsen van flyers die Joden in verband brengen met de antivaccinatiebeweging op verschillende basisscholen en middelbare scholen aan de kaak gesteld, volgens een plaatselijk rapport.

Gail Pinsker, woordvoerder van Santa Monica-Malibu Unified School District, zei op donderdag:

Santa Monica verwerpt elke vorm van onverdraagzaamheid en antisemitische retoriek, intolerantie, intimidatie en geweld [heeft] geen plaats in onze scholen of in onze gemeenschap. We zijn diep beledigd door de antisemitische posters, die valselijk en snode propaganda pro-vaccinatie vertegenwoordigen die op verschillende scholen is gevonden.

Volgens de  Los Angeles Times ontdekte het personeel van verschillende scholen donderdagochtend de flyers – die een rode en groene Davidster bevatten met “anti-vaxxer” geschreven in witte blokletters – die op de muren waren geplakt, en in één geval een krat boeken. Een ander werd geplaatst op een elektrische eenheid.

Ze werden gevonden op Edison Language Academy, Will Rogers Learning Community, Roosevelt Elementary School, McKinley Elementary School, Lincoln Middle School en John Adams Middle School, en,  aldus de outlet, aan het eind van de dag afgebroken.

Het rapport zei ook dat de flyers een Kentucky-telefoonnummer vermeldden voor een “Anti-Vax Reporting Hotline” die zogenaamd wordt gerund door de “Safer Tomorrow Organization”.

“Wij zijn een groep ouders en bezorgde burgers die de toekomst van onze kinderen veiligstellen”, aldus een sms-bericht van het nummer, in antwoord op een vraag van de Times. Toen om meer informatie werd gevraagd, genereerde het een geautomatiseerd antwoord waarin stond dat de groep “informatie over anti-vaxxers begint te verzamelen (maar niet handelt) … Op die manier kunnen we als samenleving samen naar een oplossing werken.”

Jordanna Gessler, vice-president van onderwijs en tentoonstellingen in het Holocaust Museum in Los Angeles, zei gisteren tegen de krant dat de flyers “een zeer oude antisemitische trope promootten dat Joden ziekten verspreiden”. “Het dateert helemaal uit de Middeleeuwen, toen Joden de schuld kregen van de Zwarte Pest,” zei ze.

Het incident van deze week, dat momenteel wordt onderzocht door de lokale politie, volgde vorige maand op de verspreiding van meer dan 200 folders die, volgens de politie van Beverly Hills, “propaganda-achtige haatzaaiende uitlatingen in verband met de COVID-pandemie en het Joodse volk” promootten.

Keulen, 11 februari 2021. In Keulen en omgeving werden antisemitische pamfletten gevonden waarin Joden de schuld krijgen voor de Covid-19 pandemie. Het pamflet leest: “Hebben we echt een Corona-probleem? Of hebben we een Joods probleem?”

Bronnen:

  • naar een artikel van Dion J. Pierre “Antisemitic Fliers Linking Jews to ‘Anti-Vaxxers’ Found at Seven Santa Monica Public Schools” van 14 januari 2022 op de sitevan The Algemeiner
  • naar een artikelAntisemitic flyers distributed to Greensboro Jewish community, North Carolina” van 20 december 2021 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikel van Joe Baur “Flyers in German tram blame Jews for pandemic” van 11 februari 2021 op de site van The Times of Israel
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.