Van wie is dit land eigenlijk? Wie vocht, bloedde en stierf voor Zion? En wie bestuurt het?

Shomron en Judah, het Joodse kerngebied van Israël

Vanaf het begin werden de Israëli’s bewonderd als ruige pioniers die ‘de woestijn lieten bloeien’. Tot op de dag van vandaag is het planten van een boom in Israël een symbool van wedergeboorte en duurzaamheid.

Dat is wat we doen als we naar Israël gaan om te bezoeken of om te blijven. Wij planten bomen. Maar niet iedereen is hier blij mee, vooral drie Arabische gemeenschappen in de Negev, die zeggen…niet in mijn achtertuin.

Voor velen van hen is het hele land Israël natuurlijk hun achtertuin, en dus komen ze in opstand als ze hun zin niet krijgen. Ze eisen een stopzetting van het bosbouwproject van Israël, en terwijl de besprekingen tussen de regering en de bedoeïenen voortduren, is de aanplant inderdaad opgeschort.

De vraag is… welke regering? Welke regering is aan de macht… de zogenaamde Joodse die wordt geleid door Bennett/Lapid… of hebben elementen van de Moslimbroederschap echt de touwtjes in handen? Is het zover gekomen? Ja het deed het.

Omdat Bennett/Lapid, om een ​​regering te vormen met een haak of een boef, tot vier extra Knesset-stemmen nodig had, en die kreeg hij van Mansour Abbas en zijn Arabische Ra’am-partij.

Binnen een touwtrekcoalitie als deze worden Israëli’s elke ochtend wakker en vragen zich af wie de overhand heeft en wie van de ene op de andere dag een voordeel heeft behaald. Terwijl ze sliepen, welke Israëlische religieuze plaats samen met Homesh Yeshiva is gemarkeerd voor de bulldozers? Wie vocht, bloedde en stierf voor Sion en wiens land is dit eigenlijk?

Tussen haakjes, enkele jaren geleden, als Amerikaanse vrijwilligers voor de IDF, kwam een ​​groep van ons laat terug in ons hotel waar we waren uitgenodigd om te blijven in plaats van op de basis in Haifa. Onze Madrich (groepsleider) begon ons naar onze kamers te begeleiden. De receptionist riep: “Stop.” Waarom? Het was voorbij de bezoekuren.

De verhitte uitwisseling ging door toen onze Madrich resoluut aankondigde: ‘Ik kan gaan waar ik wil, wanneer ik wil. Dit is mijn land.” “Voorlopig”, antwoordde de Arabische klerk. (Over dat alles meer in deze thriller.) Dus daar was het toen, en hier is het nu. Ik heb vrienden in en rond NYC die, in verbijstering, me blijven vragen wie echt de baas is over het land. Ik zeg dat ze op de hoogte moeten blijven. Het varieert van dag tot dag.

Op deze dag zijn het de Arabieren, die zien hoe de coalitie capituleerde in de Negev, wat bewijst dat Bennett/Lapid slechts de helft van de show zijn… en vaak de mindere helft. Als de Moslimbroederschap spreekt, luisteren ze en gehoorzamen ze. Ze hebben geen keus. 

Als een lid van de Ra’am-partij zou vluchten, gaat de hele regering kapot. Bij die exacte dreiging zwichtten de Israëli’s en stopten ze met planten in de Negev, na nader bericht. Of om voor eens en voor altijd te beslissen of Israël de joods/zionistische droom en realiteit moet blijven.

Als de Joden zo slim zijn, zeggen mijn vrienden, hoe kunnen ze dan zo dom zijn? De Negev, die geografisch ongeveer de helft van Israël uitmaakt, is soeverein Israëlisch grondgebied. Joden maken 80 procent uit van de provincie… de rest 20 procent… dus hoe hebben de Joden zichzelf op zo’n plek gezet waar anderen hen kunnen dicteren waar ze wel of geen bomen mogen planten? Of huizen…of buurten…of gemeenschappen…of yeshiva’s…

Kortom, mijn vrienden… politiek. Vraag me niet om het uit te leggen. Het is te ingewikkeld. Of misschien is het te simpel. De besten van ons, zou ik zeggen, worden Einsteins in de wetenschap en op andere gebieden. Dat laat de politiek voor de rest… meestal niet de beste en slimste, maar energiek en machtsbelust.

Dat geldt niet voor alles. Af en toe, wat betreft leiderschap, hebben we geluk… zowel in Israël als in de Verenigde Staten. Maar in de Verenigde Staten hebben we nog steeds 80 procent op Biden gestemd, en zouden dat opnieuw doen, dus ja, hoe kunnen mensen die zo slim zijn zo dom zijn.

In Israël zijn mijn vrienden en familieleden bezorgd dat in dit tempo, en door verschillende politieke grappen, de Joodse natie Israël begint te ontrafelen en van hen weg te glippen. G’d verhoede, zeggen ze. Maar ze maken zich wel zorgen… en het hoeft niet allemaal tegelijk te zijn… alleen door één ontwortelde yeshiva en één ongeplante boom tegelijk.

Bronnen:

  • naar een artikel van Jack Engelhard “Whose land is this anyway?” van 14 januari 2022 op de site van Israel National News (INN)
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Een gedachte over “Van wie is dit land eigenlijk? Wie vocht, bloedde en stierf voor Zion? En wie bestuurt het?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.