Joodse zakenman wil adelaar en swastika van nazischip kopen en opblazen

Een privé-expeditie heeft in 2006 de 1,80 meter hoge nazi-swastika en adelaarskam van de Admiral Graf Spee in de haven van Montevideo, Uruguay, teruggevonden en opgevist

Een joodse zakenman heeft aangeboden om een ​​363 kilogram wegende adelaar en swastika-embleem te kopen van een voormalig nazi-schip dat in een magazijn in Uruguay ligt en het in “duizend stukjes” te laten exploderen.

Een privé-expeditie heeft in 2006 de 1,80 meter hoge nazi-swastika en adelaarskam teruggevonden. Deze was bevestigd aan de voorkant van het nazi-oorlogsschip Admiral Graf Spee, dat in december 1939 door Britse schepen in een haven van Montevideo tot zinken werd gebracht.

Na zijn herstel werd de adelaar kort aan het publiek getoond in Montevideo, wat tot controverse leidde. Duitsland bekritiseerde de weergave van “nazi-parafernalia” en de adelaar werd verplaatst naar een marine-magazijn. 

Het werd bijna geveild, maar het hoofd van het Uruguayaanse Joodse Comité en anderen maakten bezwaar en voerden aan dat het in verkeerde handen zou kunnen komen. Het werd naar verluidt aangeboden aan het Israëlische Yad Vashem Holocaust-museum, dat het afwees.

In 2019 oordeelde een Uruguayaanse rechtbank dat de overheid het wapen moet veilen en dat de opbrengst naar de investeerders moet gaan achter het team dat het heeft teruggevonden. Eerdere rapporten beweerden dat kopers aanbiedingen hadden gedaan in de tientallen miljoenen dollars.

De Argentijnse joodse zakenman Daniel Sielecki, 64, die nu in Uruguay woont, vertelde een lokale nieuwssite dat hij de adelaar wil kopen – en vervolgens vernietigen – om hem uit de handen van neonazi’s te houden.

“Als ik het eenmaal in mijn bezit heb, zal ik het onmiddellijk in duizend stukjes blazen”, zei hij. “Elk stuk dat voortkomt uit de explosie zal worden verpulverd… Er zal niets meer over zijn.”

Sielecki is een van de voorzitters van de jachtclub in Punta del Este, een populaire zomerbestemming voor Zuid-Amerikaanse joden.

Duitse functionarissen hebben sindsdien hun houding veranderd en zeiden dat ze de weergave van de adelaar in een educatieve museumcontext zouden toestaan. Het Simon Wiesenthal Center gaf in juli een verklaring af, waarin Uruguay werd aangespoord om het wapen in een museum te tonen in plaats van het op een open markt te verkopen.

Shimon Samuels, directeur internationale betrekkingen van het centrum, schreef:

Zowel de Duitse autoriteiten als het Wiesenthal Centrum hebben het standpunt ingenomen dat dergelijke artefacten een groeiende extreemrechtse markt en blanke supremacisten niet kunnen dienen. We dringen er bij de Uruguayaanse autoriteiten op aan ervoor te zorgen dat de weergave van deze symbolen dient als een waarschuwing voor toekomstige generaties van wat nooit meer mag worden herhaald.

Ondergang van het Duitse Panzerschiff Admiral Graf Spee: op 13 december 1939 werd het door de Britten zwaar beschadigd en vijf dagen later door zijn kapitein Hans Langsdorff in de haven van Montevideo tot zinken gebracht. De kapitein schoot zichzelf twee dagen later op 20 december 1939 door het hoofd in Buenos Aires, Argentinië

Bronnen:

  • naar een artikel van Juan Melamed “Jewish businessman offers to buy and blow up 800-pound eagle and swastika crest from Nazi ship” van 12 januari 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.