Joden van Singapore krijgen een nieuw museum dat hun geschiedenis verhaalt

De Maghain Aboth-synagoge herinnert eraan hoe ver de multiculturele wortels van Singapore teruggaan. De synagoge, gebouwd in 1878, is een van de oudste nog bestaande Joodse gebouwen in Zuidoost-Azië en staat in wat vroeger de Joodse wijk van het land was [beeldbron: Visiting Signapore]

De Joodse geschiedenis van Singapore is voelbaar in de straten: er is Manasseh Lane en Meyer Road, genoemd naar de enorm invloedrijke Manasseh Meyer, een Baghdadi-jood en vroege leider van de Joodse gemeenschap die hielp bij het openen van twee van zijn Sefardische synagogen.

Langs Middle Road staan ​​19e-eeuwse gebouwen met Davidsterren en de namen van de Joodse zakenlieden die ze hebben gebouwd langs de straat, wat markeert wat vroeger de Joodse “Mahallah” was, of buurt, waar 1500 Joden woonden in het midden van de 20e eeuw.

In de Zuidoost-Aziatische stad met 5,7 miljoen inwoners – voornamelijk etnische Chinese, Maleisische en Indiase migranten en slechts 2500 joden – zijn talloze wegen en monumenten in de stadstaat vernoemd naar invloedrijke joden uit het verleden en hun prestaties.

Het interieur van de Maghain Aboth-synagoge, een van de twee orthodoxe gemeenten in Singapore [beeldbron: JTA/Joodse Welzijnsraad van Singapore]

Maar in hun 200 jaar rijke geschiedenis hebben de Joden van Singapore tot nu toe nooit een eigen plek gehad om te pronken met het verhaal van hun volk. In de oude Mahallah en op de begane grond van het Jacob Ballas-gemeenschapscentrum – genoemd naar de Iraaks-joodse filantroop die in de jaren zestig voorzitter was van de beurs van Singapore en Maleisië – vertelt een nieuw museum het volledige verhaal van de oudste nog bestaande joodse gemeenschap in Zuidoost-Azië. met de komst van de eerste jood in 1819.

“Het is echt belangrijk dat Singaporezen de rol kennen die de Joden hebben gespeeld in de 200 jaar geschiedenis, en het is belangrijk geweest”, zegt Ben Benjamin, een lid van de Joodse Welzijnsraad van Singapore die het museum leidde. “We wilden laten zien dat het niet alleen over het Joodse volk in Singapore gaat, maar ook over hoe ‘Singaporese’ Joden zijn.”

Het Joden van Singapore Museum legt het verhaal vast van een gemeenschap die in omvang is toegenomen en afgenomen, ook al is Singapore snel gegroeid. Gedurende een groot deel van de 19e en 20e eeuw bestond de lokale Joodse bevolking grotendeels uit emigranten uit Irak en Europa die naar Singapore kwamen om antisemitisme te ontwijken en handel te drijven, waaronder Benjamins familie. Tegen het midden van de 20e eeuw, vóór de Tweede Wereldoorlog, groeide de gemeenschap tot 1.500 Joden voordat ze een steile daling begonnen; in de jaren zestig woonden er minder dan 200.

De Singaporese minister van Binnenlandse Zaken en minister van Recht K. Shanmugam maakt een rondleiding door het museum met Nash Benjamin, in het midden, de voorzitter van de Joodse Welzijnsraad van Singapore en de opperrabbijn van Singapore Mordechai Abergel [beeldbron: JTA/Joodse Welzijnsraad van Singapore]

Tegenwoordig noemen een recordaantal van 2500 Joden Singapore hun huis. Maar ondanks dat er nog enkele van de oude handelsfamilies uit Bagdad overblijven – Benjamin is een Iraaks-Singaporese jood van de vijfde generatie – is de meerderheid van de lokale Joden nu een diverse mix van meer recente Hebreeuws- of Engelssprekende nieuwkomers die zijn gekomen om te investeren in een van de ’s werelds technische en financiële hubs.

Het historische hart van de Joodse gemeenschap in Singapore zal echter ‘helaas blijven krimpen’, zei Benjamin, en het museum doet zijn best om het te behouden.

Het museum belicht een tijd waarin enkele van de belangrijkste figuren van Singapore joods waren, zoals David Marshall, die in 1955 de eerste eerste minister van de stadstaat werd. Gasten kunnen QR-codes scannen om de stemmen en toespraken van Marshall en andere figuren te horen, en bekijk video’s, foto’s en artefacten uit het rijke verleden en heden van de gemeenschap.

Video: hoe belijden Joden hun geloof in Signapore

Bronnen:

  • naar een artikelA new museum tells the story of Singapore’s Jews, starting with their Baghdad roots” van 5 januari 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.