Antisemitisch Aalst Carnaval opnieuw een jaar opgeschort wegens Covid-19

Aalst Carnaval 2019 (links) – Marburg Carnaval in nazi-Duitsland 1936 (rechts). De appel valt niet ver van de boom …

Nadat begin 2021 omwille van de Covid-19 pandemie de editie Aalst Carnaval 2021 werd geannuleerd, werd in december besloten om ook de editie Aalst Carnaval 2022 te annuleren.

Aldus burgemeester van Aalst sinds 2013, Christoph D’Haese van de Vlaams-nationalistische partij N-VA, notabene dezelfde N-VA die, bij monde van minister Ben Weyts, de Joodse kosjere slacht in Vlaanderen (en later heel België) liet verbieden.

De carnaval editie 2022 zou normaal doorgaan van 27 februari tot 1 maart 2022 maar wordt thans verder opgeschoven naar 19 februari 2023.

Na de heisa waarbij Aalst in 2019 van de Werelderfgoedlijst van UNESCO werd geschrapt wegens racisme, discriminatie en antisemitisme, beloofde burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) dat de carnavalsstad ook in de toekomst niet zal plooien onder de internationale druk.

Een bedekte toespeling dat ze in Aalst “nog niet klaar zijn met de Joden” van België. Dat valt op te maken uit een visietekst van het stadsbestuur die het “DNA van Aalst Carnaval” vastlegt. Er volgt dus nog meer van dattum.

Ook tijdens de voorlopig laatste editie van 2020 waren de Joden andermaal het mikpunt van spot en Middeleeuws geïnspireerde Jodenhaat. Joden werden ‘Klaugmieren’ (klaagmieren), genoemd en voorgesteld als insecten (plaatje hieronder).

Dit omdat ze het gewaagd hadden te protesteren tegen de antisemitische praalwagens die al sinds 2009 een vast onderdeel vormen van Aalst Carnaval met absolute dieptepunten in 2013 en 2019.

Aalst Carnaval 2013: een deportatiewagon en SS mannen vormden het centrale thema
Aalst Carnaval 2020: Joden voorgesteld als insecten werden Klaagmieren genoemd

Bronnen:

  • naar een artikel van Ward Schouppe “Aalst Carnaval voor tweede jaar op een rij geannuleerd door corona” van 22 december 2021 en een artikel van Annelies Houtman “Burgemeester hervormt Aalst Carnaval: “Weg met censuur, meer aandacht voor oudere carnavalisten”” van 26 oktober 2021 op de site van VRT NWS
  • naar een artikelGeen Aalst Carnaval in 2022” en een artikel (PDF-file) “Het DNA van Aalst Carnaval” op de site van Aalst Carnaval.be
  • naar een artikelZo zal carnaval overleven, ook na heisa rond jodenkarikatuur: “Geen censuur, niet plooien”” van 19 oktober 2021 en een artikelWijziging stoetreglement Aalst Carnaval zet kwaad bloed: “Je verandert de spelregels niet tijdens de wedstrijd”” van 22 oktober 2021 op de site van Het Nieuwsblad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.