Wegkomen met femicide: de campagne om wetten op ere-moorden af te schaffen

Palestijnse vrouwen protesteren op 2 september 2019 voor het kantoor van de premier in de stad Ramallah in Samaria, Israël, ter ondersteuning van vrouwenrechten om een ​​onderzoek te eisen naar de dood van een 21-jarige vrouw die het slachtoffer werd van ere-moord [beeldbron: VOA]

Nadat haar oom haar had verkracht , nadat ze had ontdekt dat ze zwanger was, nadat ze het kind van haar oom had gebaard, nadat ze weer thuis was gekomen, wurgde haar oom haar tot de dood. Daarna bond hij, samen met haar broer, de sjaal die hij had gebruikt om haar te wurgen aan een plafondventilator, in de hoop dat de autoriteiten zouden geloven dat het zelfmoord was.

Ze was nog geen 18 jaar oud.

Volgens de Koeweitse wet stond op de moord in theorie de doodstraf. Maar tijdens het proces van de moordenaars in 2005 hadden de Koeweitse rechtbanken medelijden met de vader van het meisje, die na het verlies van zijn jonge dochter ook bang was om zowel zijn broer als zijn zoon te verliezen. Uit sympathie verlaagde de rechter de straffen tot 15 jaar gevangenisstraf. Er werd geen straf genoemd voor de eerste verkrachting.

Maar dergelijke incidenten zijn al lang het geval in Koeweit, waar burgerrechten vaak geavanceerder lijken dan in andere landen in het Midden-Oosten, maar waar in feite weinig wordt gedaan om vrouwen te beschermen, met name in gevallen van seksueel of huiselijk geweld of moord. 

Artikel 153

Nu, 16 jaar later, terwijl mannen blijven ontsnappen aan straffen voor misbruik en zelfs moord op meisjes en vrouwen, werkt een basisorganisatie genaamd “Abolish 153” er hard aan om dat te veranderen. En een nieuwe wet , geïmplementeerd in september 2020, kan de strijd voor gerechtigheid vooruit helpen.

Artikel 153 van het Koeweitse wetboek van strafrecht verklaart dat een man die zijn dochter, vrouw, moeder of zus doodt nadat hij haar betrapt heeft “op een onsmakelijke daad met een man”, niet wordt beschuldigd van moord, maar met een eenvoudig misdrijf, met straffen van drie jaar gevangenisstraf en/of een boete van 255 Koeweitse dinars (ongeveer $ 750).

Dit, samen met het ontbreken van wetten tegen huiselijk geweld, heeft mannen lang aangemoedigd om macht en controle over vrouwen te zoeken in Koeweit, waar 53 procent van de vrouwen misbruik ervaart, en meer dan de helft van de Koeweitse vrouwen “het ermee eens is dat fysiek geweld gerechtvaardigd is als straf voor overspel bij vrouwen”, aldus een studie uit 2018, gepubliceerd in het Journal of Interpersonal Violence (JIV).

Zoals een anonieme auteur schreef in Euroreporter , is Artikel 153 is een “verouderde bepaling [die] verontschuldigingen en rechtvaardige eerwraak op vrouwen maakt. Door dit te doen, erkent het de autoriteit van mannen over hun vrouwelijke verwanten.”

Artikel 153 en het niet strafbaar stellen van huiselijk geweld hebben waarschijnlijk bijgedragen tot de moord op de 35-jarige Fatima Al Ajmi door twee van haar broers in september 2020. Hoewel Al Ajmi’s vader haar huwelijk met een man buiten de familiestam had goedgekeurd, haar broers en zussen niet. Het huwelijk, zeiden ze, “had de familie in verlegenheid gebracht”, aldus de advocaat die de zaak van Al Ajmi’s echtgenoot, een weduwe, behandelde.

En zo kwam op een avond, terwijl de zwangere Fatima thuis zat met haar 1-jarige kind, een van de broers haar huis binnen en schoot haar twee keer dood. Toen ze de schoten uit een andere kamer hoorde, haastte Fatima’s man haar naar het ziekenhuis. Ze werd op de IC geplaatst en er stonden bewakers bij de voordeur, maar het was niet genoeg om haar te beschermen. Een tweede broer glipte naar binnen via de zij-ingang van het ziekenhuis en schoot haar opnieuw vier keer, waarna ze stierf.

Maar de broers van Fatima Al Ajmi kunnen zwaardere straffen krijgen dan ze hadden verwacht: slechts enkele weken na de moord op Al Ajmi nam Koeweit zijn eerste wetgeving inzake huiselijk geweld aan, gericht op de bestrijding van huiselijk geweld en de bescherming van overlevenden en slachtoffers.

De wet heeft hotlines en opvangcentra voor slachtoffers van misbruik opgericht en stelt vrouwen in staat om beschermingsbevelen te verkrijgen tegen gewelddadige partners of mannelijke familieleden.

Maar zoals een rapport van Human Rights Watch uit 2021 opmerkte, “wordt huiselijk geweld niet expliciet strafbaar gesteld als een misdaad op zich. Het omvat ook geen mensen die betrokken zijn bij relaties buiten het huwelijk, inclusief degenen die verloofd zijn of in niet-officiële huwelijken zijn, of formele partners.”

Toch kan de goedkeuring van de wet op de bescherming tegen huiselijk geweld de afschaffing van artikel 153 helpen bespoedigen. Dit is in ieder geval de hoop van de Abolish 153 -beweging, samen met duizenden Koeweitse vrouwen die afgelopen april de straat op gingen en de sociale media gingen. na de ontvoering van en moord op Farah Hamza Akbar.

Een jaar lang nadat Akbar en haar ouders zijn huwelijksaanzoek hadden afgewezen, achtervolgde Fahad Subhi Mohammed de 32-jarige alleenstaande moeder met bedreigingen. Een beroep op de autoriteiten leverde weinig op; Mohammed werd gearresteerd en snel vrijgelaten, ondanks protest van Akbars zus, een advocaat.

En zo crashte op 21 april 2020 Mohammed, die stiekem een gps-tracker in de auto van Akbar had geplaatst, zijn auto in de hare toen ze het huis verliet met haar dochter en jonge nichtje, waardoor ze moest stoppen. Vervolgens gooide hij haar in zijn eigen auto en reed weg. Uren later dumpte hij haar lichaam, bebloed door steekwonden in haar borst, voor de deur van het Adan-ziekenhuis in Koeweit-Stad. Ze stierf kort daarna.

Ondanks de tragedie is er misschien een lichtpuntje in de zaak Akbar, mede dankzij de luide protesten die volgden op haar dood – omdat er tekenen zijn dat artikel 153 zijn laatste dagen beleeft. Afgelopen juli veroordeelde een rechter Fahad Subhi Mohammed tot de dood door ophanging.

Dr. Alanoud Al Sharekh (rechtsboven) met de mede-oprichters van Abolish 153 campagne

Maar tegelijkertijd zullen de gewijzigde wetten waarschijnlijk geen significant verschil maken in de houding, waarden en ideologieën van veel Koeweitse mensen. Volgens de studie van 2018 “is de relatie tussen leeftijd en steun voor eergeweld zeer kromlijnig, met de grootste steun onder de jongste volwassen Koeweiti’s en dan abrupt dalend voordat ze rond de leeftijd van 40 jaar gelijk worden.”

Meer specifiek: “een 18-jarige burger heeft meer dan 40 procent kans om een ​​wet te steunen die eerwraak toestaat, maar op 25-jarige leeftijd is deze geschatte waarschijnlijkheid al gedaald tot minder dan 30 procent.”

Bovendien is de steun voor eerwraak het grootst onder conservatieve islamisten die geloven in een politieke islam, volgens de JIV-studie – en tegenwoordig dringen salafisten in de parlementaire regering van Koeweit aan op een meer conservatieve religieuze opvoeding. En het salafisme groeit, samen met andere conservatieve islamistische bewegingen, door het hele land, ook in de regering.

Met andere woorden, we kunnen worden geconfronteerd met de opkomst van een generatie Koeweiti’s die meer islamistisch is. Als dat zo is, is het een trend die niet alleen degenen binnen Koeweitse grenzen zou moeten betreffen, maar ook degenen onder ons zonder: talrijke studies hebben verbanden aangetoond tussen vrouwenhaat en openbaar geweld of terrorisme, en anderen hebben duidelijk gemaakt dat, in de woorden van “Sex and World Peace” -auteur Valerie Hudson,” mannen die beweren dat vrouwen minderwaardig zijn, zullen veel vaker politiek geweld plegen. Ze zijn ook veel vaker vijandig tegenover minderheden en buitenlanders.”

door Abigail R. Esman

Investigative Project on Terrorism (IPT) Senior Fellow Abigail R. Esman is een freelance schrijfster gevestigd in New York en Nederland. Haar nieuwe boek, Rage: Narcissism, Patriarchy, and the Culture of Terrorism , werd in oktober 2020 gepubliceerd door Potomac Books.

Bronnen:

  • naar een artikel van Abigail R. Esman “Getting Away with Murder: The Campaign to End Kuwait’s Honor Crimes Law” van 13 januari 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Zena Al Tahhan “Palestine: Femicide highlights need for domestic violence law” van 29 november 2021 op de site van Al Jazeera

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.