Deze opmerkelijke vrouw maakte de eerste Israëlische vlag in Jeruzalem

Ezra Gorodesky (links) overhandigt een Israëlische vlag die op 14 mei 1948 door Rebecca Affachiner is genaaid aan de voorzitter van de Ben Gurion Universiteit, prof. dr. Rivka Carmi (rechts) [beeldbron: Dani Machlis/Ben Gurion Universiteit]

Een Israëlische vlag gemaakt door een vrouw die de ‘Betsy Ross van Israël’ wordt genoemd, werd in april 2018 geschonken aan de Ben-Gurion Universiteit van de Negev ter ere van de 70e verjaardag van Israël.

Rebecca Affachiner, een immigrant in Israël in de jaren dertig, creëerde de vlag in mei 1948. Affachiner weigerde die maand Jeruzalem te verlaten ondanks een oproep van de Amerikaanse consulaire ambtenaar vanwege het verwachte op handen zijnde uitbreken van de oorlog.

Rebecca Affachiner was baanbrekend over meerdere continenten, en ze deed het allemaal als een alleenstaande, religieuze Joodse vrouw wat niet vanzelfsprekend was in die tijd.

Gepassioneerd, avontuurlijk, aantrekkelijk, goed opgeleid, een kosmopolitische wereldreiziger en een begaafd organisator, Rebecca Affachiner leidde een ongewoon leven in het begin van de 20ste eeuw, als een alleenstaande religieus observante Joodse vrouw die vele professionele primeurs had, als een vrouw zonder kinderen die nauw betrokken was bij het leven van kinderen van alle leeftijden, en als een vrouw die wereldwijd reisde zonder begeleider of metgezel.

Rebecca werd in 1884 geboren in Nesvizh (in het huidige Wit-Rusland) in de familie Sefardische Affachiner die daar sinds het begin van de 19e eeuw woonde. Haar vader Yitzchak werkte als kleermaker tot hij in 1888 naar New York City emigreerde. Daar opende hij een kleermakerswinkel, die zijn hele werkzame leven op Shabbat gesloten bleef – bijna ongehoord in die tijd. 

Nadat ze in 1890 naar New York was gekomen, gingen Rebecca en haar broers en zussen in 1890 naar de openbare school, waar Rebecca een passie voor lezen ontwikkelde. Rebecca kocht een tweedelige verzameling poëzie van Emma Lazarus  (1849-1887), die haar heldin werd, en nam die overal mee naar toe, ook naar Jeruzalem. Ze werd bedreven in het schrijven en mondeling presenteren, nam al op jonge leeftijd deel aan debatten.

Ze was ongebruikelijk voor haar tijd en besloot een opleiding tot professioneel maatschappelijk werker te gaan volgen en schreef zich in december 1904 in voor de nieuwe Lerarenavondcursus aan het Joods Theologisch Seminarie (JTS).

Terwijl ze bij JTS was, raakte ze heel bevriend met Solomon en Mathilde Shechter, evenals met Henrietta Szold, die daar toen ook student was, maar het was Rebecca die de eerste vrouw werd die in 1907 afstudeerde aan JTS.

In 1908 werd ze, hoewel ze geen rabbijn was, de joodse kapelaan in het Home for Delinquent Girls in Hudson, New York, en zou veel initiatieven nemen om positieve rolmodellen en ondersteuning te bieden aan kansarme joodse meisjes in New York, evenals het bestrijden van pogingen tot bekering.

Nadat ze op 22 februari 1912 naar een bijeenkomst was gekomen die was georganiseerd door Henrietta Szold om een ​​formele Zionistische Vrouwenorganisatie op te richten, raakte Rebecca betrokken bij de Federatie van Amerikaanse Zionisten. .

Een paar jaar later raakte ze betrokken bij een grote Amerikaanse zionistische campagne om president Harding ertoe te brengen de Balfour-verklaring te accepteren. In 1921, toen Chaim Weizman en Albert Einstein door Amerika toerden op een bekende missie om steun aan het zionisme aan te moedigen, organiseerde ze een evenement met hen en haalde $ 25.000 op van haar lokale gemeenschap in Hartford, Connecticut, een vorstelijk bedrag in die tijd.

Het jaar daarvoor was ze hoofdinspecteur Hartford’s United Jewish Charities geworden, de eerste vrouw die zo’n hoge positie bekleedde in een joodse organisatie in Amerika. Ze richtte de Joodse afdelingen Big Brother en Big Sister op in de stad en leidde talloze andere inspanningen om mensen in nood te helpen, waaronder het helpen organiseren van een stadsbrede boycot van tramvervoer toen het tarief werd verhoogd tot 10 cent per rit. De staking slaagde en het tarief keerde terug naar 3 cent!

Het is de moeite waard om te onthouden dat vrouwen pas in augustus 1920 stemrecht kregen in de Verenigde Staten. Rebecca’s prestaties kwamen in een tijdperk waarin de rechten van vrouwen nog steeds ernstig werden beperkt op veel gebieden van hun leven, waaronder eigendom van onroerend goed.

Gedurende de jaren 1920 en 1930 reisde Rebecca de wereld rond, deels voor vrije tijd en deels om beter te begrijpen waar Joden een veilige haven konden vinden.

Nadat de Verenigde Staten de immigratie in 1924 ernstig hadden beperkt, zagen Rebecca en anderen zowel Mexico als Cuba als potentiële toevluchtsoorden. Ze schreef zelfs een rapport over de Joodse situatie in Cuba voor Louis Marshall, de vermaarde jurist die destijds aan het hoofd stond van het Amerikaans Joods Comité.

Later, toen ze op vakantie door Italië reisde, had ze een audiëntie bij de paus via katholieke vrienden van haar en kreeg ze zelfs het voorrecht zeldzame Hebreeuwse manuscripten te bekijken in de Vaticaanse bibliotheek. 

Rebecca arriveerde dat jaar twee dagen voor Tisha B’Av in Jeruzalem. In Jeruzalem bezocht ze de nieuw opgerichte Hebreeuwse Universiteit op de berg Scopus, evenals andere locaties, en ontmoette ze vooraanstaande figuren, waaronder dr. Judah Magnes, de eerste kanselier van de universiteit.

Bij haar terugkeer naar de Verenigde Staten doceerde ze over Palestina en werd al snel ingehuurd door Hadassah om nieuwe hoofdstukken te organiseren. Eind jaren twintig zag Rebecca de zionistische beweging als een grote kans voor joden om na eeuwen in de diaspora het nieuwe joodse thuisland te creëren. Ze erkende ook de noodzaak om een ​​betrouwbaar gezondheidszorgsysteem te creëren met het Hadassah-ziekenhuis als toetssteen.

In 1929 versloeg ze vier mannelijke kandidaten en werd ze verkozen tot afgevaardigde op het World Zionist Congress in Zürich. Hoewel ze niet over het geld beschikte om daadwerkelijk aanwezig te zijn, bleef Rebecca erg betrokken bij zionistische activiteiten. 

In hetzelfde jaar werd ze directeur van de sociale diensten voor de al lang bestaande Joodse gemeenschap van Norfolk, Virginia, en zou daar een van Amerika’s eerste Joodse gemeenschapscentra oprichten. Dit maakte haar ook tot een van de weinige Joodse professionals die een grote impact had op gemeenschappen in zowel het noorden als het zuiden.

Vlak voordat ze in januari 1934 vanuit Norfolk naar het land Israël verhuisde , werd Rebecca op eerste kerstdag geïnterviewd in een Amerikaans radioprogramma. Over haar wens om een ​​pionier in het land Israël te zijn, zei Rebecca:

“Er is geen reden waarom drie raciale groepen met verschillende tradities en culturen niet harmonieus als eenheid onder één regering kunnen leven”.

Rebecca raakte al snel betrokken bij het leven in Jeruzalem, werkte samen met Dr. Henry Keller bij de oprichting van het Alyn Hospital for Handicapped Children en was directeur van de sociale dienst.

Toen de Holocaust naderde, reisde ze naar Roemenië en andere plaatsen in Oost-Europa, om immigratie naar het land Israël aan te moedigen, terwijl ze terug in Jeruzalem activiteiten en initiatieven organiseerde om kansarme kinderen van de straat te krijgen, net zoals ze vroeger had gedaan in de Verenigde Staten.

Hoewel ze verbonden was met Recha Frier en Henrietta Szold van de officiële Youth Aliya-beweging, vond Rebecca dat de beweging een te traag proces en te veel papierwerk met zich meebracht. In 1939 organiseerde en betaalde ze zelf de kosten om een ​​groep van 20 Roemeense jongeren naar Israël te brengen op een van de laatste boten die voor de oorlog Europa ontvluchtten.

Tijdens de Holocaust hielp ze Szold met het opvangen van vluchtelingen, waaronder de ‘Kinderen van Teheran’, en na de oorlog raakte ze steeds meer betrokken bij het Internationale Rode Kruis, omdat ze een belangrijk importbedrijf ontwikkelde om in haar eigen onderhoud te voorzien.

Ondanks waarschuwingen van de Amerikaanse regering om voor veiligheid te vluchten, bleven Rebecca en anderen zoals zij tijdens de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog van 1948.

“Ik kan mijn zussen en broers niet in de steek laten”, zou ze destijds tegen een plaatselijke krant hebben gezegd.

“Ik heb mijn hele leven gewacht om de wedergeboorte van een Joodse staat te zien. Ik ben niet van plan het te missen.”

Toen ze hoorde dat David Ben-Gurion op 14 mei 1948 de staat Israël had uitgeroepen, naaide en wapperde Rebecca die dag de eerste vlag in Jeruzalem – nadat ze de blauwe strepen en de davidster op een laken had gekleurd met een blauw krijtje!

Historicus David Geffen bedacht Rebecca “The Israeli Betsy Ross” in zijn essay over Amerikaanse joden in Israël, dat werd gepubliceerd in de New Encyclopedia of Zionism and Israel .

De laatste jaren van haar leven zou ze elke Israëlische onafhankelijkheidsdag de vlag uithangen. Toen Rebecca in 1966 steeds onwel werd, sliep haar goede vriend en verzorger Ezra P. Gorodesky een maand op een stoel in haar woonkamer voordat ze naar een verpleeghuis verhuisde, waar ze stierf.

Voor haar dood vertrouwde ze de vlag aan Ezra toe en liet hem beloven er goed voor te zorgen, omdat “het mijn persoonlijke manier was om Israël te verwelkomen.”

Na haar dood schonk Ezra P. Gorodesky de persoonlijke papieren van Rebecca Affachiner aan het Centraal Archief voor de Geschiedenis van het Joodse Volk, nu onderdeel van de Nationale Bibliotheek van Israël. Er is ook een collectie Rebecca Affachiner als onderdeel van de afdeling Archieven van de Nationale Bibliotheek.

In 2018 schonk Ezra de vlag die Rebecca in 1948 maakte aan het Ben-Gurion Archief van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev. Ezra P. Gorodesky stierf in 2020.

Bronnen:

  • naar een artikel van Frieda R. F. Horwitz “This Remarkable Woman Made the First Israeli Flag in Jerusalem” van 28 december 2021 op de site van The Librarians
  • naar een artikelIsrael has a ‘Betsy Ross,’ and the flag she made is getting a new home” van 1T april 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • een artikel op deze blogLeven en werk van Joods Amerikaanse Emma Lazarus als dichteres, zioniste en activiste” van 16 november 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.