Palestijnen roepen Nederlandse gezant op matje wegens stopzetting hulp NGO

Khaled Barakat, directeur van Samidoun, samen met PFLP-kaper Lila Khaled, vergezeld door Omar Zaid, een veroordeelde terrorist die Eliyahu Amadi in Jeruzalem vermoordde

De Palestijnse Autoriteit heeft maandag de Nederlandse vertegenwoordiger gedagvaard om bezwaar te maken tegen het besluit van Nederland om de financiering van een Palestijnse maatschappelijke groepering die door Israël controversieel als terroristische organisatie werd verboden, stop te zetten.

In een verklaring verwierp de PA het “onrechtvaardige en bevooroordeelde” besluit om de financiering van de Union of Agricultural Work Committees (UAWC) stop te zetten, een van de zes groepen die Israël in oktober verbood in wat volgens critici een aanval was op het Palestijnse maatschappelijk middenveld.

De Palestijnse Autoriteit zei dat UAWC essentiële hulp biedt aan Palestijnse boeren die worstelen om op hun land te blijven in het licht van de uitbreiding van de Israëlische nederzettingen.

De Nederlandse regering baseerde haar besluit op een onafhankelijke audit van de UAWC, die geen bewijs vond dat de organisatie betrokken was bij terrorisme. Het zei dat de audit echter uitvond dat een “zorgwekkend” aantal UAWC-bestuursleden banden had met de terreurgroep Volksfront voor de Bevrijding van Palestina.

Twee voormalige UAWC-medewerkers zijn gearresteerd in verband met een bomaanslag waarbij in 2019 een Israëlische tiener op de Westelijke Jordaanoever om het leven kwam .

De UAWC verwierp de bevindingen en zei dat het zich niet bezighoudt met de privé-politieke activiteiten van haar bestuursleden of werknemers. De PFLP heeft een politieke partij, liefdadigheidsinstellingen en een gewapende vleugel. Israël en westerse landen beschouwen de PFLP als een terroristische organisatie vanwege aanvallen die tientallen jaren teruggaan en waarbij burgers zijn omgekomen.

Israël zegt dat de zes groepen fronten zijn voor de PFLP, maar heeft weinig bewijs geleverd om de beschuldigingen te staven. De aanwijzing als terreur maakt de weg vrij voor het Israëlische leger om de groepen uit te sluiten en hun leden te arresteren, maar het moet dat nog doen.

De rechtengroepen ontkennen de Israëlische beschuldigingen, die volgens hen bedoeld zijn om het maatschappelijk middenveld te onderdrukken en westerse donoren onder druk te zetten om de financiering stop te zetten.

Israël’s rapport van februari 2019 over de banden van NGO’s met de BDS beweging en terroristische organisaties

Bronnen:

  • naar een artikelPalestinians summon Dutch envoy over NGO aid cutoff” van 12 januari 2022 op de site van Ynet News
  • naar een artikel van Ben Cohen “Dutch Government Cuts Funding to Leading Palestinian NGO, Citing Extensive Individual Ties With PFLP Terror Organization” van 5 januari 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel “Nederland zet subsidie aan Palestijnse hulporganisatie stop” van 5 januari 2022 op de site van De Telegraaf
  • naar een artikel van Hana Levi Julian “NGO Monitor Identifies 13 NGOS, Not 6, Linked to PFLP Terrorist Group” van 23 oktober 2021 op de site van The Jewish Press
  • naar een artikel “Summary of the PFLP’s NGO Network” van 20 oktober 2021 op de site van NGO Monitor
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Een gedachte over “Palestijnen roepen Nederlandse gezant op matje wegens stopzetting hulp NGO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.