Het gat in het hek: Palestijnen reizen illegaal naar Israël om toeristische sites te bezoeken

De zogenaamde Apartheidsmuur is een illusie en is in werkelijkheid voor het grootste deel een hekken waar de Palestijnen gewoon doorstappen [beeldbron: +972Mag]

Palestijnse toerismebedrijven in Ramallah maken gebruik van een gat in het grenshek om honderden reizen naar Israël voor Palestijnen te organiseren.

Wat begon als bezoeken aan Israëlische stranden is uitgegroeid tot reizen naar populaire toeristische bestemmingen met massale advertenties op sociale media en bedrijven die openlijk aankondigen dat reizen plaatsvinden vanwege een breuk in het grenshekken in het Modi’in Illit of Samaria-gebied. 

Een onderzoek van Israël Hayom onthulde dat de “toeristen” in een Palestijnse bus naar het hekken worden gebracht, de bres te voet oversteken en op een Israëlische bus stappen die aan de andere kant op hen wacht. 

Andere keren haalt een Israëlische bus ze op op een vooraf afgesproken bestemming, zet ze af bij de opening, passeert legaal een controlepost en haalt de bezoekers aan de andere kant weer op. 

De Jerusalem Ramallah Bus Company, opgericht in 2004 om woon-werkverkeer te bieden aan Palestijnen in de stad ‘Oost’-Jeruzalem en haar buurten. Het bedrijf maakt deel uit van de East Jerusalem United Transportation Association, die in totaal 320 minibussen en 20 grote bussen bezit

De reizen zijn sinds november toegenomen. Om onbekende redenen hebben autoriteiten – die op de hoogte waren van de illegale acties – de gebeurtenissen niet voorkomen. 

Bestemmingen zijn onder meer de Hermonberg, Rosh Hanikra, Jeruzalem, de Tempelberg, Jaffa, Haifa, Lod en Tiberias. 

Matan Peleg, CEO van de NGO Im Tirtzu, zei.

“Het is verontrustend om te zien hoe het defensie-instituut een oogje dichtknijpt voor veiligheidskwesties en duizenden Palestijnen toestaat om Israël binnen te komen via openingen in het hek. Demografisch is het ook een ramp, aangezien er niemand is om te controleren wie binnenkomt en wie eruit gaat.”

“De gevolgen voor de veiligheid zijn rampzalig: de reizigers zingen intifada-liedjes en voeden hun kinderen op als onderdeel van het nationalistische Palestijnse erfgoed. Het defensie-instituut moet de viering stoppen van de nakba-reizen die expliciet oproepen tot de vernietiging van Israël van binnenuit.”

De zogenaamde ‘nakba’ of catastrofe verwijst naar de uittocht van Palestijnse vluchtelingen uit Israël in 1948.

“Nu kan een eerlijk mens niet eens meer zijn kost gaan verdienen in Israël”

De IDF-woordvoerderseenheid zei in een verklaring: “IDF- en grenspolitieagenten worden in het gebied ingezet in overeenstemming met de beoordeling van de situatie en gebruiken verschillende middelen en geavanceerde capaciteiten tegen iedereen die wordt geïdentificeerd als een gevaar, een terrorist of het veroorzaken van schade naar het veiligheidshek.”

Het zei dat in het afgelopen jaar, grenspolitieagenten honderden groepen tegenhielden en ongeveer 120 bussen in beslag namen die illegale bezoekers naar Israël vervoerden. 

“Er zijn ook meer dan honderd aanklachten ingediend tegen buschauffeurs en tourorganisatoren. Bovendien worden de chauffeurs en de organisatoren van het vervoer zwaar beboet en sommigen worden vastgehouden tot het einde van de procedure”, aldus het.

Bronnen:

  • naar een artikel van Efrat Forsher “Report: Palestinians entering Israel illegally to visit tourist sites” van 12 januari 2022 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.