Amerikaanse functionarissen slaan alarm over toenemend antisemitisme op de werkplek

Pro-Israëlische aanhangers scanderen leuzen tijdens een bijeenkomst ter ondersteuning van Israël buiten het Federale Gebouw in Los Angeles, woensdag 12 mei 2021 [beeldbron: USA News/AP]

Met een algemene toename van antisemitisch geweld vorig jaar, zijn gevallen van antisemitisme ook toegenomen in werk- en onderwijsomgevingen, iets wat de Amerikaanse Equal Employment Opportunity Commission (EEOC) nauwlettend in de gaten houdt aldus senior commissieleden die maandag te gast waren bij een virtueel panelgesprek van het Brandeis Center.

EEOC-commissarissen Andrea Lucas en Keith Sonderling gaven een presentatie met statistieken over antisemitisme op de werkplek en in het onderwijs, evenals de wetten die werknemers beschermen tegen daden van antisemitisme en intimidatie van hun jodendom.

Lucas benadrukte enkele van de statistieken, waaronder dat een op de vier Amerikaanse joden meldt het slachtoffer te zijn geweest van antisemitisme, volgens een onderzoek van het American Jewish Committee (AJC), waarbij 39 procent antwoordde dat ze hun gedrag moesten veranderen om activiteiten beperken en hun joodsheid verbergen.

Een andere statistiek waar Lucas over sprak, was dat volgens een onderzoek van het Brandeis Center 65 procent van de Joodse studenten zegt dat ze zich onveilig hebben gevoeld en dat 50 procent hun Joodse identiteit op de campus heeft verborgen met een op de drie Joodse studenten die aangaven dat ze persoonlijk antisemitisme hebben meegemaakt.

“Dit zijn schokkende statistieken. En erger nog, tot op zekere hoogte is dat het grote publiek zich niet bewust lijkt te zijn van deze zorgen, of op zijn minst op hetzelfde niveau als Amerikaanse joden”, zei Lucas.

Slechts 60 procent van het grote publiek beschouwde antisemitisme als een probleem, in tegenstelling tot 90 procent van de joden, en minder dan 50 procent van de niet-joden zei dat het volgens de AJC-enquête groeide, vergeleken met 80 procent onder de Amerikaanse Joden.

Andrea Lucas en Keith Sonderling van de Amerikaanse commissaris voor gelijke kansen op werk geven een presentatie over statistieken over antisemitisme op de werkplek en in het onderwijs, evenals over de wetten die werknemers beschermen tegen daden van antisemitisme en intimidatie van hun jodendom

Lucas wees op het aantal incidenten van antisemitisme op de werkplek dat vorig jaar het nieuws haalde, inclusief antisemitische berichten door een Google-manager; een andere leidinggevende in Utah die antisemitische samenzweringstheorieën koppelt aan het coronavirus en vaccinaties; en een handelsdirecteur van de overheid in Philadelphia die ontslag nam nadat het nieuws bekend was dat hij een vijandige werkomgeving had gecreëerd met antisemitische opmerkingen die vele jaren duurden.

In een ander geval plaatste een Afro-Amerikaanse Joodse uitgever van boeken een verklaring waarin hij de toewijding van hun organisatie aan hun Joodse werknemers bevestigde, maar nam ontslag na een stortvloed van antisemitische kritiek.

Lucas zei dat de EEOC altijd in de gaten houdt wanneer er een toename is van een bepaald type discriminatie, en in mei merkte het op wat zij beschreef als een “ernstige toename” van antisemitisch geweld. 

De EEOC heeft een resolutie uitgebracht, geleid door Lucas, om recent geweld, intimidatie en vooringenomenheid jegens Joden in de sterkst mogelijke bewoordingen te veroordelen, en “oprechte sympathie” en “solidariteit met slachtoffers en hun families te betuigen, en onze inzet voor de bestrijding van religieuze , intimidatie op basis van etnische en nationale afkomst en alle andere vormen van onwettige discriminatie en om gelijke kansen en waardigheid te garanderen voor alle Amerikaanse werkplekken.”

“Ik ben zelf niet joods, maar ik denk dat het belangrijk is dat we ons allemaal verenigen om ‘nooit meer’ te zeggen, en dat houdt ook in dat we ondubbelzinnig verklaren dat antisemitisme onwettig en onaanvaardbaar is op onze werkplekken en in onze gemeenschappen”, zei Lucas. “En ik ben er trots op een bondgenoot te zijn met Joodse collega’s zoals commissaris Sonderling en anderen in de commissie. Ik denk dat het echt zinvol is dat we dit jaar een unanieme resolutie hadden waarin we antisemitisme aan de kaak stellen.”

Sonderling, wiens presentatie gericht was op de federale wetten met betrekking tot discriminatie op het werk, bedankte Lucas voor haar leiderschap bij de resolutie en verklaarde dat zijn grootouders de Holocaust hebben meegemaakt.

‘Ze zijn een beetje bang om zich uit te spreken’

De presentatie was gericht op het identificeren en bestrijden van antisemitisme op de werkplek vanuit het perspectief van werkgevers en werknemers. Na de presentatie beantwoordden Lucas en Sonderling vragen van Brandeis Center-president Alyza Lewin en directeur van juridische initiatieven Denise Katz-Prober.

Katz-Prober, directeur juridische initiatieven van het Brandeis Center, vroeg naar een nieuwe vorm van antisemitisme veroorzaakt door opleidingen in het Diversity Equity and Inclusion (DEI)-programma aan universiteiten en bedrijven, waarbij hij opmerkte dat er sprake is van ongunstige raciale stereotypering, niet alleen tegen Joden maar andere individuen of groepen geïdentificeerd of gezien als blank.

“We hebben gezien dat er twee problematische gevolgen zijn. De eerste is dat je discrete, gerichte discriminatieacties hebt die gericht zijn op een specifieke individuele werknemer, maar dan heb je misschien ook een soort van creatie door deze trainingen van bijna een orthodoxie op de werkplek waar werknemers het intimiderend vinden,” zie ze. ‘Ze zijn een beetje bang om iets te zeggen. En ze zijn bang dat het lijkt alsof ze het er niet mee eens zijn of deze orthodoxie niet accepteren.”

Ze vroeg wat voor verhaal werknemers hebben tegen de giftige culturele omgeving op de werkplek die door een dergelijke training wordt gecreëerd.

Lucas zei dat het soms niet goed wordt begrepen dat trainingssessies tot een vijandige omgeving kunnen leiden, maar dat werknemers die deze vijandige omgeving ervaren dit eerst moeten melden aan personeelszaken of het management, en later, als er geen actie wordt ondernomen, overwegen dit te melden aan de EEOC .

Werknemers moeten zich er comfortabel bij voelen, zei Lucas, en voegde eraan toe: “Als je niet klaagt, kan het later veel moeilijker zijn om je rechten te beschermen.”

De moderator van het evenement – oprichter en voorzitter van het Brandeis Center, evenals voormalig Amerikaans adjunct-secretaris van Onderwijs Kenneth L. Marcus – zei dat wanneer er een vooringenomenheid of haatincident is, zoals op een universiteitscampus, de eerste reactie van de administratie is om het uit te stellen aan het DEI-programma om er iets aan te doen. Soms vinden deze programma’s de juiste oplossing, zei hij, maar niet altijd. Toch is er een groeiende hoeveelheid anekdotisch en onderzoeksbewijs over de prevalentie van antisemitisme onder degenen die in DEI-programma’s werken.

Marcus zei dat dit problematisch was omdat de medewerkers van DEI-programma’s de mensen zijn waar professoren en studenten naartoe moeten als er een haatmisdrijf of antisemitisme wordt gepleegd.

“Als een universiteit dit probleem echt wil aanpakken, wat kunnen ze dan doen om ervoor te zorgen dat ze – niet alleen bij de opleiding, maar bij het hele scala aan activiteiten dat DEI doet – deel uitmaken van de oplossing en niet van het probleem?” vroeg hij.

‘Goed idee om kritische gesprekken te voeren over racisme’

In juni stelde het Brandeis Center antisemitisme binnen het DEI-programma van Stanford University aan de kaak in zijn programmering voor universiteitsmedewerkers.

Lucas zei dat individuen die betrokken zijn bij DEI naar binnen moeten kijken om te bepalen of ze zich te veel op het collectief concentreren.

“Vaak ontstaat het antisemitisme omdat je Joden als een collectief ziet, je mensen de-individualiseert en dat geldt eerlijk gezegd voor veel racisme en discriminatie in het algemeen”, zei ze. “Als je iemand op een collectief richt, wie dat ook is, kan dit problematisch gedrag veroorzaken, maar het kan echt grimmig zijn als we het hebben over antisemitisme.”

Tegelijkertijd, wanneer DEI-programma’s zich richten op machtsverschillen, is het ook een traditionele manier voor antisemitisme als de organisatie geen duidelijk standpunt inneemt tegen antisemitisme.

Ze herinnerde zich een recent incident aan de Universiteit van Illinois, waar een folder op de campus werd uitgedeeld waarin stond dat het beëindigen van blanke privileges betekent dat er een einde kwam aan het joodse privilege, en verstrekte gegevens over welvaartsverschillen tussen blanke mensen en andere rassen, en het percentage joden.

“Dit zijn eeuwenoude zorgen over en stereotypen over Joden die meer macht of invloed hebben die extreem snel giftig kunnen worden, gewoon een soort van nu in een nieuwe context, spelend op concepten van kritische rassentheorie of systemisch racisme”, zei Lucas. 

“Het is natuurlijk een goed idee om kritische gesprekken te voeren over racisme tegen een willekeurig aantal mensen op onze werkplekken. Inspanningen op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusie kunnen enorm geweldig zijn als ze correct worden gedaan … maar als je Joden uit dat gesprek zou uitsluiten, als je de risico’s negeert die gepaard gaan met antisemitische tropen, kun je uiteindelijk de mensen kwetsen die je dacht dat je hielp.”

Lewin zei dat dit punt buitengewoon belangrijk was, omdat er joden zijn die bang zijn om aan te dringen op de opname van de joodse identiteit in deze scenario’s, omdat ze vinden dat dit betekent dat ze de discriminatie van andere groepen niet serieus nemen en erop staan ​​dat de nadruk ligt op de Joodse gemeenschap.

“Ik denk dat wat je zojuist hebt gezegd, is dat als je echt inclusie wilt hebben, zoals je zei, voor iedereen, dan moet je de Joodse identiteit erbij betrekken”, zei Lewin. “Omdat anders wat er gebeurt, zijn deze programma’s die bedoeld zijn om vooroordelen en discriminatie te bestrijden en te onderwijzen, uiteindelijk onbedoeld een negatief gevoel of erger jegens Joden aanwakkeren.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Dmitriy Shapiro “Federal civil-rights officials raise alarm over ‘horrifying statistics’ on anti-Semitism in workplace” van 12 januari 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.