Italiaanse joodse leiders veroordelen het gebruik van nazi-vlag bij kerkbegrafenis

De kist van Alessia Augello, een voormalig lid van de extreemrechtse groep Forza Nuova, werd bedekt met een vlag met hakenkruis (swastika)

Italiaanse katholieke en joodse leiders veroordeelden en actie van rechts-extremisten die een vlag met een hakenkruis buiten een kerk op een kist legden na een religieuze begrafenis en nazi-groeten uitbrachten.

Het katholieke aartsbisdom van Rome zei in een verklaring dat priesters in de parochie van St. Lucia in een centrale wijk in Rome, inclusief degene die de begrafenisritueel voorzat, geen idee hadden van wat er maandag buiten de kerk zou gebeuren.

Foto’s op internet toonden de kist met het lichaam van Alessia Augello, een voormalig lid van de extreemrechtse groep Forza Nuova, bedekt met de vlag.

De verklaring van het bisdom noemde de vlag “een afschuwelijk symbool dat niet verenigbaar is met het christendom” en zei dat de aflevering een beledigend voorbeeld was van “ideologische uitbuiting” van een religieuze dienst.

De politie zei dat ze het incident onderzoeken als een mogelijke haatmisdaad.

De Joodse gemeenschap van Rome sprak haar verontwaardiging uit over het feit dat dergelijke gebeurtenissen meer dan zeven decennia na het einde van de Tweede Wereldoorlog en de val van de fascistische dictatuur van Italië nog steeds konden plaatsvinden.

“Het is onaanvaardbaar dat een vlag met een hakenkruis in deze tijd nog steeds in het openbaar kan worden getoond, vooral in een stad die de deportatie van zijn Joden door de nazi’s en hun fascistische medewerkers zag”, aldus de verklaring.

Na een inval in de Joodse wijk van Rome op 16 oktober 1943 werden meer dan 1.000 Joden in de hoofdstad gedeporteerd, de meesten naar het vernietigingskamp Auschwitz in het door de nazi’s bezette Polen. Slechts 16 keerden terug.

De verklaring van de Joodse gemeenschap op dinsdag zei dat het begrafenisincident “nog schandaliger was omdat het plaatsvond voor een kerk”. Een soortgelijk incident vond plaats in maart vorig jaar buiten een andere kerk in Rome.

Bronnen:

  • naar een artikelItalian Catholic, Jewish Leaders Condemn Use of Nazi Flag at Church Funeral” van 11 januari 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelSwastika-draped casket at neo-fascist funeral in Rome sparks outrage” van 11 januari 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.