Gevangen Palestijnse BDS-activist landt in Frankrijk na vrijlating Egypte

BDS activist Ramy Shaath, van de boycot-Israël beweging, bij zijn aankomst op de luchthaven van Parijs compleet met zijn Arafatsjaaltje. President Macron was erg opgetogen over zijn vrijlating [beeldbron: BDS]

Ramy Shaath, zoon van een prominente Palestijnse politicus, werd gedeporteerd na meer dan twee jaar in voorlopige hechtenis wegens beschuldigingen banden te hebben met de Moslimbroederschap; Macron feliciteert 48-jarige met zijn vrijlating.

De Egyptisch-Palestijnse anti-Israël activist arriveerde zaterdag in Frankrijk na bijna twee en een half jaar gevangenschap in Egypte, nadat zijn familie had gezegd dat hij afstand moest doen van zijn Egyptische nationaliteit.

Ramy Shaath, 48, was een figuur van de opstand in 2011 in Egypte en de coördinator van de afdeling van het land van de Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) beweging tegen Israël.

De activist liep samen met zijn Franse vrouw Celine Lebrun de luchthaven Charles De Gaulle buiten Parijs uit. Shaath zei dat eindelijk vrij zijn “een beetje overweldigend” was.”

“Ik heb de afgelopen twee en een half jaar tussen een paar gevangenissen doorgebracht, een paar plekken voor gedwongen verdwijning, sommige ondergronds, sommige alleen, sommige met enorme aantallen mensen op een zeer onmenselijke manier van behandeling ,” vertelde hij.

Zijn familie zei eerder dat de zoon van de ervaren Palestijnse politicus Nabil Shaath op weg was naar Parijs, en voegde eraan toe dat ze “opgelucht en dolblij” waren bij zijn vrijlating na 900 dagen “willekeurige detentie” door de Egyptenaren.

Maar “we betreuren het dat ze Ramy hebben gedwongen afstand te doen van zijn Egyptische staatsburgerschap als voorwaarde voor zijn vrijlating, die onvoorwaardelijk had moeten zijn na twee en een half jaar onrechtvaardige detentie onder onmenselijke omstandigheden”, aldus de familie in een verklaring. “Niemand zou hoeven te kiezen tussen hun vrijheid en hun burgerschap.”

Shaath werd donderdagavond vrijgelaten. De Egyptische autoriteiten droegen hem later over aan een vertegenwoordiger van de Palestijnse Autoriteit op de luchthaven van Caïro, waar hij een vlucht nam naar Amman, de Jordaanse hoofdstad, voordat hij verder ging naar Parijs, zei zijn familie.

De Franse president Emmanuel Macron prees op Twitter het Egyptische besluit om Shaath vrij te laten. “Ik deel de opluchting van zijn vrouw”, schreef hij. “Bedankt aan iedereen die een positieve rol heeft gespeeld in dit gelukkige resultaat.”

De vrouw van Shaath werd kort na de arrestatie van haar man in juli 2019 uit Egypte gedeporteerd op beschuldiging van hulp aan een “terroristische organisatie”. In april 2020 plaatste Egypte hem samen met 12 andere mensen op een terreurlijst.”Ze hebben me van veel dingen beschuldigd”, zei de vrijgelaten activist.

“Ze vertelden me op een dag: ‘Je wordt ervan beschuldigd deel uit te maken van een terroristische organisatie.’ En ik vroeg de man: ‘Wat was de terroristische organisatie?’ Hij zei: ‘Nou, dat gaan we je niet vertellen.'”

In december hadden vijf mensenrechtenorganisaties Macron opgeroepen om Egypte onder druk te zetten om Shaath vrij te laten. Macron had zijn detentie eerder toegesproken tijdens een persconferentie in Parijs met de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi in december 2020.

De ruimte voor afwijkende meningen in Egypte is ernstig beperkt sinds Sisi in 2014 aantrad. Mensenrechtengroepen zeggen dat Egypte zo’n 60.000 politieke gevangenen vasthoudt, van wie velen geconfronteerd worden met wrede omstandigheden en overvolle cellen.

Bronnen:

  • naar een artikelJailed Palestinian BDS activist lands in France after Egypt release” van 9 januari 2022 op de site van Ynet News
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Een gedachte over “Gevangen Palestijnse BDS-activist landt in Frankrijk na vrijlating Egypte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.