De mythe van Deir Yassin, het bloedbad dat nooit heeft plaatsgevonden

Ruines van Deir Yassin na de strijd van 9 april 1948

De eerste keer dat ik ooit hoorde van het bloedbad in Deir Yassin, zat ik op de middelbare school en woonde ik een programma bij van Young Judea, de zionistische jeugdgroep. 

Om een ​​discussie op gang te brengen over ik-weet-niet-wat, vertelde de persoon die het programma leidde ons over Deir Yassin, over hoe tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog Israëlische troepen het dorp waren binnengedrongen en daar tientallen Palestijnen hadden afgeslacht.

Ik kan me de discussie die daarop volgde niet herinneren. Wat ik me wel herinner, is dat ik bijna duizelig was – misselijk van wat hij zei dat er was gebeurd, en meer nog, volledig in de war: “Hoe kwam het dat ik tot dan toe nog nooit van Deir Yassin had gehoord?”

Als er iets is, is de slinger sindsdien naar het andere uiterste doorgeslagen. Was het decennia geleden de zeldzame Joodse onderwijssetting die Deir Yassin zou noemen, vandaag is precies het tegenovergestelde het geval: iedereen praat over Deir Yassin, zelfs als ze weinig idee hebben van wat er werkelijk is gebeurd.

Zoals we zo zullen zien, zijn we allemaal nog aan het uitzoeken wat er is gebeurd, maar hier is, in een notendop, de schets van het verhaal, zoals het al tientallen jaren wordt verteld.

In maart 1948 sneden Arabische troepen Jeruzalem met succes af van alle Joodse nederzettingen buiten de Joodse nederzettingen. Irgun van Menachem Begin en Lechi van Yitzchak Shamir, twee van de ondergrondse paramilitaire groepen van die tijd, besloten de belegering van Jeruzalem te helpen verlichten. 

Met medeweten van de Haganah, de “officiële” militaire macht van de yishuv (zoals de pre-state Joodse gemeenschap van Palestina heette), waren ze van plan om de stad Deir Yassin in te nemen, van waaruit Arabische troepen schoten op de weg die naar Jeruzalem geleid.

Nauwelijks getraind en slecht uitgerust, was het onwaarschijnlijk dat de Irgun-jagers hun mannetje zouden staan ​​in een echte strijd, maar zoals het verhaal vaak werd verteld, verwachtte niemand significante weerstand.

De operatie begon op 9 april. Een vrachtwagen met luidspreker werd naar het dorp gestuurd om de dorpelingen te instrueren te vertrekken of zich over te geven. Maar de vrachtwagen kwam vast te zitten voordat hij dichtbij genoeg was om gehoord te worden, de communicatieapparatuur tussen de Irgun en Lechi-jagers (die de stad van verschillende kanten binnenkwamen) faalden en de jagers ondervonden veel meer weerstand dan verwacht. In hun paniek openden de slecht opgeleide strijders massaal vuur op en in de huizen in het dorp, met een afschuwelijk dodental.

Vroege verslagen suggereerden dat 250 mensen waren gedood en dat de Joodse strijders dorpelingen hadden verkracht. De Irgun gaf een hoog aantal doden toe, maar hield vol dat het aantal doden dichter bij de honderd lag. Het ontkende ook absoluut de aanklachten van verkrachting.

De ontkenningen waren echter aan dovemansoren gericht, grotendeels omdat alle partijen reden hadden om de aanklachten optimaal te benutten.

  • De Haganah, die ten onrechte ontkende dat het de missie had goedgekeurd, gebruikte het incident om de Irgun ervan te beschuldigen onverantwoordelijk en moorddadig te zijn.
  • De lokale Palestijnen gebruikten het om aan de internationale gemeenschap te beweren dat de Joden hen afslachtten en hoopten de omliggende Arabische landen te overtuigen om de strijd aan te gaan (hoewel ze er niet in slaagden om de Arabische landen vóór 14 mei tot de gevechten te krijgen).
  • En de yishuv als geheel, inclusief Ben-Gurion, profiteerde van de Arabische paniek en de toegenomen Arabische vlucht die daarop volgde.

Latere geleerden, waaronder zowel Israëlische als Palestijnse historici, kwamen tot de conclusie dat er helemaal geen verkrachtingen waren geweest en dat het dodental bijna precies was wat de Irgun had beweerd. Er was weliswaar een zware strijd met zware verliezen; maar de horrorverhalen over verkrachting en honderden doden waren niet waar.

Dat weten we al heel lang.

Israëlische historici wijzen al lang op de gebeurtenissen in Deir Yassin als een van de verklaringen voor de Arabische vlucht tijdens de oorlog (en dus de Palestijnse vluchtelingentragedie die tot op de dag van vandaag onopgelost blijft). 

Hier is bijvoorbeeld een passage uit Israël: A History , the one-volume history of Israel door professor Anita Shapira, een van Israëls beste historici.

Hoe kon een hele bevolking zomaar opstaan ​​en weggaan? Verschillende hedendaagse verklaringen zijn voorgesteld. Ze omvatten angst voor de oorlog en angst voor de joden, vooral na het bloedbad in Deir Yassin begin april, waarbij joodse strijders een Arabisch dorp aanvielen. Propaganda verspreid door zowel de Etzel, die de hoofdrolspeler was in de aanval, als de Palestijnen, vergrootten deze gebeurtenis tot dimensies van terreur en gruweldaden die veel verder gingen dan wat er werkelijk gebeurde, wat al erg genoeg was. Volgens de gangbare versie waren er 240 doden. Geactualiseerde studies door Palestijnse onderzoekers melden echter dat het aantal doden dichter bij de 100 lag en weerleggen de verhalen over verkrachting die de ronde deden.

Zoals we zo zullen zien, circuleerden de ‘verhalen over verkrachting die de ronde deden’ in feite omdat de Palestijnen ze bewust verzonnen en daarmee het lot van het Palestijnse volk eeuwig schaden.

Een nieuw boek door Eliezer Tauber, een voormalig decaan aan de Bar Ilan University en een expert op het gebied van de vorming van Arabisch nationalisme, heeft het verhaal van Deir Yassin overgenomen met nauwgezette aandacht voor detail die door geen enkele andere studie wordt geëvenaard. 

De conclusie van Tauber blijkt duidelijk uit de titel van het boek. Er was geen bloedbad, stelt hij, maar een zwaar bevochten strijd waarin Palestijnse strijders zich in woningen en onder familie hebben opgesteld. 

Met behulp van zowel Arabische als Joodse getuigenissen van strijders aan beide kanten en overlevenden van het “bloedbad” (getuigenissen die vaak bijna identieke verklaringen opleverden), was hij in staat om de omstandigheden van bijna elke Palestijnse dood in het dorp te verklaren. Op een handvol uitzonderingen na die hij niet wil verdoezelen, werden vrijwel alle doden tijdens gevechten gedood – hetzij omdat ze strijders waren.

Tauber merkt ook op dat het aantal slachtoffers niet wijst op een opzettelijk bloedbad:

Van de 1.000 inwoners van het dorp, merkt hij op, vluchtte ongeveer 70% (de aanvallers stonden dat toe), 20% werd gevangengenomen en later vrijgelaten, en ongeveer 10% werd tijdens de gevechten gedood.

Dat klinkt niet als een opzettelijke slachting, stelt hij overtuigend. Voor het grootste deel, zegt hij, “werden de mensen in Deir Yassin gedood, niet afgeslacht.”

Dat onderscheid is natuurlijk van cruciaal belang, vooral gezien de prominente rol die Deir Yassin blijft spelen in vaak gemaakte beweringen dat Israël “in zonde geboren” is.

Hoe de beschuldigingen van verkrachting uiteindelijk de geschiedenis vormden

Als de beschuldigingen van verkrachting vals waren en de aanwezigen wisten dat ze verzonnen waren, hoe kwam het dan dat de valse beweringen zo algemeen werden aangenomen? 

De Palestijnse Broadcast Service, zo laat Tauber zien, kreeg de opdracht om te zeggen dat er verkrachtingen, verminkingen van lichamen, moorden en meer waren geweest. De PBS gehoorzaamde en gezien de bron geloofden veel mensen de beweringen zonder twijfel. 

Amin al-Majjaj, destijds een Arabische arts in Jeruzalem, herinnerde zich dat hun was verteld dat “de meeste vrouwen van Deir Yassin in de leeftijd van zes tot zeventig jaar waren verkracht”. Dat was de reden waarom de Arabische bevolking op de vlucht sloeg. “We zijn niet bang voor de dood”, zei een mukhtar, “maar zullen we niet accepteren dat onze vrouwen worden verkracht.”

‘Adil Yahra, een Palestijnse historicus die overlevenden van de slag interviewde, concludeerde dat “de Deir Yassin-zaken de belangrijkste oorzaak waren voor de uittocht van 1948.” 

Hazim Nusayba, de Arabische nieuwsredacteur van de Palestine Broadcast Service, zei later:

Dit bijzonder sterke communiqué … was een van de belangrijkste redenen voor de ineenstorting van het gewapende verzet in Palestina. We begrepen de mentaliteit van ons eigen Palestijnse volk niet … Dit bleek de grootste, duurste fout te zijn die we hebben gemaakt.

Dus vluchtten ze, niet alleen van Deir Yassin, maar van over het hele land, als gevolg van beschuldigingen die Palestijnen zelf hadden verzonnen.

Tauber suggereert natuurlijk niet dat er geen Palestijnse exodus zou zijn geweest als Deir Yassin er niet was geweest. Hoewel het tempo van de Palestijnse vlucht na Deir Yassin dramatisch toenam, was de uittocht al begonnen. En gezien de grenzen die de VN had toegewezen aan de opkomende Joodse staat, had de yishuv goede redenen om te hopen dat er massaal zou worden gevlucht. Waarom?

De Arabische staat die de VN voor ogen had zou bijna geen Joden huisvesten (725.000 Arabieren en slechts 10.000 Joden), terwijl de “Joodse” staat bijna de helft Arabisch zou zijn (498.000 Joden en 407.000 Arabieren). Dat maakte zowel het bestaan van de Joodse staat als de Joodsheid van de Joodse staat erg zwak.

De VN hadden een scenario gecreëerd waarin ofwel de Joodse strijdkrachten zouden proberen het demografische evenwicht te veranderen, ofwel de oorlog zouden beëindigen in de wetenschap dat hun staat weinig overlevingskans had.

Wat niet wil zeggen dat verkrachtingen nooit hebben plaatsgevonden, helaas

In een westerse wereld waarin steeds meer geleerden en burgers complexiteit of nuance niet kunnen verdragen (denk aan het 1619 Project, of de voortdurende strijd over Critical Race Theory), omarmen Israëli’s – zowel geleerden als gewone burgers – de complexiteit van de verhalen. 

Hoewel Tauber het met Israëlische en Palestijnse historici eens is dat er geen verkrachtingen hebben plaatsgevonden in Deir Yassin, hebben andere Israëlische geleerden in andere gevallen diep verontrustend bewijsmateriaal over verkrachting onder ogen gezien en zijn niet teruggeschrokken om ernaar te verwijzen.

In tegenstelling tot het gebruikelijke Israëlische verhaal, hebben Egyptische soldaten weinig wreedheden begaan tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog, maar, zoals de bekende Israëlische historicus Benny Morris opmerkt, “dit is te verklaren in termen van hun algemene falen om Joodse nederzettingen te veroveren.” Maar de troepen van de yishuv wonnen en maakten soms misbruik van die macht.

Het beeld dat Morris schetst, moet iedereen die zich bekommert om het morele klimaat van de vorming van Israël, teleurstellen:

… de Joden bedreven veel meer gruweldaden dan de Arabieren en doodden in de loop van 1948 veel meer burgers en krijgsgevangenen bij opzettelijke wreedheden. Dit was waarschijnlijk te wijten aan de omstandigheid dat de zegevierende Israëli’s in april zo’n vierhonderd Arabische dorpen en steden veroverden. In november 1948, terwijl de Palestijnse Arabieren en ALA geen nederzettingen innamen en de Arabische legers die medio mei binnenvielen, minder dan een dozijn Joodse nederzettingen veroverden.

Morris laat dus doorschemeren dat de zaken heel anders zouden zijn geweest, en mogelijk gruwelijk op het gruwelfront, als de Arabieren hadden gewonnen. In een dramatisch ingetogen zin merkt hij zowel het Arabische aanzetten tot gruweldaden op als hun onvermogen om ernaar te handelen: “Arabische retoriek was misschien bloedstollender en prikkelender tot gruweldaden dan Joodse openbare retoriek, maar de oorlog zelf bood de Arabieren oneindig veel minder kansen om hun vijanden af te slachten.”

Het is blijkbaar waar dat er na de oorlog van 1948 weinig of geen verkrachtingen van vijandelijke bevolkingsgroepen door Israëlische soldaten waren. Maar 1948 was blijkbaar treurig anders. Ook dat maakt deel uit van wat we het hoofd moeten bieden.


Het fascinerende boek van Eliezer Tauber onthult daarom de kritieke details van wat er wel en niet gebeurde in Deir Yassin op die noodlottige dag, details die (maar ongetwijfeld niet) de claims van bloedbad zouden doen stoppen. Er was doden, maar geen bloedbad.

Niet minder belangrijk is echter Taubers illustratie van hoe overdrijvingen van het bloedbad – opzettelijk verzonnen door de Palestijnse pers en anderen – leidden tot wijdverbreide Palestijnse vluchten en zo bijdroegen aan het Palestijnse vluchtelingenprobleem. Daar wordt bijna nooit over gesproken. 

Vermindert dat de morele urgentie van het aanpakken van het Palestijnse probleem? Waarschijnlijk niet. Maar het zou op zijn minst nuance moeten toevoegen aan het gesprek over hoe dit te doen door te benadrukken dat de oorzaken van het probleem veel complexer zijn dan velen zouden willen erkennen.


Andere “bloedbaden” die waarschijnlijk niet hebben plaatsgevonden

Ten slotte is het vermeldenswaard dat het boek van Tauber deel uitmaakt van een bredere trend onder sommige Israëlische geleerden die lang gekoesterde veronderstellingen over bloedbaden tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog en daarna omverwerpen. 

Een ander voorbeeld is Martin Kramer’s meesterlijke herevaluatie van de vraag ‘ Wat gebeurde er bij Lydda? 

U herinnert zich misschien dat jaren geleden, toen Ari Shavit een hoofdstuk van zijn (in veel opzichten uitstekende en lyrische) boek, My Promised Land , in de New Yorker publiceerde, het hoofdstuk dat werd gepubliceerd het hoofdstuk was over het “bloedbad” in Lydda, ook tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog, waarover hij schreef,

“In dertig minuten werden tweehonderdvijftig Palestijnen gedood. Het zionisme had een bloedbad aangericht in de stad Lydda.”

Die laatste zin maakte velen woedend, want zelfs als er een bloedbad in Lydda had plaatsgevonden, wat betekende het dan om te zeggen dat het “zionisme” (in plaats van slechte soldaten bijvoorbeeld) het bloedbad had gepleegd?

Die controverse woedde jarenlang, maar pas toen Martin Kramer, de bekende Israëlische historicus, de bronnen begon te onderzoeken, uitte ook hij veel twijfels over de vraag of er een bloedbad had plaatsgevonden. Veel doden? Zonder twijfel. Een opzettelijk bloedbad? In dit geval zeer waarschijnlijk niet.

Met de publicatie van Tauber’s The Massacre that Never Happened , zijn Tauber’s verslag van Deir Yassin en Kramers werk over Lydda nu beide beschikbaar voor het Engelssprekende publiek. Gaan degenen die Israël van bloedbaden beschuldigen, nu het bewijs zo toegankelijk is, lezen en erover nadenken, of zullen ze met volle kracht doorgaan met het beschuldigen van Israël van misdaden die misschien nooit zijn gepleegd?

Dat is niet het soort vraag waar Tauber of Kramer zich op richten.

Maar nogmaals, we weten het antwoord al.

Bronnen:

  • naar een artikel van Daniel Gordis “The Massacre That Never Was” van 10 januari 2022 op de site van Israel from the Inside

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.