Zeven jaar geleden werden in Parijs vier Fransen vermoord enkel omdat ze Joods geboren zijn

Nooit vergeten, nooit vergeven

Toen hij de “Hyper Cacher”binnenkwam, riep jihadist Amedy Coulibaly:
Jullie zijn Joden, jullie zullen vandaag allemaal sterven!

Gisteren was het exact 7 jaar geleden, dat op 9 januari 2015 vier Joden werden geëxecuteerd in de kosjere supermarkt Hyper Cacher te Parijs, door de islamitische terrorist Amedy Coulibaly die zich loyaal verklaarde aan Islamitische Staat (ISIS/ISIL).

De reden waarom ze vermoord werden?

Omdat ze uit een Joodse moeder werden geboren.

Leiders van de Joodse gemeenschap en Franse functionarissen kwamen zondag bijeen om de zevende verjaardag van een terroristische aanslag op een koosjere supermarkt in Parijs te vieren, hulde te brengen en solidariteit te betuigen tegen antisemitisch geweld.

Georganiseerd door de Representatieve Raad van Frans-Joodse Instellingen (CRIF), de belangrijkste gemeenschap van het Franse Jodendom, vond de ceremonie plaats voor de Hyper Cacher waar een islamitische schutter op 9 januari 2015 vier Joodse gijzelaars doodschoot – Yohan Cohen, 20; Yoav Hattab, 21; Philippe Braham, 45; en François-Michel Saada, 63. Een paar dagen voor de aanval doodden twee islamitische schutters een dozijn mensen bij het satirische tijdschrift Charlie Hebdo .

Bij de herdenking waren meerdere Franse politici aanwezig, waaronder de voormalige Franse premier Manuel Valls, die de herdenking op sociale media omschreef als een “noodzakelijk eerbetoon” aan de “slachtoffers van islamistisch terrorisme”. 

Ook aanwezig waren Marlène Schiappa, minister van burgerschap; Sophie Cluzel, staatssecretaris voor mensen met een handicap; Jean-Michel Blanquer, minister van onderwijs, jeugd en sport; en Aurore Bergé, een parlementslid van de partij van de Franse president Emmanuel Macron.

Vermoord omdat ze Joden waren

Terwijl nagenoeg iedereen het erover eens is dat het een doelbewuste aanslag was op een Joodse zaak en specifiek vier Joden werden vermoord, iets wat overigens ook de terrorist zelf toegaf, gebeurde die aanslag volgens president Barack Obama “willekeurig”.

Nochtans, en in de woorden van terrorist Amedy Coulibaly die de vier Joodse klanten doodschoot in de kosjere winkel, gebeurde dit helemaal niet “willekeurig”.

Enkele uren vooraleer deze jihadist werd uitgeschakeld door de Franse politie, had hij nog een telefonisch gesprek met BFM-TV waarin hij zijn terreurdaad vergoelijkte door te beweren dat hij de “onderdrukte moslims verdedigde,” met inbegrip van “deze in Palestina.”

Hij zei tevens dat hij de supermarkt Hyper Cacher had uitgekozen “omdat dit een Joodse handelszaak” was en dat “de Joden zijn doelwit waren.” Die audiotape is op het internet te beluisteren.

Tijdens de ceremonie werden ook herdenkingskaarsen aangestoken voor andere Franse joden die waren omgekomen bij antisemitisch geweld, waaronder Sarah Halimi, een gepensioneerde arts die in 2017 werd geslagen en uit haar appartement op de derde verdieping in Parijs werd gegooid, en Mireille Knoll , een oudere overlevende van de Holocaust die werd neergestoken en in brand gestoken in haar appartement in Parijs in 2018.

Na een voordracht uit de psalmen en de rouwkaddisj, een joods gebed voor de overledene, werd de ceremonie afgesloten met een gebed voor Frankrijk, een minuut stilte en het spelen van het Franse volkslied.

Vermoord omdat ze joden waren”, twitterde de minister van Gelijkheid, Elisabeth Moreno. “Onthou dat altijd”:

Bronnen:

  • naar een artikel “‘Murdered Because They Were Jews’: Victims Remembered on 7th Anniversary of French Kosher Market Killings” van 9 januari 2022 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Zeven jaar geleden werden in Parijs vier Fransen vermoord enkel omdat ze Joods geboren zijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.