Hasbara: Hier is wat PR-advies voor Israël

De simpele boodschap dat Israël een klein, democratisch land is, omringd door moorddadige despoten, komt niet over, niet bij regeringen, noch bij de media of het publiek.
(Ronn Torossian)

Deze week waarschuwde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid, dat Israël in 2022 te maken zal krijgen met intense campagnes om het een apartheidsstaat te noemen.

Tegen die achtergrond bracht PR-directeur Ronn Torossian het volgende boekfragment uit zijn bestverkochte PR-boek, “For Immediate Release”, uit, dat vooral relevant is tegen de achtergrond van Lapid’s opmerkingen:

De staat Israël is voor mij een persoonlijke passie en met liefde zal ik zeggen dat Israël een verschrikkelijke job doet als het op PR aankomt. De simpele boodschap dat Israël een klein, democratisch land is, omringd door moorddadige despoten, komt niet over – niet bij regeringen, de media of het publiek.

Voorbeeld: veel mensen begrijpen het verschil in grootte niet tussen alle Arabische staten en de Joodse staat. De totale oppervlakte van de staat Israël is 8019 vierkante mijl en wordt omringd door Arabische landen – Egypte, Libanon, Syrië en Jordanië – en de Middellandse Zee. Alleen Egypte heeft al een oppervlakte van 386.662 vierkante mijl.

De moslimwereld tegen Israël

Iedereen kan zich inleven in concepten over afstand en grootte, zoals het feit dat Israël zo groot is als New Jersey en volledig wordt omringd door veel grotere landen met enorme stukken land en grotere bevolkingsgroepen die het kleine land graag vernietigd zouden zien. 

Toch schrijven de media over de hele wereld over de “Joodse nederzettingen” en “Westelijke Jordaanoever” als belangrijke conflicten tussen de Arabieren en Israël. Afgezien van het perspectief van hoe klein deze gebieden eigenlijk zijn, of dat Israël ze won in een defensieve oorlog die begon voordat er zogenaamde ‘bezette gebieden’ waren, is hetzelfde als een vlo de schuld geven van het agressieve gedrag van een pitbull.

Israël brengt zichzelf in gevaar vanwege zijn gebrekkige public relations en communicatiewerk. Terroristische organisaties Hamas, Hezbollah en bepaalde Arabische landen hebben daarentegen PR-bureaus ingehuurd om voor hen te lobbyen in de pers en op het wereldtoneel. Terreurgroepen betrekken verslaggevers en journalisten, dineren met hen, drinken met hen en winnen hun gunst.

De PR van Israël is de afgelopen jaren beter geworden, maar het kan nog steeds beter het debat inkaderen door meer woordvoerders te gebruiken die vloeiend Engels spreken. Israël stuurt regelmatig diplomaten die de moedertaal niet spreken naar andere landen. Dat betekent dat er nog veel kan worden gedaan om te vechten en te beïnvloeden. Het is een kwestie van concepten vormgeven en spreken in termen en metaforen die de wereld begrijpt.

Kijk wat er gebeurt als particuliere investeerders legaal onroerend goed kopen in Oost-Jeruzalem en legaal huizen bouwen voor Joden. Een zoektocht op internet onthult dat de media een dergelijke constructie zien als bewijs van Joodse ‘bezetting’ en een primaire reden waarom er nooit vrede in het Midden-Oosten zal zijn. Waarom geen berichten maken over hoe een Jood legaal een huis kan bouwen en overal ter wereld kan wonen – behalve in Israël? Joden kunnen kopen en bouwen in Harlem of Oost-Los Angeles, Parijs of Moskou, maar niet in Jeruzalem.

Israël moet, zoals elk land (of merk of bedrijf) zijn eigen zaak verdedigen en kan niet afhankelijk zijn van anderen om dit werk te doen. Het advies dat ik voor Israël heb, staat voor elke organisatie of groep met een “underdog”-status of die de gevolgen ondervindt van verkeerd begrepen worden. De volgende punten zijn handig voor elk merk of bedrijf dat zijn eigen verhaal wil beheersen:

1. Maak je eigen zaak.
Wees proactief en gepassioneerd in educatieve PR-inspanningen. In het geval van Israël, bijvoorbeeld, zou er een gezamenlijke PR-inspanning moeten zijn om voortdurend de mythen van “morele gelijkwaardigheid” te weerleggen die in vele hoeken van de pers worden bestendigd en in collegezalen over de hele wereld worden onderwezen, mythen die Palestijnse zelfmoordaanslagen gelijkstellen aan Israëlische pogingen om bommenwerpers te stoppen voordat ze in actie komen. Het weerleggen van de mythen kan worden gedaan door middel van opiniestukken, rapporten, video’s, blogs, outreach-programma’s, enzovoort. Maar het kan niet worden bewaard voor een crisis; het moet doorlopend zijn.

2. Bespreek je sterke punten, niet je zwakke punten.
Schadelijke framing door de media of anderen kan alleen effectief worden aangepakt met contra-framing – je verhaal presenteren zonder het negatieve frame te bespreken (waardoor het geloofwaardig wordt) of jezelf ertegen proberen te rechtvaardigen. Door dit te doen, hecht je geloof aan en versterk je een standpunt dat je eigenlijk probeert te verwerpen. In dit geval moet Israël een gesprek beginnen op haar eigen voorwaarden en de media voorzien van meerdere verhalen die zijn innovaties op het gebied van technologie, veiligheid en andere ontwikkelingen bespreken. Israël moet praten over hoe het ‘de woestijn deed bloeien’. Vanaf de oprichting in 1948 veranderde het een land dat voor 65 procent uit woestijn bestaat in een land dat rijk is aan diversiteit en wemelt van de technologie – Intel, Microsoft en IBM hebben allemaal robuuste, winstgevende, en innovatieve bedrijven in het land. Israëlische artsen hebben belangrijke prijzen gewonnen op het gebied van medische ontwikkeling. Het land floreert tegenwoordig ook financieel, met een bloeiende economie en een onafhankelijke aandelenmarkt. Het heeft ook de enige echte democratie in de regio.

3. Consistente en verenigde PR.
 Niets is zo contraproductief en irritant voor een woordvoerder dan te moeten concurreren met een collega die met een andere boodschap opereert. Dit is het geval met Israël – woordvoerders van de staat spreken vaak met de pers en spreken elkaar tegen. Hetzelfde geldt voor een bedrijf. Kun je je voorstellen wat er zou gebeuren als de media twee of drie verschillende bronnen binnen dezelfde organisatie zouden moeten vergelijken om het standpunt van het bedrijf over een kwestie te ontdekken? U moet ervoor zorgen dat degenen die met de pers spreken op dezelfde lijn zitten en een uniforme boodschap begrijpen en overbrengen.

4. Handel snel.
Israël is wendbaar en dynamisch. Het kan hier zijn voordeel mee doen. Stelt u zich een boot ter grootte van de Titanic voor, die veel tijd en moeite kost om van koers te veranderen en om te buigen. Ter vergelijking: stel je Israël voor als een kleine reddingsboot die snel en gemakkelijk manoeuvreert in de wateren van de wereldaangelegenheden. In PR-termen kan Israël de belangrijkste boodschappen snel en behendig veranderen als dat nodig is. Snel kunnen reageren heeft veel voordelen.

5. Maak regelmatig gebruik van sociale media.
Sociale media moeten dagelijks en op een positieve manier worden gebruikt. Op de lange termijn zijn het de dagelijkse handelingen van een merk die het algemene imago bepalen. Een dagelijkse blogpost helpt bij het opbouwen van een reputatie, net als regelmatige spreekbeurten en consistente outreach en openbare evenementen.

Bronnen:

 • naar een artikel van Ronn Torossian “Here’s Some PR Advice for Israel” van 7 januari 2022 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Hasbara: Hier is wat PR-advies voor Israël

 1. De meest belangrijkje boodschap!!!!!!!

  De ongeinformeerden, ignoranten, activisten, Israelbashers & Jodenhaters zijn niet geinteresseert in waarheid & feiten alléén in catch frases & mantra’s!

  Apartheid, Kindermoordenaars, Bezetters, Racisten etc.etc.etc. zijn de “waarheden” die de wereld hebben veroverd.

  Daar lopen de feiten van Israel hopeloos bij achter omdat niemand ze wil horen en dus……..

  Leer en hou op met mensen die sowieso niet geinteresseerd zijn (behalve in jou vernietigen) op te voeden!

  Zorg voor korte catch frasezs & mantra’s en doe verder met wat je moet doen!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.