Hamas en PLO trachten hun relaties met het Syrische regime te herstellen

Een groep gezanten die de Palestijnse Autoriteit vertegenwoordigen, heeft zondag een brief afgeleverd aan de Syrische president Bashar al-Assad, in het laatste geval van opwarmende betrekkingen tussen de Arabische mogendheden en de voorheen gemeden heerser van Damascus.

De delegatie — onder leiding van Jibril Rajoub, secretaris-generaal van het Centraal Comité van Fatah — kwam tijdens een bezoek aan Damascus bijeen met de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Faisal Mekdad .

De brief, van PA-president Mahmoud Abbas, “bevestigt de diepgaande betrekkingen tussen de Palestijnen en Syriërs en de wens van de Palestijnse leiders om hun betrekkingen met Syrië te versterken”, zei delegatielid Ahmed Hils, volgens The Jerusalem Post .

Het bezoek markeert het laatste in een reeks van toenaderingen die wijzen op nauwere banden met Assad, en zou een voorbode kunnen zijn van een mogelijke terugkeer van Damascus naar de Arabische Liga, een regionale organisatie van Arabische staten waarvan Syrië in 2011 werd geschorst.

In november had Abdullah bin Zayed, de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten, ook een ontmoeting met Assad om de bilaterale banden en mogelijkheden voor samenwerking in de regio te bespreken.

Het nieuws van de bijeenkomst trok alarm vanuit de Verenigde Staten, wat de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, ertoe bracht de bezorgdheid van Washington aan verslaggevers te uiten.

“We zijn bezorgd over de berichten over deze bijeenkomst en het signaal dat het afgeeft”, zei Price, eraan toevoegend dat “deze regering geen enkele steun zal uitspreken voor pogingen om Bashar al-Assad, die een meedogenloze dictator is, te normaliseren of te rehabiliteren.”

Doha, Qatar, 6 februari 2012. Mahmoud Abbas (Al Fatah) en Khaled Meshaal (Hamas) reiken elkaar de hand. Ze hebben zonet een eenheidsakkoord afgesloten onder bemiddeling van Saoedi-Arabië. Het akkoord werd nooit uitgevoerd en de ruzie tussen Hamas en Al Fatah blijft verder duren tot op vandaag. Beide terreurorganisaties zijn het maar over één punt eens: Israël vernietigen en de Joden uitdrijven!

Hamas en Syrië

Ook Hamas is op zoek naar een manier om de relaties met Syrië te verbeteren dan wel te herstellen. Maar heeft hierin nog een lange weg te gaan. Het feit dat het Syrische regime duizenden Palestijnse vluchtelingen in Syrië heeft vastgehouden en/of verdreven, met name in het Yarmouk-kamp ten zuiden van Damascus ligt in Gaza nog zwaar op de maag.

Hamas had vroeger haar hoofdkwartier in Damascus, dat officieel werd opgericht in 1998 na een bezoek aan Syrië door de oprichter van Hamas, wijlen Ahmad Yassin. Het politieke leiderschap van Hamas vestigde zich in Damascus in 1999 nadat het uit Amman was gedeporteerd door de pas op de troon geplaatste koning Abdullah II van Jordanië.

De betrekkingen met het Assad-regime verslechterden geleidelijk toen het geweld in 2011 toenam. In 2011 was namelijk de Arabische Lente uitgebroken in Syrië die vrij snel ontaarde in een burgeroorlog die tot op vandaag verder duurt.

Als inwoners van Gaza waren ze op grote schaal voorstander van de Syrische opstand in 2011, echter het in Damascus gevestigde Hamas-leiding bekritiseerde het Syrische regime en uitte op een bepaald ogenblik zelfs haar publieke steun voor de Syrische rebellen.

In het begin waren er twee facties binnen Hamas over deze kwestie: de eerste – met name de militaire vleugel – bleef liever buiten het Syrische conflict; en de tweede wilde solidair zijn met de Arabische opstanden, met als belangrijkste aanhanger de voormalige voorzitter van het politieke bureau van Hamas, Khaled Meshaal.

Hamas-leiders sloten haastig hun kantoren in Damascus in februari 2012 en vluchtten van Syrië naar Egypte en Qatar. Het Syrische regime overviel vervolgens deze kantoren in november 2012 en blindeerde ze volledig.

Op 1 oktober 2012 beschreef de Syrische televisie Mashaal als “ondankbaar en verraderlijk” na zijn vlucht uit Syrië. Een maand later, tijdens een rally in Gaza, Haniyeh bevestigde Ismail Haniyah dat “de Syrische revolutie een Arabische revolutie is”, die de ultieme publieke breuk van Hamas betekende met het Syrische regime. 

Toen de ontwikkelingen in Syrië echter in de richting van Rusland en Iran neigden, begonnen Hamas-leiders hun opties af te wegen om het Israëlische embargo tegen Gaza te overleven.

Bronnen:

  • naar een artikelPalestinian Authority signals warmer ties with Syria’s Assad” van 9 januari 2022 op de site van i24News
  • naar een artikel van Elhanan Miller “Hamas offices in Syria raided, adding to fears of Palestinian deportations” van 8 november 2012 en een artikelSyrian media blasts Hamas head for being a traitor” van 2 oktober 2012 en een artikelJordan’s VIP treatment for Mashaal shows a King trying to placate the Islamists” van 29 juni 2012 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel Hamas Plans a Comeback to Damascus: US and Regional Implications” van 31 juli 2019 op de site van The Arab Center of Washington DC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.