De Arava-woestijn was de starthub van het oude Kanaän

Timna-kopermijnen dateren uit het tijdperk van koning Salomon, vandaar “King Solomon’s Mines”

Een nieuwe studie van de Universiteit van Tel Aviv heeft vastgesteld dat, dankzij geavanceerde managementmethoden en indrukwekkende technologische creativiteit, ongeveer drieduizend jaar geleden, de koperindustrie in de Arava-vallei erin slaagde te bloeien en het grootste en meest geavanceerde smeltcentrum in de antieke wereld te worden. 

De studie werd uitgevoerd door afgestudeerde student David Luria van TAU’s Jacob M. Alkow Department of Archaeology and Ancient Near Eastern Cultures en Sonia & Marco Nadler Institute of Archaeology en werd gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift PLOS ONE.

Volgens Luria was de koperindustrie in Kanaän in die tijd geconcentreerd in twee grote mijngebieden: een in Timna (ten noorden van Eilat) en de andere in Faynan (in het noorden van Arava, in Jordanië). 

Eerder onderzoek over dit onderwerp stelde dat het hoge niveau van technologie dat daar werd gebruikt, mogelijk werd gemaakt dankzij Egyptische technologieën die naar de regio werden gebracht tijdens de reis van de Egyptische farao Shishak (ook Shoshenq I genoemd) in 925 v.Chr, een farao uit de 22ste Dynastie die regeerde van 943 tot 922 v.Chr. 

Deze theorie werd in 2014 versterkt na de ontdekking van een scarabee met de figuur van Shishak in Faynan (plaatje rechts), en later in 2019 opnieuw, na de ontwikkeling van een nieuw wetenschappelijk model dat stelde dat er een plotselinge technologische sprong had plaatsgevonden rond de tijd van Shishak’s reis.

Luria, aan de andere kant, stelt dat het grote economische en technologische succes van de koperindustrie in de Arava niet gerelateerd was aan de Egyptische capaciteiten, maar eerder aan het talent van het Arava-volk, dat leerde de twee geavanceerde methoden te gebruiken die we vandaag kennen als “trial and error” en “opschalen”. 

“Het is duidelijk dat deze termen in de oudheid niet in gebruik waren, maar de toepassing van hun praktische principes werd mogelijk gemaakt dankzij een basiskennis van techniek en gezond verstand, die ook op andere plaatsen in de antieke wereld werden gezien”, zegt Luria.

Luria legt uit dat de “trial and error”-methode de Arava-metaalbewerkers in staat stelde om de technologische processen langzaam te verbeteren en het volume en de kwaliteit van de productie te verhogen. 

Bovendien maakte “opschaling” het mogelijk om de afmetingen van de bestaande productiemiddelen te vergroten met materialen en processen die toen gebruikelijk waren, waardoor geavanceerde productieapparatuur in korte tijd en met minimale kosten en technologisch risico werd ontwikkeld.

Bewoners van Kanaän in traditionele Kanaänitische kledij volgens een Egyptische hiëroglief [beeldbron: Bible Blender]

“De expeditie van Shishak was niet bedoeld om de kopermijnen in de Arava fysiek over te nemen, maar eerder om een ​​langetermijnovereenkomst met het Arava-volk te formuleren om de lokale productie te versterken en zo de koperexport naar Egypte, dat te lijden had van de lokale productie, te vergroten. moeilijkheden op dat moment”, zegt Luria.

Het lijkt erop dat het geheim van het succes van de oude koperindustrie in de Arava ligt in de vaardigheden en capaciteiten van efficiënte managers, die in elke fase van hun besluitvorming werden bijgestaan ​​door getalenteerde technologische experts. De archeologie kan vandaag de dag niet identificeren wie deze leidinggevenden waren, maar een zorgvuldige analyse van de afzettingen die in het gebied zijn achtergebleven, kan ons een nauwkeurig verhaal vertellen.

Deze bevindingen zijn de residuen van de koperproductie die zich hebben opgehoopt als hopen afval die kunnen worden gedateerd, en waarvan de omvang ons in staat stelt om het productievolume op een bepaald moment te beoordelen. Door een chemische analyse uit te voeren van het kopergehalte dat in het afval achterblijft, kunnen we bovendien de kwaliteit van de productie bepalen; als de hoeveelheid koper in het afval afneemt, kunnen we concluderen dat het proces efficiënter is geworden.

Luria zegt ook dat de sporen die op deze locaties zijn gevonden, aantonen dat het managementteam tijdens de productieperiode in staat was om inefficiënte mijnen te sluiten en efficiëntere mijnen te openen. Bovendien is er op bepaalde punten gekozen voor hergebruik van afval uit vroegere perioden, dat in minder efficiënte processen was ontstaan ​​waarbij veel koper overbleef, in plaats van het zuivere mineraal te gebruiken. 

Deze beslissingen hadden niet kunnen worden genomen zonder een uitstekend technisch team dat managementbeslissingen ondersteunde met regelmatige technologische tests. Het management hield zich ook bezig met uitgebreide marketing van koper in de antieke wereld.

“De belangrijke les die we uit dit technologische succes kunnen trekken, is dat de hoogopgeleide en energieke mensen, die hier in het eerste millennium v.Chr. leefden, erin slaagden om, net als vandaag, een enorme revolutie teweeg te brengen in de lokale economie”, besluit Luria. “Zoals ze zeggen, er is niets nieuws onder de zon.”

Het Timna-bekken, dat zich ten westen van de Arava-vallei op het Sinaï-schiereiland uitstrekt, is de plaats van koperwinning sinds ongeveer 4000 v.Chr. van de tijd van de oude Egyptenaren, koning Salomon, de Romeinen en de Byzantijnen tot in de huidige tijd

Bronnen:

  • naar een artikelArava Desert Was the Startup Hub of Ancient Canaan” van 10 januari 2022 op de site van The Jewish Press
  • naar een artikel van David Luria “Copper technology in the Arabah during the Iron Age and the role of the indigenous population in the industry” van 20 december 2021 op de site van Plos One
  • naar een artikel van Aaron Kalman “Timna copper mines dated to King Solomon era” van 8 september 2013 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.