
De Nationale Bibliotheek van Israël zegt dat het aantal bezoekers van haar Arabische website vorig jaar meer dan verdubbeld is, gedreven door een groeiende verzameling gedigitaliseerd materiaal en een agressieve promotie campagne naar de Arabische wereld toe.
Ongeveer 650.000 gebruikers, voornamelijk uit de Palestijnse gebieden, Egypte, Saoedi-Arabië, Jordanië en Algerije, bezochten in 2021 de Engels- en Arabischtalige sites van de Nationale Bibliotheek van Israël, zei bibliotheekwoordvoerder Zack Rothbart.
Een van de meest verhandelde bronnen op de Arabische website is een krantenarchief met meer dan 200.000 pagina’s met Arabische publicaties uit het Ottomaanse en Britse Mandaat Palestina, zei Raquel Ukeles, hoofd van de bibliotheekcollecties.
“We werken al meer dan tien jaar aan outreach naar de Arabische wereld, naar het Arabisch sprekende publiek hier in Israël, en we hebben langzaamaan een rijke reeks bronnen op onze websites opgebouwd”, zei ze. Ze omvatten de digitale krantenarchieven, manuscripten, posters, elektronische boeken en muziek, zei ze. Ze zijn open access, waardoor wetenschappers en nieuwsgierige webbrowsers ze kunnen bezoeken.


De in Jeruzalem gevestigde bibliotheek herbergt een uitgebreide collectie islamitische en Arabische teksten, waaronder duizenden zeldzame boeken en manuscripten in het Arabisch, Perzisch en Turks, variërend van de 9e tot de 20e eeuw.
“We bevinden ons midden in een project om onze hele collectie te digitaliseren en al onze Arabische, Perzische en Turkse manuscripten te scannen”, zegt Samuel Thrope, conservator van de Islam- en Midden-Oostencollectie van de bibliotheek. “Vijfennegentig procent daarvan is al voltooid.”
Onder de juwelen in de kroon van de collectie bevinden zich een 9e-eeuwse koran uit het hedendaagse Iran met het vroegst bekende voorbeeld van het Perzisch geschreven in het Arabische schrift; een verlucht manuscript uit het 17e-eeuwse India met afbeeldingen van het leven van Alexander de Grote; en een 16e-eeuwse Ottomaanse Turkse tekst over oogheelkunde.

Bronnen:
- naar een artikel “National Library sees Arabic site traffic boom” van 10 januari 2022 op de site van Israel Hayom
- naar de website van De Nationale Bibliotheek van Israël (The National Library of Israel)