Rechtse Roemeense politieke partij AUR noemt Holocaust-educatie ‘bijzaak’

De uitroeiing van ca. 380.000–400.000 Roemeense Joden door het met de nazi’s collaborerende regime van maarschalk Ion Antonescu (1882-1946) vond plaats in de gebieden die toen onder de controle vielen van Roemenië zoals Bessarabië, Bukovina en Transnistrië. Van de 728.115 Roemeense Joden in 1930 blijven er (anno 2011) amper 3.271 meer over … beeldbron: Inquiries]

Wij zijn christenen, dus we kunnen geen antisemieten zijn
(Claudiu Tarziu, vice-voorzitter AUR)

Een rechtse politieke partij heeft in Roemenië voor opschudding gezorgd door het Holocaust-onderwijs, dat onlangs verplicht werd gesteld op middelbare scholen daar, een “ondergeschikt onderwerp” te noemen.

De rechtse populistische partij Alianța pentru Unirea Românilor (Alliantie voor de Unie van Roemenen, of AUR), heeft maandag een verklaring uitgegeven waarin de regering wordt beschuldigd van het degraderen van “fundamentele onderwerpen” zoals “exacte wetenschappen, Roemeense taal en literatuur en nationale geschiedenis” ten gunste van “minder belangrijke onderwerpen”, zoals als ‘seksuele opvoeding’ en ‘geschiedenis van de Holocaust’.

Hiermee probeert de regering “de kwaliteit van het onderwijssysteem in Roemenië te ondermijnen”, staat in de verklaring.

AUR heeft in totaal 43 Senaats- en Lagerhuiszetels in het Roemeense parlement met 466 zetels. Holocaustgeschiedenis werd in november een verplicht vak op Roemeense scholen.

De Israëlische ambassadeur in Roemenië, David Saranga, betoogde op Twitter dat de verklaring van AUR valt onder de definitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance , die de Roemeense regering in 2017 heeft aangenomen.

In een gesprek met RFI Romania hintte de speciale vertegenwoordiger van de regering voor de bestrijding van antisemitisme, Alexandru Muraru, op de mogelijkheid om AUR te verbieden en noemde de partij “een bedreiging voor de Roemeense constitutionele orde”.

Het Elie Wiesel Instituut voor de Studie van de Holocaust in Roemenië veroordeelde ook AUR en beschuldigde de leiders ervan zich “achter parlementaire immuniteit” te verschuilen om te voorkomen dat ze voor de verklaring zouden worden vervolgd.

AUR’s co-leider Claudiu Tarziu reageerde op Saranga in een open brief die woensdag werd gepubliceerd.

Wij zijn christenen, dus we kunnen geen antisemieten zijn“, schreef Tarziu, die ontkende de Holocaust een “bijzaak” te noemen. De senator erkende de ‘sinistere verschrikkingen’ die Joden werden aangedaan door ‘het naziregime’, maar verzuimde de verantwoordelijkheid van Roemenië bij de massamoord te noemen.

Volgens officiële Roemeense statistieken zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog tussen 280.000 en 380.000 Joden vermoord of omgekomen in gebieden onder Roemeens bestuur.

AUR schokte het grootste deel van het land door in december 2020 9% van de nationale verkiezingen te winnen en voor het eerst het parlement binnen te gaan. Sommige van zijn leiders hebben het record verdedigd van historische figuren die dienden in het regime van de Roemeense dictator Ion Antonescu – een bondgenoot van Hitler – of deel uitmaakten van de fel antisemitische IJzeren Garde, een revolutionaire fascistische beweging.

Nasleep van een pogrom in Iasi, Roemenië, juli 1941. Tijdens de deportatie van overlevenden van een pogrom in Iasi naar Calarasi of Podul Iloaei, stopten de Roemenen even om de lichamen uit de trein te gooien van diegenen die onderweg waren gestorven [beeldbron: Historisches Archiv der Stadt Koln]

Bronnen:

  • naar een artikel van Marcel Gascon Barbera “Right-wing Romanian political party calls Holocaust education ‘minor topic,’ drawing sharp rebuke” van 7 januari 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency
  • naar een artikelAUR, noi afirmații scandaloase: Istoria Holocaustului, o tema minoră. Muraru: Partidul extremist a depășit cadrul legal” van 3 januari 2022 op de site van Digi 24 HD

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.