In Duitsland en Oostenrijk neemt een beweging van grootmoeders het op tegen extreemrechts

Neonazi’s in Duitsland en Oostenrijk hebben een formidabele nieuwe vijand te duchten: grootmoeders.

De toename van het rechtse antisemitisme in die Duitstalige landen, samen met de jaren van toenemend anti-immigrantensentiment dat door sommigen in de regering werd gepusht, waren katalysatoren voor Susanne Scholl, een gepensioneerde televisiejournalist. 

In het najaar van 2017 trad ze toe tot de jonge Omas Gegen Rechts-groep, oftewel Grandmas Against The Right. “Toen ik de groep zag, zei ik ‘ik doe mee'”, zei ze.

Omas Gegen Rechts

Omas Gegen Rechts begon eind 2017 als een groep van 10 oudere vrouwen bij een protest van meer dan 5.000 tegen een deel van het rechtse beleid van de voormalige Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz. Het is sindsdien een beweging geworden van meer dan 100 lokale afdelingen in Duitsland en zeven in Oostenrijk. 

Sommigen van hen zijn joods, sommigen niet, maar ze zijn allemaal gericht tegen de krachten die volgens hen antisemitisme aandrijven. Ze dragen vaak roze ‘poesjesmutsen’ , geleend van de Amerikaanse Vrouwenmarsen tegen voormalig president Donald Trump.

Hun inspanningen zijn niet onopgemerkt gebleven door Joodse organisaties en hun aanhangers. In 2020 heeft de Centrale Raad van Joden in Duitsland Omas Gegen Rechts de Paul Spiegel-prijs voor burgerlijke moed toegekend. De prijs wordt sinds 2009 uitgereikt ter nagedachtenis aan de vroegere voorzitter van de Raad, Paul Spiegel, en aan degenen die zich inzetten voor de bestrijding van racisme en antisemitisme.

“De Omas Gegen Rechts worden regelmatig lastiggevallen vanwege hun activiteiten, maar ze laten zich nooit intimideren”, schreef Josef Schuster, voorzitter van de Raad. “Ze sturen luide en duidelijke signalen tegen antisemitisme en racisme. Dat is voorbeeldig en dat wilden we eren met deze prijs.”

“Ze laten zien dat dit soort actieve pleitbezorging voor democratie op hoge leeftijd nog steeds mogelijk is”, voegde hij eraan toe.

De Oma’s begonnen met de zogenaamde donderdagdemonstraties (die elke donderdag plaatsvonden) in Wenen in de nasleep van de Ibiza-affaire, toen toenmalig vice-kanselier Heinz-Christian Strache werd gezien in een video waarin schijnbaar werd toegegeven aan een reeks corrupte handelingen. De gevolgen van de video leidden tot de ineenstorting van de regerende coalitie van het parlement, inclusief een motie van wantrouwen voor Kurz.

Kurz, een jonge politicus die nauwe banden smeedde met Israël , promootte zichzelf als een leider die zich richtte op het bestrijden van antisemitisme. Maar Scholl, die nu plaatsvervangend bestuursvoorzitter is van het Weense Omas-hoofdstuk, beweerde dat hij die reputatie ter plaatse niet had. De Joodse Gemeenschap van Wenen rapporteerde in 2020  het hoogste aantal antisemitische incidenten sinds de organisatie 19 jaar geleden begon met het opsporen. 

(De nieuwe regering van kanselier Karl Nehammer kende een moeizame start na beschuldigingen van antisemitisme tegen zijn minister van Binnenlandse Zaken, Gerhard Karner , over een opmerking die Karner tien jaar geleden maakte. “vuile campagne” door een Israëlische politiek adviseur) en zou het vandaag niet halen, maar Joodse studenten en andere prominente figuren in Oostenrijk hebben om zijn ontslag gevraagd.)

De toename van antisemitisme in Duitsland is groter: de Centrale Raad van Joden in Duitsland rapporteerde eind 2020 een piek in antisemitische misdaden , een jaar na de poging tot schietpartij in de Halle-synagoge en een moorddadige razernij in een bar in Hanau gericht op immigranten.

Nadat de demonstraties op donderdag waren weggeëbd, begonnen de Oma’s hun eigen afzonderlijke protesten te vormen. In 2019, toen Holocaust-ontkenner Nikolai Nerling zichzelf filmde terwijl hij de genocide ontkende in het bijzijn van schoolkinderen die het concentratiekamp Dachau bezochten, onder een spandoek met de tekst ‘Voor de Duitse cultuur’, was Omas daar met een spandoek met de tekst ‘Voor culturele diversiteit’.

Afdelingen in Duitsland reinigen ook Stolpersteine, koperen stenen verspreid over de straten van het land die de voormalige huizen markeren van joden die door de nazi’s waren verdreven. In september 2020 hebben de Oma’s een dagelijkse wake ingesteld, elke maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur, uit solidariteit met vluchtelingen die vastzitten in kampen in heel Europa . 

De Berlijnse afdeling beschermt ook het beroemde Monument van de stad voor de vermoorde Joden van Europa, en omringt het wanneer protesten geleid door rechts-extremisten en de anti-vax Querdenker-beweging eraan voorbij trekken. 

Het misbruik van holocaustbeelden om te protesteren tegen de lockdowns van het coronavirus en andere maatregelen op het gebied van de volksgezondheid komt vooral veel voor in Duitsland. Demonstranten worden vaak gezien met gele Davidsterren met het woord ‘niet-gevaccineerd’, ondanks kritiek dat het de verschrikkingen van de Holocaust minimaliseert. 

“Samen met de Joodse gemeenschap en alle anderen in Berlijn die niet wilden dat ze langs de synagoge of het Holocaust Memorial liepen, zijn we erin geslaagd hun route te veranderen”, zei een Omas-lid over een van hun tegenprotesten. Ze wilde anoniem blijven omdat haar naam is opgedoken op lijsten die door extreemrechtse extremisten worden verspreid. “We kwamen tegen ze op en lieten ze zien waar we voor staan ​​en waar we tegen zijn. We wilden niet dat ze ongehinderd langs konden lopen.” 

Scholl groeide op in een Weens-joods gezin, maar realiseerde zich pas jaren na haar jeugd dat ze maatschappelijk antisemitisme had geïnternaliseerd. Er waren geen expliciete instructies om haar joods-zijn te verbergen, maar het is een bericht dat ze toch leek te ontvangen. Ze herinnerde zich incidenten die haar als kind niet veel betekenden, maar later besefte ze dat ze antisemitisch waren. 

Ze zegt dat West-Europese landen hun bijdragen aan de Holocaust nog steeds niet volledig hebben verwerkt, en dat gebrek aan afrekening “het mogelijk heeft gemaakt om weer openlijk antisemitisch te zijn”. “Het is gewoon compleet absurd”, zei Scholl. “Mensen hebben nooit goed verwerkt wat er is gebeurd en dat is van generatie op generatie doorgegeven.” 

Hoe dan ook, Scholl stond erop dat Oostenrijk haar thuis is en blijft. “Ondanks alles ben ik in de eerste plaats een Oostenrijker”, zei ze. “En ik laat me niet uit dit land verdrijven.”

Ze herinnerde zich een keerpunt tijdens een van de donderdagbijeenkomsten, toen ze voor het eerst de impact voelde die de Oma’s konden hebben. Uit respect voor de grootmoeders stond een groep zwarte demonstranten hen toe een demonstratie te leiden.

“Er waren veel jonge mensen die ons toejuichten, naar ons glimlachten en zwaaiden totdat we naar de voorkant van de demonstratie gingen”, zei Scholl. “We hadden een kalmerend effect en ik denk dat het een rol is die we op ons hebben genomen die we niet per se van plan waren. Het werd bekend dat als de Omas Gegen Rechts bij een demonstratie zijn, het rustig zou verlopen.” 

Bronnen:

  • naar een artikel van Joe Baur “In Germany and Austria, a movement of grandmothers is taking on the far right” van 5 januari 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • Oostenrijke website van Omas Gegen Rechts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.