Palestijnen slaags met elkaar in Jenin na arrestatie van zoon van kopstuk van Al Fatah

Al Fatah terrorist gearresteerd door Hamas terroristen. “De koffiepot verwijt de ketel dat hij zwart ziet”

In de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever braken op zaterdagochtend voor zonsopgang rellen uit nadat de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit drie mensen hadden gearresteerd, onder wie de zoon van een terreurleider die vorig jaar uit een Israëlische gevangenis was ontsnapt.

PA-veiligheidstroepen hebben Muhammad Zubeidi, de zoon van Zakaria Zubeidi, met geweld gearresteerd, een terreurveroordeelde die uit de Israëlische Gilboa-gevangenis uitbrak en een week op de vlucht ging voordat hij werd opgepakt en opgesloten.

Zakaria Zubeidi (AMB/Al Fatah van Yasser Arafat en Mahmoud Abbas)

Zakaria Zubeidi, aka de Sheriff van Jenin, was een van de leiders van Fatah’s gewapende vleugel, de Aqsa Martelarenbrigades (AMB) en was ook lid van de Fatah Revolutionaire Raad, een belangrijk besluitvormend orgaan van de factie onder leiding van PA-president Mahmoud Abbas. 

De Palestijnse officieren arresteerden ook twee andere personen, meldde Haaretz. De reden van de arrestaties was onduidelijk.

Videoclips die zouden laten zien dat agenten de jongere Zubeidi arresteerden en hem afranselden, circuleerden online, wat furore maakte in de onrustige stad.

Tientallen gewapende inwoners van Jenin gingen de confrontatie aan met de veiligheidstroepen van de PA om zich tegen de arrestaties te verzetten. Volgens Arabische media hebben demonstranten met scherpe kogels afgevuurd op het hoofdkwartier van de PA in de stad in een vuurgevecht met veiligheidstroepen.

Hieronder: Video van de scène toonde een gemaskerde schutter die in een stadsstraat schiet, terwijl menigten toekijken in de buurt van een brandende afvalcontainer. Andere clips namen de geluiden van tientallen geweerschoten op.

Ambtenaren uit Ramallah probeerden zaterdagochtend vroeg de wateren in de stad te kalmeren.

De stad in het noorden van de Westelijke Jordaanoever heeft de afgelopen maanden een reeks gewelddadige incidenten meegemaakt, waaronder andere schietpartijen gericht op het gemeentegebouw, en de PA heeft gezworen de daders hard aan te pakken. De gebeurtenissen op zaterdagochtend werden als bijzonder ernstig beschouwd.

De stad wordt algemeen gezien als een broeinest van activiteit voor de terreurgroepen Hamas en de Islamitische Jihad.

De gouverneur van Jenin vertelde in november aan The Times of Israel dat illegale wapens zich wijdverbreid hebben verspreid in het gebied en dat het aantal schietpartijen ook was toegenomen, wat aanleiding gaf tot een reactie van de regering.

Eind november lanceerde de PA een reeks hardhandige acties in Jenin, maar ontkende dat ze het op Hamas en de Islamitische Jihad hadden gericht, en zei in plaats daarvan dat het een wet en orde-operatie was.

Israëlische soldaten die het gebied binnenkomen om arrestaties uit te voeren, zijn ook herhaaldelijk beschoten met geweervuur. Eind september werd Osama Soboh, lid van de Islamitische Jihad, gedood tijdens een vuurgevecht met Israëlische troepen in de buurt van Jenin. Nog eens vier Palestijnen, waaronder twee leden van de PA-veiligheidstroepen, werden in augustus gedood tijdens een vuurgevecht met Israëlische soldaten.

Een rapport van vorige week zei dat de IDF klaar was om de afgelopen maanden een grootschalige operatie in Jenin te lanceren, maar de inval stopte nadat PA-troepen onder druk waren gezet om in te grijpen.

Het Channel 12-rapport citeerde een gesprek tussen IDF-stafchef Aviv Kohavi en vertrouwelingen. Kohavi zei naar verluidt dat het vermogen om de PA in de stad te laten optreden het resultaat was van de nauwe veiligheidssamenwerking tussen Israël en de PA.

De veiligheidssamenwerking was een centraal thema van recente gesprekken toen PA-president Mahmoud Abbas een ontmoeting had met minister van Defensie Benny Gantz bij hem thuis, de eerste keer dat de Palestijnse leider sinds 2010 gesprekken voert met een hoge Israëlische functionaris in Israël.

De Palestijnse Autoriteit, die in delen van de Westelijke Jordaanoever een beperkt zelfbestuur heeft, wordt gedomineerd door de nationalistische Fatah-beweging. Fatah en Hamas hebben elkaar reeds lang bevochten; een bloedige burgeroorlog in 2007 tussen de twee partijen zag Hamas hun rivalen uit de Gazastrook verdrijven.

Bronnen:

  • naar een artikelPA arrests son of Gilboa prison escapee, sparking clashes and gun battle in Jenin” van 8 januari 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.