Joden voelen zich veiliger in het conservatieve Oosten van Europa dan in het ‘vrije’ linkse Westen

Synagoge Templo Libertad, gebouwd in 1897, was de eerste synagoge in Buenos Aires, Argentinië [bron]

Dit zou een factor kunnen zijn die bijdraagt ​​aan het verhoogde antisemitisme in het Westen.”

Het International Centre for Community Development van het Joint Distribution Committee ondervroeg 893 Joodse leiders en professionals uit heel Europa en ontdekte dat Joden zich over het algemeen overal veilig voelden. Toch was er een groot verschil tussen Oost- en West-Europa.

In het oosten voelde maar liefst 96 procent van de respondenten zich veilig, terwijl slechts vier procent zich onveilig voelde. In het Westen voelde 76 procent zich veilig en 24 procent voelde zich onveilig. Respondenten uit plaatsen als Polen, Hongarije en Roemenië – landen die routinematig worden beschuldigd van het hebben van antisemitische, borderline-fascistische regeringen – voelden zich met een marge van 20 punten veiliger dan joden in liberale landen als Frankrijk en Duitsland.

Bovendien “waren West-Europese respondenten eerder geneigd antisemitisme als een bedreiging te beschouwen dan Oost-Europeanen, en rapporteerden ze een verslechtering van de situatie uit eerdere onderzoeken”, aldus het JDC-rapport. Dit is ook niet louter subjectieve perceptie: andere studies hebben aangetoond dat joden veel vaker fysiek geweld zullen ervaren in West-Europa dan in Oost-Europa. In 2017 meldden bijvoorbeeld de 100.000 Joden in Hongarije geen enkele fysieke aanval , terwijl de 250.000 Joden in Groot-Brittannië er 145 rapporteerden.

Joden in beide regio’s verwachtten dat het antisemitisme de komende vijf tot tien jaar zou verergeren, met als resultaat dat de bestrijding van antisemitisme voor het eerst sinds het begin van het onderzoek in 2008 “tot de top drie van de gemeenschappelijke prioriteiten behoorde”. deed het ook op dit punt beter dan het Westen. “Er ontstond een significant regionaal verschil in de verwachtingen van toenemend antisemitisme met die in West-Europa die aanzienlijk pessimistischer zijn (75 procent) dan die in het Oosten (56 procent)”, luidde het rapport.

Er zijn twee redenen voor al deze schijnbaar contra-intuïtieve resultaten, die, zoals het rapport opmerkte, een “omkering van de situatie … in de afgelopen twee eeuwen” zijn. De eerste is het politiek incorrecte feit dat geweld tegen joden in Europa voornamelijk afkomstig is van moslim-antisemieten en niet van de rechtse of de linkse variant (zie bijvoorbeeld de schietpartij in een Joods museum in Brussel, een Joodse school in Toulouse en een koosjere supermarkt in Parijs). 

En in West-Europa hebben liberale regeringen tientallen jaren besteed aan het implementeren van een liberaal immigratiebeleid dat grote moslimpopulaties heeft voortgebracht. Oost-Europa heeft heel weinig moslims, aanvankelijk omdat decennia van communistische heerschappij deze landen economisch onaantrekkelijk maakten en meer recentelijk omdat rechtse regeringen restrictief immigratiebeleid hebben opgelegd.

De tweede reden is meer speculatief, aangezien correlatie niet noodzakelijk causaliteit betekent. Desalniettemin, zoals het rapport opmerkte, zijn de bevindingen suggestief:

Vijandigheid jegens Israël in de algemene samenleving wordt als feller ervaren in West-Europa; 88 procent van de leiders uit West-Europa was van mening dat de media in mijn land Israël regelmatig in een kwaad daglicht stellen , in tegenstelling tot slechts 36 procent uit Oost-Europa [cursief in origineel]. Dit zou een factor kunnen zijn die bijdraagt ​​aan het hogere antisemitisme in het Westen.

Wegkijken bij antisemitisme is geen optie

Ook hier lijken objectieve gegevens deze hypothese te ondersteunen: wanneer Israël een grote terrorismebestrijdingsoperatie lanceert, stijgt het anti-Israëlische sentiment samen met antisemitische aanvallen .

Iedereen behalve antisemieten begrijpt dat Israëlische acties aanvallen op Joodse burgers van andere landen niet rechtvaardigen, maar ongebreidelde anti-Israëlische sentimenten doen antisemieten vaak geloven dat de samenleving dergelijke aanvallen zal tolereren zolang ze kunnen worden afgeschilderd als “anti- Israël.” 

En dit geloof is nauwelijks ongegrond. Om maar één voorbeeld te noemen: kijk eens naar het beruchte geval van een brandbom in een Duitse synagoge in 2014. Zowel de rechtbank als het hof van beroep oordeelden dat dit geen antisemitische misdaad was, maar slechts een overdreven ijverige vorm van politieke oppositie tegen Israëls oorlog tegen Hamas in Gaza. Bijgevolg kregen de daders louter voorwaardelijke straffen.

Kortom, vijandigheid jegens Israël in de omringende samenleving moedigt antisemitische daden aan bij mensen die al antisemitische overtuigingen hebben. En aangezien de vijandigheid jegens Israël tegenwoordig voornamelijk van links komt, is het geen verrassing dat een dergelijke vijandigheid in het liberale West-Europa groter is dan in het conservatieve Oost-Europa. Dus de beide belangrijkste bijdragen aan antisemitisme in Europa vandaag – islamitisch antisemitisme en linkse vijandigheid jegens Israël – komen meer voor in het linkse ‘vrije’ Westen dan in de zogenaamd ‘fascistische, antisemitische’ landen van Oost-Europa.

Geen van bovenstaande houdt in dat rechts antisemitisme geen echt probleem is; het is duidelijk zo. Het betekent ook niet dat de rechtse regeringen van Oost-Europa een schone gezondheidsverklaring hebben over antisemitisme; zij zijn verantwoordelijk geweest voor een aantal onmiskenbaar problematische daden en verklaringen. Het garandeert zeker niet dat nationalistische partijen zich morgen niet tegen de Joden zullen keren, zoals een prominente Europese rabbijn vorige week waarschuwde

De snelle transformatie van de Britse Labour Party in een antisemitische beerput laat zien hoe snel een joodsvriendelijke houding kan verdwijnen. En het betekent niet dat de situatie in Amerika noodzakelijkerwijs analoog is; de VS verschilt te veel van Europa om gemakkelijk parallellen te kunnen trekken.

Maar om net te doen alsof, zoals veel Amerikaanse joden doen, dat rechts antisemitisme de enige vorm is waar we ons zorgen over hoeven te maken, gaat in tegen de realiteit, tenminste zoals het zich in Europa heeft afgespeeld. De Europese realiteit logenstraft evenzo de bewering dat rechtse regeringen per definitie slecht zijn voor de joden. En gezien die realiteit, zouden Netanyahu’s nauwe betrekkingen met conservatieve Europese regeringen daadwerkelijk kunnen helpen antisemitisme in die landen te bestrijden door hun positieve houding ten opzichte van Israël te versterken.

De wereld is veel complexer dan de simpele “links goed, rechts slecht” vergelijking die tegenwoordig zo wijdverbreid is onder Amerikaanse joden. En het erkennen van die complexiteit kan liberale joden helpen om meer begrip te krijgen voor hun conservatieve broeders, zowel thuis als in Israël.

Bronnen:

  • naar een artikel van Evelyn Gordon “Jews Feel Safer in Europe’s Conservative East Than Its Liberal West” van 26 november 2018 op de site van Commentary Mag

Een gedachte over “Joden voelen zich veiliger in het conservatieve Oosten van Europa dan in het ‘vrije’ linkse Westen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.