In 2021 waren er minder vrouwenmoorden in Israël maar meer zonen die hun moeders vermoorden

Rode schoenen als symbolisch protest voor vrouwenmoord

Het Israel Observatory on Femicide (IOF) onder leiding van Dr. Shalva Weil van de Seymour Fox School of Education van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem (HU) heeft haar eindejaarsrapport uitgebracht over femicide, de moord op vrouwen en meisjes omdat ze vrouwelijk zijn. 

Het rapport uit 2021 wijst op voorzichtig optimisme over gegevens over de moord op vrouwen in Israël door hun partners en familieleden. Het aantal sterfgevallen door vrouwenmoorden – 16 – is een daling van 24% ten opzichte van de cijfers van 2020, in tegenstelling tot de hyperbool en valse cijfers die vaak worden gedeeld door politici en media.

Het rapport wijst echter ook op een verontrustende toename van het aantal moorden op moeders door hun zonen, die in 2021 een kwart van alle gevallen van vrouwenmoord in Israël uitmaakten.

Het IOF levert kwalitatieve en kwantitatieve gegevens over femicide. Vrouwenmoord is een haatmisdaad, waarbij vrouwen of meisjes opzettelijk worden vermoord omdat ze vrouwelijk zijn. 

Voor het doel van dit rapport zijn Israëlische vrouwen die om andere redenen zijn vermoord – per ongeluk of als gevolg van een misdrijf of niet-vrouwspecifiek geweld – weggelaten. Verder bleken verschillende incidenten die aanvankelijk op vrouwenmoord leken zelfmoord te zijn en werden de verdachten vrijgelaten, terwijl moorden die aanvankelijk willekeurige moorden leken, vrouwenmoord bleken te zijn.

In totaal vonden er in 2021 16 vrouwenmoorden plaats in Israël, vergeleken met 21 moorden in 2020, tijdens de afsluitingsperiode aan het begin van de COVID-19-pandemie. Van de 16 gevallen werden er zes gepleegd door de partners van de vrouwen, vier door hun zonen (moedermoord) en twee door hun broers. In vier van de 2021 vrouwenmoordzaken is de identiteit van de moordenaars nog onbekend.

Weil lichtte toe:

Er zijn verschillende verklaringen voor de daling van het percentage vrouwenmoorden in Israël in 2021. Een daarvan is het einde van de strikte coronavirusvergrendelingen. Een ander voorbeeld is de ongekende berichtgeving in de media over het onderwerp vrouwenmoord en het belangrijke werk dat wordt gedaan door de feministische organisaties en verenigingen van Israël. Bovendien waren er dit jaar verschillende harde vonnissen voor daders, die mogelijk als een afschrikmiddel hebben gewerkt.

Hier zijn nog enkele belangrijke bevindingen uit het Femicide Report 2021:

  • Etniciteit: Wat betreft de etnische groepen van de slachtoffers in 2021, was 50% Arabisch (31% Israëlische Arabieren, 19% Druzen). 44% was joods, en één was van de Afrikaanse Hebreeuwse Israëlitische gemeenschap van Dimona. In 2021 was er een sterke toename van het algehele geweld in de Arabische sector. Van 125 moorden onder Arabieren waren 14 (of 11%) van de slachtoffers vrouw. Acht van deze moorden waren vrouwenmoorden en werden gecategoriseerd als zogenaamde “eermoorden”. In alle bekende vrouwenmoordzaken in 2021 kwam de etnische identiteit van de daders overeen met de etniciteit van hun slachtoffers.
  • Leeftijd: De gemiddelde leeftijd van vrouwenmoordslachtoffers in 2021 was 45,6 jaar, hoger dan het gemiddelde van 39,6 jaar in 2020, vanwege de stijging van het aantal moedermoordzaken. Het jongste slachtoffer was 27 en de oudste was 76. Wapen: van de 16 moorden werd ongeveer 25% van de vrouwen neergestoken, een derde werd neergeschoten, een derde werd gewurgd en 13% werd op een andere manier vermoord.
  • Eerdere klachten: Bij een derde van de moorden op vrouwenmoord waren klachten over huiselijk geweld ingediend. Hiervan hadden twee van de moordenaars een geschiedenis van psychische aandoeningen.
  • Aanklachten: Tot op heden werden 8 aanklachten (66%) ingediend tegen de moordenaars. In 3 van de femicidezaken werd de moordenaar ongeschikt geacht om terecht te staan. In 2021 werden verschillende baanbrekende vonnissen uitgesproken, waaronder levenslange gevangenisstraffen voor de moordenaars.

We moeten vrouwenmoord erkennen als een pandemie – net zo dodelijk als COVID-19, en fondsen toewijzen om deze gewelddaden uit te bannen. Verder moeten we onze medeburgers opvoeden om hun bejaarde moeders te respecteren. Een van de meest alarmerende kenmerken van vrouwenmoord in 2021 is het toegenomen aantal moeders dat door hun zonen wordt vermoord”, besluit Weil.

De IOF-gegevens zijn verzameld uit lokale en nationale mediaberichten en getoetst aan politiedatabases, vrouwenorganisaties en parlementaire rapporten. Om te voldoen aan internationale richtlijnen, werden gegevens over vrouwenmoord beperkt tot slachtoffers van 18 jaar en ouder. Slachtoffers van 17 jaar en jonger die werden vermoord door volwassen partners werden weggelaten uit deze statistieken.

Vrouwenrechten in de Palestijnse gebieden:

Bronnen:

  • naar een artikelMurder Rates of Women Down in 2021 Even Among Israeli Arabs, But More Sons Murdered their Mothers” van 5 januari 2022 op de site van The Jewish Press
  • naar een artikel van Shira Silkoff “Femicide cases down during 2021, matricide cases rise in disturbing upwards trend” van 5 januari 2022 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.