Uitwisselingen van gevangenen hebben de Israëlische afschrikking vernietigd

Rafah, Gaza 18 oktober 2011. Een groep van 400 voortijdig vrijgelaten Palestijnen bereikt via Egypte de Strook als deel van de gevangenenruil waarbij 1027 terroristen en massamoordenaars werden ingeruild voor één enkele Israëlische soldaat, Gilad Shalit [beeldbron: AP/Khalil Hamra]

Een Palestijn die wordt beschuldigd van het helpen van de zes terroristische gevangenen die onlangs uit een Israëlische gevangenis zijn ontsnapt (en vervolgens opnieuw zijn gearresteerd), uitte een algemeen Palestijns idee van Israëlische zwakte. 

Hij denkt, net als andere Palestijnen, niet langer dat de lengte van de Israëlische gevangenisstraf moet worden gevreesd – omdat Israël zal toegeven aan de eis om terroristische gevangenen voortijdig vrij te laten in ruil voor de vrijlating van Israëlische gijzelaars.

Dienovereenkomstig verklaarde Iyad Jaradat, de Palestijn die beschuldigd wordt van hulp aan de terroristische voortvluchtigen:

Deze [ontsnapping] is de eerste overwinning! De tweede overwinning [zal] een deal voor gevangenen en vermiste personen zijn, binnenkort door onze broeders van de Izz A-Din Al-Qassam Brigades [dwz de militaire vleugel van Hamas], als God het wil. Binnenkort zullen we uit [de gevangenis] komen, als God het wil.

Officiële TV van de Palestijnse Autoriteit (PA) helpt dit geloof te vergemakkelijken door interviews uit te zenden met terroristische gevangenen die vervroegd zijn vrijgelaten via uitwisselingsovereenkomsten. 

Zowel potentiële terroristen als gevangengenomen terroristen – die PA TV in de gevangenis kijken – krijgen dus te horen dat Israëlische gevangenisstraffen niet serieus moeten worden genomen, noch iemand ervan moeten weerhouden terreuraanslagen uit te voeren.

Ramallah, 14 augustus 2013. Het is feest in Ramallah wanneer 11 Palestijnse massamoordenaars en terroristen weer ‘thuis’ komen en worden opgewacht door Mahmoud Abbas (midden). In Gaza stapten nog eens 15 andere terroristen van de bus

De voortijdige vrijlating van een moordenaar in de Gilad Shalit-gevangenenruilovereenkomst – waarbij 1.027 gevangenen en terroristen werden vrijgelaten – werd op PA TV beschreven als “een boodschap van hoop” voor alle gevangengenomen terroristen.

Abd Al-Hadi Ghneim zat 16 keer levenslang uit voor de moord op 16 Israëlische buspassagiers in 1989, toen hij de chauffeur aanviel en de bus van een klif dwong. Maar in plaats van de rest van zijn dagen in een gevangeniscel door te brengen, verscheen Ghneim op PA TV nadat hij voortijdig was vrijgelaten in de Shalit-deal in 2011.

Moordenaar Ghneim zelf sprak zijn overtuiging uit dat gevangengenomen terroristen die “zware en lange straffen” uitzitten zoals hij, op een vergelijkbare manier zullen worden vrijgelaten. Hij en andere terroristen die vroeg werden vrijgelaten, verschenen samen met hun familieleden op PA TV, als voorbeeld van de boodschap dat “alle gevangenen bij ons zullen zijn, en ze zullen een gezin met kinderen hebben”, zoals een Fatah-functionaris uit Gaza het uitdrukte.

Nabestaanden van terroristische gevangenen zijn ervan overtuigd dat hun gevangengenomen familieleden zullen worden vrijgelaten voordat ze hun straf hebben uitgezeten dankzij de uitwisseling van gevangenen. In een gesprek met zijn gevangen neef via de officiële PA TV verzekerde een oom de neef van een vervroegde vrijlating: “Velen werden veroordeeld tot levenslang, veroordeeld tot 25 jaar, en ze kwamen eruit via uitwisseling van gevangenen. Als Allah het wil, kom je eruit.”

De PA vertelt haar mensen dat terroristen die levenslange gevangenisstraffen uitzitten niet moeten geloven dat hun vonnis zal worden gehandhaafd, maar eerder moeten verwachten dat ze vervroegd worden vrijgelaten. Bovendien zeggen ze dat Palestijnen die aanslagen overwegen of al plannen hebben, niet bang hoeven te zijn voor een straf, omdat zulke straffen nooit zo hard uitpakken als ze worden opgelegd.

Hamascommmandant van de Qassam Brigades, Yahya Sinwar, bij zijn vervroegde vrijlating in 2011 in de bus die hem terug naar Gaza bracht waar hem een groots onthaal wachtte. Nauwelijks zes jaar later maakte hij promotie en volgde in februari 2017 Ismail Haniyeh op als leider van de terreurgroep Hamas

Op de recente 10-jarige verjaardag van de Shalit-uitwisseling, heeft de Palestijnse Media Watch (PMW) onthuld dat de directeur van het Informatiebureau, Daoud Shihab van de terreurorganisatie Palestijnse Islamitische Jihad, eveneens verwacht dat terroristische gevangenen in de toekomst zullen worden uitgewisseld voor de Israëlische gijzelaars Avraham Mengistu en Hisham Al-Sayed en de lichamen van soldaten die Oron Shaul en Hadar Goldin vasthielden in Gaza, zoals Shalit:

Het Palestijnse verzet in de Gazastrook houdt vandaag nog steeds een aantal zionistische gevangenen en [lichamen] vast. Dit is goed nieuws voor al onze mensen… en alle helden in de bezettingsgevangenissen, want de vrijheid komt eraan.

Maar het zijn niet alleen Palestijnse terreurorganisaties die ontvoeringen en uitwisselingen van gevangenen waarderen. PMW heeft gedocumenteerd dat hoge PA- en Fatah-functionarissen – door velen beschouwd als vredezoekende gematigden – ontvoeringen steunen. 

Hoge PA-functionaris en plaatsvervangend secretaris van het Centraal Comité van Fatah, Jibril Rajoub, bijvoorbeeld, heeft meer Hamas-ontvoeringen zoals die van Shalit aangemoedigd: “Als Hamas soldaten wil ontvoeren, laat ze dan soldaten ontvoeren. Laat ze ontvoeren. … De Israëli’s moeten het begrijpen. Het is duidelijk dat ontvoering de taal is die ze verstaan.” 

Rajoub benadrukte zelfs dat de PA en Fatah Hamas “aanmoedigen” en hen “feliciteerden” toen ze Shalit ontvoerden.

Het is duidelijk dat Israëls bereidheid om in te stemmen met de uitwisseling van gevangenen, meer Palestijnen aanmoedigt om terreuraanslagen uit te voeren, aangezien de dreiging van gevangenissen als afschrikmiddel is ondermijnd.

Bronnen:

  • naar een artikel van Nan Jacques Zilberdik “Prisoner Exchanges Have Destroyed Israeli Deterrence” van 15 december 2021 op de site van Palestinian Media Watch (PMW)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.