Oppositie in Iran steekt standbeeld van generaal Soleimani in de fik

Een enorm standbeeld van generaal Qassem Soleimani – de overleden commandant van de gevreesde Quds Force van Iran, die werd vermoord door een Amerikaanse drone-aanval – werd woensdagnacht verbrand door demonstranten, slechts enkele uren nadat het werd onthuld in de provinciestad Shahr-e Kord.

Iraanse activisten van de oppositie deelden op sociale media video’s en stilstaande beelden van het standbeeld dat door vlammen wordt verteerd. Sommige commentatoren voerden aan dat de brandstichting een dramatisch symbool was van het falen van het islamitische regime van Iran om Soleimani op te leggen als een symbool van Iraanse nationale eenheid.

Officiële Iraanse media wezen op een diepere samenzwering achter de verbranding van het standbeeld. “Deze verraderlijke misdaad werd in duisternis uitgevoerd, net als de andere misdaad die ’s nachts op de luchthaven van Bagdad werd gepleegd”, aldus een rapport van het persbureau ISNA, dat de verbranding van het standbeeld beschreef als een “beschamende daad door onbekende personen”.

De Iraanse generaal Qassem Soleimani, aka The Shadow Commander, werd in de vroege uren van 3 januari 2020 gedood tijdens een Amerikaanse drone-aanval op de luchthaven van Bagdad, waar hij net was geland voor een ontmoeting met de premier van Irak. 

“Dit was een slechterik, en het was tijd om hem uit te schakelen”, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo over de operatie, eraan toevoegend dat als commandant van de Quds Force (IRGC-QF) – de internationale vleugel van de Islamitische Revolutionaire Garde Korps — Soleimani verantwoordelijk was voor de dood en ontheemding van duizenden burgers in Irak en Syrië.

Matthew Brodsky van het gekende Gold Institute, vertelde JNS dat de dood van Qassem Soleimani van hetzelfde kaliber was als de liquidatie van Osama Bin Laden op 2 mei 2011 door Amerikaanse SEAL’s soldaten in Pakistan of die van ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi op 27 oktober 2019 door de Amerikaanse eenheid Delta Force en de hond Conan.

Teheran, 29 december 2018. Ziyad Nakhalah (rechts), leider van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) en zijn gewapende militie de Al Quds Brigades, vergaderde met generaal Qassem Soleimani (links) aka The Shadow Commander, om samen plannen te smeden om Israël van de kaart te vegen [beeldbron: JCPA]

De verbranding van het standbeeld van Soleimani in Shahr-e Kord, de hoofdstad van de onrustige provincie Chaharmahal en Bakhtiari in het zuidwesten van het land, zet de afgelopen maanden een patroon voort van brandende spandoeken en posters met Iraanse leiders. Afgelopen augustus is naar verluidt een ander standbeeld van Soleimani afgebrand in de stad Yasuj, gelegen in de naburige provincies Kohgiluyeh en Boyer-Ahmad.

Ter gelegenheid van de tweede verjaardag van de dood van Soleimani deze week, herhaalde Iran de oproep om Amerikaanse en Israëlische functionarissen verantwoordelijk te houden voor de moord.

De Iraanse ambassadeur bij de VN, Majid Takht Ravanchi, schreef op maandag in een brief aan de president van de VN-Veiligheidsraad:

Gezien de ernstige gevolgen van deze terroristische daad voor de internationale vrede en veiligheid, moet de Veiligheidsraad zijn verantwoordelijkheden in het [VN]-handvest nakomen en de Verenigde Staten en het Israëlische regime ter verantwoording roepen voor het plannen, ondersteunen en plegen van die terroristische daad.

Bronnen:

  • naar een artikel van Ben Cohen “Statue of Assassinated ‘Quds Force’ Commander Qassem Soleimani Burned by Protestors in Iranian City Hours After Unveiling” van 6 januari 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Elad Benari “Top Iranian commander eliminated in Iraq” van 3 januari 2020 op de site van Arutz Sheva
  • naar een artikel “Qasem Soleimani killed in Baghdad Airport, Pentagon, IRGC confirm” van 3 januari 2020 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.