Het misselijkmakende geheim van de ‘Protocollen van de Wijzen van Zion’

In 1903 bevrijdde de publicatie van een pamflet over een vermeend planetair Joods complot de antisemitische demonen van de ontluikende 20e eeuw.

In 1903 publiceerde de krant Znamya in St. Petersburg een reeks documenten onder een mysterieuze naam: De Protocollen van de Wijzen van Zion

Dit zijn de geheime bijeenkomsten die deze ‘wijze mannen van Zion’, dat wil zeggen de machtigste joden ter wereld, in augustus 1897 in de Zwitserse stad Bazel zouden hebben georganiseerd. 

De bijeenkomsten vallen samen met de viering van het Eerste Zionistische Vongres, georganiseerd door de Hongaarse jood Theodor Herzl, oprichter van een beweging die het recht van zijn geloofsgenoten verdedigde om in een “Joods nationaal huis” in Palestina te wonen.

Bazel, Zwitserland, 29 augustus 1897: Tussen 200 en 250 afgevaardigden afkomstig uit 24 landen namen deel aan het Eerste Zionistische Congres in Bazel, georganiseerd door de Zionistische Organisatie. Opgericht door Theodor Herzl, de stichter van het hedendaagse Zionisme, werd de organisatie de drijvende kracht naar de creatie van een Joodse staat in Palestina.

Domineer de wereld

De 24 Protocollen (één voor elke bijeenkomst) onthullen de vermeende geheime plannen van de Joden voor wereldheerschappij. 

De “wijzen” stellen voor om agenten te infiltreren in bedrijven, de media en wereldregeringen, ze moedigen omkoping aan, corrumperen en veroorzaken zelfs revoluties en oorlogen, en bevorderen immoraliteit en de vernietiging van traditionele instellingen. 

In de chaos die door deze acties werd veroorzaakt, zou het volk als hun redder een heerser “nakomeling van het huis van David” zoeken. Dus de Joden zouden wraak nemen voor de onderdrukking van christenen. Hiervoor rekenen ze ook op de hulp van vrijmetselaars die dankzij hun loges de ongeschoolde mensen zouden beïnvloeden.

Deze bijeenkomsten hebben echter nooit plaatsgevonden. We weten vandaag dat de protocollen zijn geschreven door Matvei ‘Mathieu’ Golovinsky (1865–1920), een Frans-Russische schrijver, een aristocraat en een agent van de Okhrana, de geheime politie van de tsaar. 

Echter, ook de chef van de Russische veiligheidsdienst in Parijs, Pjotr ​​Rachkovsky (1853-1910), wordt genoemd als de mogelijke auteur die werkte aan de totstandkoming van De Protocollen.

De tekst presenteerde de op handen zijnde Russische Revolutie van 1905 als een onderdeel van een krachtige wereldwijde Joodse samenzwering en aangewakkerd antisemitisme om de publieke aandacht af te leiden van de groeiende sociale problemen van Rusland. Een andere Rachkovsky-agent en occultiste, Yuliana Glinka (1844-1918), wordt vaak genoemd als de persoon die de vervalsing via haar oom generaal Orzjevski vanuit Frankrijk naar Rusland stuurde.

Na een eerste publicatie van uittreksels in 1905 verscheen de volledige versie van De Protocollen in Rusland in een bijlage bij het boek “Velikoe v malom i antikhrist, kak blizkaja politicheskaja vozmozhnost. Zapiski pravoslavnogo” (vert. “Het Grote in het Kleine. De antichrist is een op handen zijnde politieke mogelijkheid“), geschreven door Sergei Nilus (1862-1929), een obscuur personage, een mengeling van schrijver, mysticus en geheim agent.

Hitler’s nachtkastje

Het doel van Golovinsky is om de vooroordelen van de Russische bevolking jegens de joden te versterken door te suggereren dat degenen die de democratisering van het autocratische regime eisen, deel uitmaken van een joods-maçonnieke samenzwering. 

De revolutie van 1917 maakte een einde aan deze onderneming, maar ironisch genoeg bevestigt het op een bepaalde manier deze valse overtuigingen, omdat verschillende van haar leiders, zoals Trotski of Boecharin, joden zijn.

Nadat hij in 1918-1919 uit Oekraïne was gevlucht, bracht Piotr Shabelsky-Bork de protocollen naar Ludwig Muller von Hausen (1851-1926), die ze vervolgens in het Duits publiceerde. Onder het pseudoniem Gottfried Zur Beek maakte hij de eerste en ‘veruit de belangrijkste’ Duitse vertaling getiteld Die Geheimnisse der Weisen von Zion.

Het verscheen in januari 1920 als onderdeel van een groter antisemitisch traktaat uit 1919. Nadat The Times het boek in mei 1920 respectvol had besproken, werd het een bestseller. ‘De familie Hohenzollern hielp de publicatiekosten te dekken, en keizer Wilhelm II liet delen van het boek voorlezen aan dinergasten’. Alfred Rosenberg’s editie 1923 ‘gaf een vervalsing een enorme boost’.

In de jaren die volgden, kwamen de Protocollen in Europa en Amerika aan in de koffers van anticommunistische emigranten, de blanke Russen. Vertaald in verschillende talen, dienen ze als basis voor een hele antisemitische literatuur. 

De Amerikaanse editie van De Protocollen uitgebracht door autobouwer Henry Ford in 1919

Zo ontwikkelde The International Jew , een verzameling pamfletten gesponsord door de Amerikaanse ondernemer Henry Ford en gepubliceerd tussen 1920 en 1922, de ideeën van de Protocollen , hoewel Ford ze later verwierp. 

In 1919 werden de protocollen al in het Duits vertaald. Zowel Hitler als Goebbels hebben grote bewondering voor hen. Toen de nazi’s in 1933 aan de macht kwamen, waren er in Duitsland al 30 edities.

Op dat moment weten we echter al dat de protocollen een vervalsing zijn. In 1921 publiceerde The Times of London een artikel dat aantoonde dat het plagiaat was van een Franse politieke satire geschreven in 1864 door Maurice Joly, de Dialoog in de Hel tussen Machiavelli en Montesquieu

Deze tekst was geen antisemitisch pamflet, maar een kritiek op het despotisme van keizer Napoleon III. Ook andere werken, zoals de roman Biarritz (1868) van de Duitser Hermann Goedsche, waren een inspiratiebron.

Ondanks het bewijsmateriaal van The Times , blijven de ideeën van het Russische pamflet zich verspreiden. Hij wordt de antisemitische tekst, de meest gelezen en meest invloedrijke van de twintigste eeuw. 

Het succes van de Protocollen tot op de dag van vandaag kan worden verklaard door het gebruik van klassieke thema’s van antisemitische haat, zoals de “Joodse samenzwering” of het idee dat de Joden “geen ander thuisland kenden dan hun ras”. 

Volgens Umberto Eco, auteur van de roman De begraafplaats van Praag (2010), en In de Naam van de Roos (1980), die de oprichting van de protocollen oproept, luidt de bedrieglijke redenering van de voorstanders van het pamflet: “Ze kunnen vals zijn, maar ze drukken nauwkeurig uit wat de Joden denken en daarom moeten ze als echt worden beschouwd,” aldus Umberto Eco.

De Protocollen ontmaskerd

Gehaat in alle landen

Het succes van de Protocollen van de Wijzen van Zion is het resultaat van antisemitische stromingen die zich ontwikkelen in Rusland, destijds het toneel van wrede pogroms en discriminerende maatregelen, maar ook in het Westen. 

In Frankrijk veroorzaakte de Dreyfus-affaire, genoemd naar deze soldaat van joodse afkomst die in 1894 ten onrechte werd veroordeeld voor spionage, een golf van antisemitische propaganda. 

De machtige Rothschild-bankiersfamilie is ook het onderwerp van cartoons (zoals die in 1898 werd gepubliceerd door de satirische recensie Le Rire), waarin hun vermeende geheime plan om de wereld te domineren aan de kaak wordt gesteld.

 Antisemitische cartoon ‘Le Roi Rothschild‘ verschenen op de omslag van het satirische magazine ‘Le Rire’ op 16 april 1898, getekend door Charles Léandre en verwijzend naar Baron Ferdinand de Rothschild [beeldbron: Creature and Creator]

Bronnen:

  • naar een artikel van Javier Alonso López “Le secret nauséabond des « Protocoles des sages de Sion »” van 25 februari 2021 op de site van Le Monde Histoire

Een gedachte over “Het misselijkmakende geheim van de ‘Protocollen van de Wijzen van Zion’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.