Nederland: Oud-premier Van Agt beschuldigde Israël van het vergiftigen van Palestijnen

Dries van Agt wijst Hamas de weg naar de vernietiging van de Joodse staat

Een voormalig premier van Nederland, Dries van Agt, zei in een interview voor een onlangs uitgezonden documentaire dat Israëlische kolonisten hun Palestijnse buren in 2015 vergiftigden, en kreeg kritiek van Nederlandse joden die zeggen dat hij een eeuwenoude antisemitische bloedlaster herhaalde.

B’Tselem, de toonaangevende Israëlische organisatie die zich toelegt op het documenteren van vermeende mensenrechtenschendingen, zei niet op de hoogte te zijn van het door Van Agt beschreven incident.

Van Agt zei in het interview voor een documentaire over antisemitisme, dat in november 2021 werd uitgezonden door de KRO-NCRV omroep:

De kolonisten die een week of twee eerder de heuvel hadden veroverd, kwamen elke nacht om ’s nachts op hun deur te kloppen, om maximale intimidatie te bereiken, om hen te vertellen weg te gaan en ze weigerden. En toen gebeurde er op een ochtend iets verschrikkelijks: de olijfgaard en de moestuin beneden – de kolonisten trekken altijd naar de heuvels – waren bezaaid met vergif. En een driejarig kind werd erg ziek. De enige verklaring was dat ze de melk van een vergiftigde geit dronk. Ze is vergiftigd.

Van Agt, 90, begon toen te huilen en verontschuldigde zich voor zijn emotionele toestand. Het incident vond plaats in 2015 in de buurt van Nablus, zei hij.

Zijn interviewer, Frans Bromet, beweerde: “Deze dingen, ze zijn niet ongebruikelijk.” Van Agt antwoordt: “Oh nee. Dat zeggen de geweldige mensen van de vredesorganisatie. Dit gebeurt de hele tijd in het bezette gebied.”

B’Tselem-woordvoerder Dror Sadot vertelde het Joodse Telegrafisch Agentschap dat zijn groep op de hoogte is van één geval van vermeende vergiftiging door kolonisten in 2005, waarbij geen menselijke slachtoffers zijn gevallen.

CIDI, de belangrijkste waakhond van Nederland op het gebied van antisemitisme, beschuldigde Van Agt, die van 1977 tot 1982 premier was, van het verspreiden van bloedsprookjes. Voorzitter Ronnie Eisenmann bekritiseerde de KRO-NCRV voor het uitzenden van de documentaire “zonder de fundamentele juistheid” van de beweringen van Van Agt te controleren.

Gaza, februari 2012. Oud-premier Dries Van Agt op visite bij Hamasleider Ismail Haniyeh

Van Agt verzet zich sinds de jaren zeventig tegen beschuldigingen van antisemitisme en zegt dat deze het gevolg zijn van zijn steun aan de Palestijnen. In 2008 vergeleek hij Israël met nazi-Duitsland en porde hij naar een bijeenkomst in Rotterdam met een televisietoespraak van een leider van Hamas, de Palestijnse militante groepering die door de Verenigde Staten, Israël en anderen als een terroristische organisatie wordt beschouwd.

Van Agt heeft ook gezegd dat de Joden “een stuk land hadden moeten krijgen” in Duitsland in plaats van in Israël. In 2017 prees hij de PvdA omdat ze “goed is voor de Palestijnen ondanks de sterke Joodse lobby” in haar gelederen, aldus het Centraal Joods College van Nederland (CJO)

En als minister van Justitie in de jaren zeventig noemde hij zijn ‘Arische’ wortels bij het uitleggen van zijn plan om vier nazi-oorlogsmisdadigers om gezondheidsredenen gratie te verlenen. Van Agt zei dit tegen een journalist toen hij uitlegde dat zijn voorganger, die joods was, naar verluidt ook het verlenen van gratie had gesteund, maar dit niet besefte. 

Van Agt had een kleine kans van slagen waar zijn voorganger, Carel Polak, had gefaald omdat hij “slechts een Ariër is”, zei hij tegen de journalist. De criminelen werden niet vrijgelaten tijdens de termijn van Van Agt.

Het CJO noemde Van Agt in 2017 voor het eerst publiekelijk een antisemiet.

KRO-NCRV heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar aan hun woordvoerder.

The Rights Forum, een pro-Palestijnse organisatie opgericht door Van Agt, zei dat het JTA’s verzoek om commentaar heeft doorgestuurd naar Van Agt. Hij reageerde niet op tijd voor de publicatie van dit artikel.

Bronnen:

 • naar een artikel van Cnaan Lipshiz “Former Dutch prime minister criticized for accusing Israeli settlers of poisoning Palestinians” van 5 januari 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
 • naar een artikel van Martien Pennings “Gifslang Van Agt in intiem conclaaf met Holocaust-voorbereider Haniyeh” van 28 februari 2012 op de site van de auteur
 • met dank aan Tiki S. voor de hint

2 gedachtes over “Nederland: Oud-premier Van Agt beschuldigde Israël van het vergiftigen van Palestijnen

 1. Ik vraag mij af of Van Agt niet vervolgd moet worden om dezeuitspraken.
  KRONCRV moet zich doodschamen dat men dit soort opmerkingen accepteert en het zelfs bevestigt.
  Intriest

  Like

 2. Ach, deze zalvende idioot is sowieso bijna aan het eind van zijn kruistocht aanbeland en dus gewoon laten kletsen tot hij voor altijd de boeken sluit.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.