Nederland beperkt financiering van Palestijnse NGO wegens banden met PFLP-terreurorganisatie

Gaza. Zwaar gewapende leden van de Abu Ali Mustafa Brigades, het doodseskader van het marxistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), is wereldwijd razend populair bij linkse studenten op Universiteit Campussen

Nederland zet definitief de subsidie stop aan een Palestijnse hulporganisatie wegens banden met terreurorganisaties. Dat hebben demissionair ministers De Bruijn (Ontwikkelingssamenwerking) en Knapen (Buitenlandse Zaken) besloten. De Bruijns voorganger Kaag ging er altijd van uit dat er geen aanwijzingen waren voor dergelijke connecties“, aldus blokletterde De Telegraaf op woensdag.

De Nederlandse regering heeft woensdag aangekondigd dat het bezuinigt op geld voor een Palestijnse NGO die in de landbouwsector werkt vanwege haar banden met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) – door de VS, de Europese Unie en Israël aangewezen als een terroristische organisatie , Australië, Canada en Japan.

Het besluit houdt in dat Nederland de volgende tranche van een steunbedrag niet uitbetaalt aan de Union of Agricultural Work Committees (UAWC), een Palestijnse NGO die tot nu toe ongeveer $ 25 miljoen aan Nederlands belastinggeld heeft ontvangen.

In een lange gezamenlijke verklaring zeiden Ben Knapen, sinds 24 september 2021 de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken voor de CDA, en Tom De Bruijn, de Nederlandse minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkeling voor D66, dat onderzoek in opdracht van het Nederlandse kabinet van een onafhankelijk adviesbureau “voldoende bewijs had opgeleverd dat er banden waren met het individuele niveau tussen UAWC-staf en bestuursleden en de PFLP voor een aanzienlijke periode.

In de verklaring wordt opgemerkt dat “voor de regering de bevindingen over individuele verbanden tussen de UAWC en de PFLP en het gebrek aan openheid hierover vanuit de UAWC, ook tijdens het onderzoek, voldoende reden zijn om de financiering van de activiteiten van de UAWC stop te zetten. Nederland gaat niet over tot betaling aan UAWC van het laatste deel van de financiële bijdrage in het kader van het Land- en Waterbeheerprogramma.”

Afgelopen oktober was de UAWC een van de zes Palestijnse organisaties die door de Israëlische regering waren verboden vanwege hun banden met de PFLP. Gevormd in 1967 als een ideologische versmelting van marxisme en Arabisch nationalisme, is het overkoepelende doel van de PFLP de gewelddadige nederlaag van de staat Israël en de vervanging ervan door een Palestijnse staat die zich uitstrekt van de Middellandse Zeekust tot aan de rivier de Jordaan.

De PFLP heeft in de loop der jaren talloze gewelddadige aanvallen uitgevoerd op Israël en gematigde Arabische doelen, waaronder vijf zelfmoordaanslagen tijdens de Palestijnse intifada in de vroege jaren 2000 en het bloedbad in 2011 van vijf leden van een joodse familie die in de nederzetting Itamar in de Westelijke Jordaanoever.

De Nederlandse verklaring wees erop dat de UAWC sinds 2013 financiering heeft ontvangen omdat beste praktijken in de landbouw “essentieel waren voor de levensvatbaarheid van de Palestijnse economie en een toekomstige Palestijnse staat. Daarom steunt Nederland, samen met vele andere donoren, de inspanningen van NGO’s op dit gebied.”

Echter, na de arrestatie door de Israëlische autoriteiten van twee UAWC-medewerkers voor een terroristische bomaanslag op de Westelijke Jordaanoever van 23 augustus 2019, waarbij een 17-jarige Israëliër, Rina Shnerb , om het leven kwam , is een intern onderzoek door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ontdekte dat de salarissen van beide mannen gedeeltelijk waren betaald met door Nederland gedoneerde gelden. Afgelopen juli hebben de Nederlanders de financiering van de UAWC opgeschort in afwachting van het externe onderzoek.

Het rapport van het onafhankelijke adviesbureau Proximities Research vond “geen bewijs van financiële stromen tussen UAWC en de PFLP … Er werd ook geen bewijs gevonden van organisatorische eenheid met of richting door de PFLP”, aldus de Nederlandse verklaring. Het onderzoek bracht echter 34 gevallen aan het licht van personen met PFLP-verbindingen die tussen 2007-20 voor de UAWC werkten. “Het externe onderzoek heeft naar het oordeel van het kabinet voldoende aanwijzingen opgeleverd dat er op individueel niveau al geruime tijd banden bestonden tussen UAWC-medewerkers en bestuursleden en het PFLP”, aldus de verklaring. “Het grote aantal UAWC-bestuursleden met dubbele mandaten is bijzonder zorgwekkend.”

NGO Monitor, een onafhankelijk Israëlisch onderzoeksinstituut dat zich richt op donaties aan Palestijnse groepen door nationale regeringen en stichtingen, verwelkomde de Nederlandse aankondiging en drong er bij andere regeringen op aan om “het voorbeeld te volgen”. In een verklaring benadrukte NGO Monitor de substantiële financiering die de UAWC de afgelopen vijf jaar heeft ontvangen van verschillende internationale instanties, waaronder $ 12 miljoen van de Canadese regering, $ 25 miljoen van de Europese Unie en $ 8 miljoen van het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken .

In een afzonderlijke verklaring verklaarde de UAWC zich “geschokt en bedroefd” door het Nederlandse besluit en beschuldigde Nederland ervan “niet alleen de UAWC in de steek te laten, maar ook het Palestijnse maatschappelijk middenveld in het algemeen”. Benadrukkend dat het Proximities Research-rapport geen bewijs had gevonden van financiële transacties of gedeelde infrastructuur tussen de UAWC en de PFLP, werd in de verklaring aangeklaagd dat “dit onderzoek vanaf het begin politiek gemotiveerd was en reageerde op de druk van de Israëlische regering en kwaadaardige organisaties die gelieerd zijn aan ermee.”

De UAWC-verklaring bekritiseerde verder de voormalige Nederlandse minister van Ontwikkeling Sigrid Kaag, die in juli 2020 in functie was toen het besluit om de financiering op te schorten werd genomen.

Erop wijzend dat Kaag de UAWC in actie had gezien tijdens een bezoek aan de Westelijke Jordaanoever in februari 2020, beweerde de verklaring dat “niemand de context in Palestina en de implicaties van het besluit van de Nederlandse regering om de financiering van de UAWC stop te zetten beter dan mevrouw Kaag.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Ben Cohen “Dutch Government Cuts Funding to Leading Palestinian NGO, Citing Extensive Individual Ties With PFLP Terror Organization” van 5 januari 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelNederland zet subsidie aan Palestijnse hulporganisatie stop” van 5 januari 2022 op de site van De Telegraaf
  • naar een artikelUnion of Agricultural Work Committees (UAWC)” van 25 oktober 2021 op de site van NGO Monitor
  • naar een artikel van Joop Soesan “Nederland werkte samen met aan terreur verbonden UAWC” van 12 februari 2021 op de site van Joods.nl
  • naar een artikel op deze blog “België financierde via subsidiëring van NGO’s gelieerd met PFLP de moord op Rina Schnerb” van 15 december 2020 en een artikel “Nederland geeft toe dat het terroristen heeft betaald die een 17-jarige Israëlische hebben vermoord” van 22 juli 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.