Jon Stewart zegt dat de ‘Harry Potter’-kobolden antisemitisch zijn

Antisemitische omslag van Le Péril Juif uit 1934, de franstalige versie van De Protocollen van de Wijzen van Zion [beeldbron: Creature and Creator]

In de afgelopen jaren hebben sommige “Harry Potter”-fans hun liefde voor de serie heroverwogen in het licht van de controverse rond de auteur JK Rowling, die is bekritiseerd vanwege opmerkingen over de transgendergemeenschap.

Maar na de release van een HBO-special vorige week die het 20-jarig jubileum van de “Harry Potter”-films viert, bekritiseren sommigen de serie om een ​​andere reden: de opname van kobold-personages die de bank van de tovenaarswereld runnen.

In de “Harry Potter”-wereld wordt Gringotts Bank (Goudgrijps Bank), de bank die tovenaars bedient en waar schatten worden opgeslagen in een mysterieus netwerk van ondergrondse tunnels en kamers, gerund door kobolden, die worden afgebeeld als slechtgehumeurde, kleine wezens met lange neuzen en oren met liefde voor goud.

Een kobold bij de Goudgrijpbank (Gringotts Bank), onderdeel van Warner Bros’ “The Making of Harry Potter Tour in Londen”

Jon Stewart, de komiek en voormalig presentator van ‘The Daily Show’, noemde de personages antisemitische karikaturen in een recente aflevering van de podcast die verband hield met zijn nieuwe show, ‘The Problem with Jon Stewart’.

“Het was een van die dingen waar ik het op het scherm zag en ik verwachtte dat de menigte zou zijn als ‘heilige shit, ze heeft niet in een tovenaarswereld Joden erin gegooid om de f*cking ondergrondse bank te runnen.’ En iedereen zei ‘Wizards’,’ zei Stewart schouderophalend.

Hij ging verder met het vergelijken van de kobolden met de uitbeelding van Joden in het beruchte antisemitische traktaat ‘The Protocols of the Elders of Zion’.

“[Mensen denken] ‘Oh, dat is een personage uit Harry Potter’, [en] je zegt: ‘Nee, dat is een karikatuur van een jood uit een antisemitisch stuk literatuur.’ JK Rowling zei: ‘Kunnen we deze jongens zover krijgen om onze bank te runnen?’” zei Stewart.

Cartoon getiteld ‘Dámon Geld’ (Joodse gelddemoon) gepubliceerd in november 1937 in het Duitse antisemitische blad Der Stürmer, dat gerund werd door nazikopstuk Julius Streicher. Na de oorlog werd hij gevonnist op het Proces van Nurenberg voor het systematisch aanzetten tot Jodenhaat en voor die (en andere) feiten op 16 oktober 1946 opgehangen.

De vergelijking is niet nieuw. Rafael Shimunov, een progressieve activist, wees in een Twitter-thread naar voorbeelden van anderen die de overeenkomsten tussen de kobolden en antisemitische stereotypen hebben opgemerkt.

Hij deelde een clip uit “Saturday Night Live” in 2020 waarin Pete Davidson JK Rowling bekritiseerde voor het opnemen van antisemitische stereotypen in haar verhalen.

“De bossen worden bestuurd door centauren, de scholen worden gerund door tovenaars en geesten. Maar wie controleert de banken? Joden natuurlijk. Kleine joodse kobolden met een gigantische neus”, zei Davidson in de clip.

 Antisemitische cartoon ‘Le Roi Rothschild‘ verschenen op de omslag van het satirische magazine ‘Le Rire’ op 16 april 1898, getekend door Charles Léandre en verwijzend naar Baron Ferdinand de Rothschild [beeldbron: Creature and Creator]

Bronnen:

 • naar een artikel van Shira Hanau “Jon Stewart says the ‘Harry Potter’ goblin characters are antisemitic” van 4 januari 2022 en een artikel van Gabe Friedman “Jon Stewart backtracks, says he was joking when he called ‘Harry Potter’ goblins antisemitic” van 5 januari 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
 • naar een artikel van Yulia Karra “Harry Potter star Emma Watson takes pro-Palestinian stance on Instagram” van 3 januari 2022 op de site van Ynet News
 • naar een artikel “UN envoy goes after Harry Potter star Emma Watson for Palestinian solidarity post” van 3 januari 2022 op de site van The Times of Israel
 • met dank aan Tiki S. voor de hint

2 gedachtes over “Jon Stewart zegt dat de ‘Harry Potter’-kobolden antisemitisch zijn

 1. Ja, ik las dat ook: “Het was maar een grapje..”

  We kennen al die smoesjes wel ondertussen: “Ik ben geen antisemiet maar …” en “Ik heb vele Joodse vrienden …” en “Ereug hé wat er met de Joden in de Holocaust gebeurde …” enzZZzz..

  Like

 2. Hij heeft zijn beschuldigingen alweer teruggetrokken.

  Het zal wel iets met per direct teruglopende cijfers te maken hebben die altijd in verhouding staan met waarheid & pincipes en daarom altijd streng in het oog worden gehouden door ‘principiële’ criticasters.

  ‘Pro palestijn’ en fel anti Israel zijn is goed voor de carriere.
  Het omgekeerde kost je centen en is dus alleen voor de dapperen onder ons.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.